Zanimljivosti
OŠ MATIJE VLAČIĆA, LABIN
Učenici obilježili Međunarodni dan kuhara i slastičara
objavljeno: 26. listopada 2017.

I ove je godine pod pokroviteljstvom WACS-a i Hrvatskoga kuharskog saveza održana manifestacija projekta Hrana za zdrave heroje. Za tu su priliku predstavnici rabačkog Valamara u hotelu Sanfior priredili zabavu uz učenje o zdravoj prehrani.

U današnjem su svijetu superheroji postali globalni trend, a učenici OŠ Matije Vlačića naučili su kako se postaje zdravim herojima – pod vodstvom vrhunskih kuhara osmislili su i pripremili zdrave i ukusne obroke.

Organiziranim autobusnim prijevozom uputili su se u Rabac, u hotel Sanfior. Ispred hotela dočekali su ih vrijedni animatori Milda, Saša i Filip. Uz srdačnu dobrodošlicu upoznali su nas sa zadatkom i odveli na pranje ruku jer kuhari i slastičari moraju zadovoljiti zahtjevne higijenske norme.

Zatim su se okupili na terasi hotela kako bi prisustvovali predstavljanju kuhara i slastičara, domaćina. Prije predstavljanja svaki je učenik dobio svoju bijelu kuharsku kapu koju je prema uputama animatora morao oslikati i na njoj napisati svoje ime.

Kad su kape bile dovršene i na glavama, stigao je veseli i zabavni Ezio, glavni kuhar koji je predstavio sebe i svoje prijatelje kuhare i slastičare. Upoznao ih je s osobinama svakoga kuhara, njihovim umijećima i interesima. Naglasio je kako su kuhari umjetnici koji s ljubavlju, maštom i kreativnošću „obične“ namirnice pretvaraju u umjetnička djela. O svom je zanimanju govorio lijepe i korisne stvari i u učenika probudio zanimanje za kuhanje, stvaranje i rad. S nestrpljenjem su iščekivali da i sami okusimo čari kuharskog zvanja!

Uslijedila je podjela u timove za pripremu hrane, dezinfekcija ruku i stavljanje rukavica za rad.

Svaki od pet kuhara dobio je svoj tim. Učenici kuhari pripremali su voće na drugačiji način, voćne smoothieje s medom, povrtne obroke s tjesteninom, riblje štapiće te mijesili domaći kruh. Naravno, sve uz pomoć i pod budnim okom iskusnih kuhara domaćina!

Bilo je tu stvarno mnogo posla: rezalo se voće, stavljalo se na štapiće, ukrašavalo, miksalo s medom i mlijekom, pretvaralo u sokove, rezalo se povrće i razgovaralo o vrstama i nutritivnim vrijednostima voća i povrća za naš organizam, pohali su se riblji štapići od bakalara i naglašavalo se kako je zdravo jesti ribu, mijesio se i valjao, a zatim i pekao kruh, razgovaralo se o vrstama brašna i žitarica i još mnogo toga…

Bila je to prava-pravcata poduka o zdravoj hrani, vrstama hrane, načinima pripravljanja jednostavnih obroka uz demonstraciju vrsnih kuhara u prelijepoj i bogato opremljenoj sali. Sat zdravstvenoga i građanskog odgoja u punini!

Nakon posla uslijedilo je uživanje u jelu, od glavnog jela do deserta, uz posluživanje konobara.

I šećer za kraj! Svakomu sladoled! I to nije sve! Animatori su školarcima podijelili bojanke za učenje i kalendar s logom Mara, Valamarova račića po kojem će se zvati budući dječji hotel. [ IZ DRUGIH MEDIJA | 5portal.hr ]