Školstvo u medijima
ŠKOLSKA KNJIGA: ZAVIČAJNI PRIRUČNIK SILVANE FIŠTER > VARAŽDINSKA ŽUPANIJA
Prosta trnovečka makovnjača s Oblizeka u – školski priručnik
objavljeno: 2. studenoga 2017.

[Piše: Božica BRKAN ] …proste trnovečke makovnjače, objavljene 14. siječnja 2013., jedan od primjera kako su i jela odnosno slastice važan dio i nacionalne baštine i nacionalne ekonomije.

Fotografija je, podsjećam, snimljena u Varaždinu prije desetak godina uz pomoć sjajnoga chefa Damira Crlenoga, jednoga od ponajboljih hrvatskih chefova i prvoga čovjeka Hrvatskoga kuharskog saveza, koji je prostu trnovečku makovnjaču toliko profinio, pročistio da je njome osvajao i nagrade na natjecanjima, a, ponukani time, seljani Trnovca Bartolovečkoga u okolici Varaždina, a posebice Udruga žena „Trnovačko srce”  razmišljali su i da zaštite svoj tradicionalni kolač, koji se u njihovu selu priprema najmanje 150-200 godina neprekidno.

Nalovnica priručnika s trnovečkom makovnjačom

…………….

I tako je slastica sa stranica Oblizeka završila u udžbeniku Silvane Fišter Varaždinska županija, zavičajnom priručniku za učenice i učenice.

Ponosimo se što je ŠKOLSKA KNJIGA uopće brinula o autorstvu, što u nas još nije uvriježen dobar običaj – o čemu sam, unatoč nerijetkom prenošenju i citiranju Oblizeka, ali bez navođenja, kao o rijetkom dobrom primjeru govorila i na okruglome stolu o autorskom vlasništvu na Fra Ma Fu festivalu reportaže i reportera u Virovitici odnosno Višnjici početkom rujna 2017. – te nam poslala i autorski primjerak te najavivši poziv na predstavljanje u Varaždinu.

Stranica iz priručnika s fotografijom Igora Sitara s Oblizeka

………………..

Malu radost Oblizeki dijele s vama, svojim čitateljima, prenoseći iz zavičajnoga priručnika podatak koji stoji uz Trnovec Bartolovečki (Naselja: bartolovec, Šemovec, Štefanec, Trnovec, Zamlaka, Žabnik, kako su zaštićeni poljoprivredno prehrambeni proizvodi u Varaždinskoj županiji: 1. varaždinsko zelje, 2. vidovečki ginabik, 3. meso agorskog purana, 4, ludbreški rozetlin, 5. varaždinski klipič, 6. prosta trnovečka makovnjača, 7. purek z Bednje, zagorski puran z bvaraždinskog kraja, 9. kučanski koščičjak, 10, varadžinsko bučino ulje, 11. varaždinski medenjaci, 12. domaća prirodna medena rakija i 13. vabučin.

 

Prosta trnovečka makovnjača – nimalo prosta, obična! [Fotografija Igor Sitar / Oblizeki]

…………………………..

[IZ DRUGIH MEDIJA | oblizeki.com ]