Savjeti stručnjaka
TKO IMA PRILIKU DOTAKNUTI ŽIVOTE TOLIKOG BROJA MLADIH
Četiri glavna razloga zašto vam još treba biti drago da ste učitelj
objavljeno: 30. listopada 2017.

1) NALETJELI STE NA BIVŠEG UČENIKA? DA, NARAVNO!

Ako živite u dijelu grada u kojem podučavate, možda biste trebali odustati od ideje da ćete biti anonimni, ali ne bih mijenjala ni jedan jedini „Profesorice!“ koji odzvanja prolazom s namirnicama u supermarketu. Kada mi moji klinci, jer oni će uvijek biti moji klinci, ispričaju smiješne situacije kojih se sjećaju iz moje učionice, ili kako me se uvijek sjete, ili koliko sam im pomogla kada im je bilo teško, tjeraju mi suze na oči. Koji bi vam drugi posao omogućio da u tolikoj mjeri utječete na nečiji život? Katkad se osjećam kao kakva rock-zvijezda.

2) SVI SMO SE SMIJALI „SMJEŠNIM ODGOVORIMA UČENIKA“ OBJAVLJENIMA NA FACEBOOKU, ČULA SAM I KAKO LJUDI PRIČAJU DA SU TO KRIVOTVORINE, DA DJECA NIKAD NE BI DALA TAKVE ODGOVORE. 

Ono što vam ja mogu iskreno reći jest da ne prođe nijedan tjedan da se ne nasmijem od srca.

Volim i poruke elektroničke pošte koje dobivam od kolega koji me izvješćuju o sramoćenjima koja djeca priređuju svojim roditeljima. Tako ni mene moj sin Oliver, koji ide u drugi razred, nedavno nije prikazao baš u najboljem svjetlu. U njegovu razredu djeca su izradila brošuru protiv alkoholizma i droge i pogodite tko je bio istaknuta zvjezda te brošure? Ja! Obično ne pijem, ali jednoga običnog utorka dobila sam bocu vina na dar i odlučila se počastiti. Oliver je nonšalantno prošao pokraj moje termosice (čak nemam ni čaše za vino u kući), podigao je i ispio misleći da je unutra čaj. Okrenuo se i pljunuo preko sobe, što je vrlo vješto ispričao razredu. Također je opisao kako sam mu jednom dala melatonin da zaspi (uz odobrenje liječnika, naravno). A što je nacrtao? Sliku bočice s melatoninom na kojoj piše „Zabranjeno davati djeci“. (Majka godine ovdje.)

3) JEDNOSTAVNO ĆU TO REĆI: VOLIM SLOBODNA LJETA KAKO BIH MOGLA PROVODITI VRIJEME SA SVOJOM DJECOM!

No jesam li zbog toga postala učiteljica? Naravno da ne, ali svakako je to divna privilegija, barem do polovice kolovoza, kada sam napustila ulogu cool, zabavne, poučne majke koja istodobno održava kuću, pere rublje i kuha. To je izvrsno iako mi se sada čini da je sve što sam radila ovog ljeta pranje posuđa.

Oni koji ne rade u obrazovanju, vole isticati broj naših slobodnih dana. No ja zapravo ne poznajem nijednog učitelja koji ljeti ne radi ništa. Često pišemo nastavne planove, idemo na konferencije, viđamo se s drugim učiteljima, sastajemo s ravnateljem prije vremena i pišemo više nego što smo planirali. Mozak mi se nije istopio. No, da, uspjela sam se opustiti i obnoviti te sam zbog toga doista sretna i zahvalna.

4) I NA KRAJU, NAJVAŽNIJI RAZLOG ZBOG KOJEG BISMO TREBALI BITI SRETNI ŠTO SMO POSTALI UČITELJI ONI SU TRENUTCI KADA SHVATIMO DA SMO DOISTA NEŠTO POSTIGLI.

Divni komplimenti, osmijesi ujutro, dijete koje gunđajući radi svoj posao, zajedničko smijanje vlastitim pogreškama. Pogled razumijevanja, prijave za fakultet i srednju školu, bedaste pjesmice. Suze i daj pet. Nigdje nema tog osjećaja kada ste dio dječjeg plemena, a pritom zauzimate mjesto onoga kojem vjeruju, slušaju ga i očekuju da navija za njih. Nema mjesta kao što je zasluženo mjesto na školskom popisu najdražih učitelja. Trebali bismo biti zahvalni jer imamo priliku dotaknuti živote tolikog broja učenika i doživjeti da i oni utječu na nas. Ta sinergija čini posao učitelja sjajnim!

………………

NAPOMENA:

  • Share My Lesson jest mjesto za razmjenu ideja i dodatnu edukaciju za učitelje posvećene pružanju najboljega mogućeg obrazovanja svojim učenicima.
  • Izvor: sharemylesson.com