Školstvo u medijima
TO JE ONO PRAVO: U SINGAPURU IH NAZIVAJU GRADITELJIMA NACIJE
Ako želite obrazovanje svjetske klase, dajte moć učiteljima
objavljeno: 27. listopada 2017.

U svakoj zemlji na svakom kontinentu učitelji su toliko važni za ekonomsko, političko i društveno blagostanje svojih nacija da su izgrađeni cijeli sustavi za njihovu regrutaciju, razvoj, zadržavanje i napredovanje.

Mi u Sjedinjenim Državama krenuli smo drugim putem. U većini država dopustili smo da se plaće spuste daleko ispod drugih zanimanja iste razine obrazovanja. Suočavajući se s manjkom učitelja, snizili smo standarde za regrutaciju učitelja, moglo bi se reći čak i da smo ih otklonili. Zatim smo se usredotočili na otpuštanje loših učitelja umjesto da smo se posvetili stvaranju vrhunskih učitelja.

Sve je krenulo nizbrdo. Prijave za obrazovanje učitelja smanjile su se za 35%, nedostatak učitelja osjeti se u svim državama. Postotak napuštanja profesije visok je, posebno u najsiromašnijim zajednicama. Mnogi od naših najboljih učitelja, razočarani lošim tretmanom, rano se povlače. Kao rezultat imamo 100 tisuća mjesta u našim učionicama koje se zauzeli pojedinci nedovoljno kvalificirani za taj posao.

Hoćemo li i dalje nastaviti tim putem koji slabi jedini resurs koji može pokrenuti promjenu u našim školama, a to su učitelji, ili ćemo se pridružiti popisu vrhunskih obrazovnih sustava u svijetu i učiniti sve što je potrebno kako bismo našim školama omogućili najbolji učiteljski kadar na svijetu?

Nije nikakva tajna što treba činiti. Nedavno smo objavili „Obogaćene edukatore“, veliku studiju o kvaliteti podučavanja u najboljim obrazovnim sustavima na svijetu. Ta skupina globalnih podataka koji dokazuju da, ako želimo isporučiti kvalitetu obrazovanja za djecu kakvu ćemo trebati u budućem svijetu, moramo izgraditi novu predanost učiteljskoj profesiji i izgradnji sustava koji će poduprijeti njih i njihov rad.

Ponajprije, regrutiranje potencijalnih nastavnika mora biti planirano i sustavno. Visokouspješni sustavi regrutiraju akademski sposobne učenike koji imaju strast za podučavanjem i sposobnost povezivanja s mladim ljudima. Programi za edukaciju učitelja ustrojeni su tako da postignu vrhunsko ovladavanje sadržajem predmeta i vještinom podučavanja. Budući učitelji obučavaju se poput istraživača, povećava se njihov kapacitet ispitivanja i refleksije kako bi mogli učinkovitije odgovoriti na potrebe učenika i pokrenuti napredak u svojim školama.

U tim sustavima minimalna obuka nastavnika sve je više na razini magistarskog stupnja tako da nitko ne ulazi u profesiju bez jakog obrazovanja. Budući učitelji imaju opsežnu praktičnu nastavu u posebnim partnerskim školama pod nadzorom prvoklasnih, iskusnih nastavnika.

Učitelji se ne napuštaju već prvog dana na poslu, ostavljeni da plivaju ili potonu, kao mnogi u SAD-u. Najbolji obrazovni sustavi podupiru svoje učitelje pružajući im intenzivnu indukciju i mentorstvo te osiguravajući da svaki od njih ima pristup visokokvalitetnim nastavnim planovima i instrukcijama, a ne samo oni u zajednicama s visokim prihodima. Svi nastavnici imaju široke mogućnosti suradnje i profesionalnog razvoja koje su ugrađene u posao i vode ih sami učitelji.

To se obično usklađuje s ocjenjivanjem i sustavom napredovanja u karijeri koji je izgrađen na jasnim i visokim standardima profesionalne prakse te osmišljen da nagrađuje izvrsnost i potiče jednakost, a ne sankcionira preopterećene učitelje. Te karijerne stube i putovi podupiru ravnopravnost i potiču razmjenu stručnosti jer se najbolji učitelji potiču na rad u izazovnijim školama, postaju mentori novih kolega i surađuju radi poboljšanja podučavanja i učenja izvan granica pojedinačnih učionica. Kao rezultat, stopa napuštanja profesije je niska, a učinkovitost visoka.

U usporedbi s SAD-om, kontrast je alarmantan, čak i nelagodan. U mnogim državama nastavnici se tretiraju kao radnici koji su uvijek na raspolaganju, a manjak učitelja rješava se smanjenjem standarda umjesto povećanjem potpore. Ipak, nekoliko država, poput Iowe i Massachusettsa, poduzelo je određene korake za poboljšanje. Te države nude konkurentne plaće povezane s visokim standardima za ulazak u profesiju, stručnim mentorstvom za novake, bogatim profesionalnim učenjem u školama koje vode ravnatelji koji su spremni poduprijeti nastavu i mogućnosti napredovanja u struci te razmjenu stručnih znanja.

Nijedna zemlja nije izgradila snažnu učiteljsku profesiju preko noći. No podizanje statusa profesije pitanje je izbora više nego bilo što drugo. Pitanje je samo koliko će država SAD-a odabrati jačanje i potporu graditelja naše nacije.

………………

NAPOMENA:

  • The Hill jest najčitanija američka politička internetska stranica, vitalne važnosti za kreiranje politike i izborne kampanje.
  • Izvor: thehill.com