Zanimljivosti
OŠ BUDROVCI
Uspješan Školski sajam jesenskih plodova
objavljeno: 2. studenoga 2017.

… definirane na razini Europske unije – kombinaciju znanja, vještina i stavova koji će omogućiti učenicima osobno ispunjenje i razvoj, aktivno sudjelovanje u građanskom društvu te socijalnu uključenost i uspješno zapošljavanje.

MAŠTOVITI NAZIVI „TVRTKI“

Svaki razredni odjel Osnovne škole Budrovci i Područne škole Đurđanci te polaznici predškole iz oba mjesta formirali su svoje razredne „tvrtke“ kojima su nadjenuli maštovite nazive [„Cvrčak i mravi“, „Kukuruzići“, „Njam-njam“, „Madame Brigitte“, „Flekice“ „Fantazija okusa“, „Školski rezanci“ i drugo] te nacrtali svoje logotipe. Razrednici su im pomagali u dogovaranju palete proizvoda te nabavi materijala za rad. Zajedno s učenicima izrađivali su kalkulacije proizvoda kako bi došli do realne cijene proizvoda. Zatim su planirali i izrađivali prezentacijski materijal, cjenike, akreditacije, plakate, letke, natpise za štandove, logotipe, deklaracije proizvoda, jingleove i drugo. Na kraju su osmišljavali uređenje štandova i pripremali se za prodajni razgovor, ispis računa i usluživanje kupaca. Učitelji su podučili učenike o poduzetničkim pojmovima kao što su poduzetnost, poduzetnik, poduzeće, ideja, planiranje, nabava materijala, proizvodnja, prodaja, raspodjela, potrošnja, timski rad, novac, plaća, dobit, rizik, porez i drugo.

JINGLE U OBLIKU BEĆARCA

Sajam je počeo poslije nastave, točno u podne, kada je ravnatelj Osnovne škole Budrovci Ivan JUKIĆ pozdravio sve sudionike, goste i posjetitelje, a učenici trećeg razreda matične škole izveli kraći igrokaz, odnosno kada su se učenici drugoga i četvrtog razreda područne škole predstavili jingleom u obliku bećarca.

 Školski sajam jesenski je pravi

a mi došli ko „Cvrčak i mravi“.

 

Naša roba ima kvalitetu,

najbolji smo na cijelome svijetu.

 

Još je malo robe nam ostalo,

de kupite dok nije nestalo.

 

Tko nas voli i „tvrtku“ nam prati,

taj će nama koju kunu dati!

 

Najbolji dojam – „tvrtka“ „Njam-njam“

Prepuna dvorana posjetitelja, uglavnom roditelja i mještana, ispunjena je veselom atmosferom i žamorom, mladi mentori – učenici đakovačke ekonomske škole – pomagali su učenicima osnovne škole i vrtićarcima u ponudi i prodaji raznolikih proizvoda, učiteljice i učitelji pazili su da sve teče kako je predviđeno, a profesorice Ekonomske škole Braće Radić iz Đakova ocjenjivale su (ove godine neslužbeno) rad učenika u svim fazama realizacije sajma. Jedna od tri profesorice je istaknula:

„Ja sam Anamarija Gajger iz Ekonomske škole Braće Radić Đakovo i ovdje sam član prosudbenog povjerenstva. Mi smo ove godine povezali naše dvije škole. Osnovna škola Budrovci ima status poduzetničke škole, a s obzirom na to da naša Ekonomska škola ima zanimanje ekonomist-komercijalist-prodavač, vidjeli smo tu dobar način suradnje, poticanja učenika od malih nogu i učenja poduzetničkih vještina kako bi oni mogli razmišljati na poduzetnički način.

Najviše su nas se dojmili učenici iz skupine „Njam-njam“, koji su pokazali zaokruženu sliku svega, od izgleda štanda do proizvoda i svih potrebnih materijala za sajam.

Oni su se, za sada, bez brojenja rezultata, pokazali vrlo dobrima. I drugi su bili vrlo dobri. u školi je u svakom slučaju opravdano i treba poticati učenike, raditi s njima i motivirati ih od malih nogu. Imali smo ovdje vrtićarce koji su bili osobito razgovorljivi i pokazali su vještine koje već sada posjeduju.“

RAZNOLIKA PONUDA

Prodaja je išla dobro na svim štandovima i mladi su poduzetnici trljali ruke. Vrtićarcima su ostale samo ukrasne tikve, Klub mladih tehničara prodavao je rukotvorine od šper-ploče, Ekološka grupa nudila je cvjetne aranžmane, učenici trećeg razreda imali su asortiman kolačarnice, četvrtaši su prodavali sve po deset kuna, bilo je domaćih rezanaca, jabuka, ukrasnih tikvica, pekmeza, meda, umjetničkih slika i ukrašenih torbi Likovne skupine, pudinga, keksića, miješanih, kolača, muffina, kifilica, pregača i druge zanimljive robe a učenici iz Đurđanaca – „Kukuruzići“ i „Cvrčak i mravi“ prodavali su ukrasne predmete od kukuruzovine te ogrlice i narukvice od jesenskih plodova.

PODUZETNIŠTVO U OSNOVNOJ ŠKOLI DEFINITIVNO JE OPRAVDANO

O ovogodišnjemu Školskom sajmu jesenskih plodova ravnatelj Ivan Jukić je rekao:

„Moji su dojmovi iz godine u godinu sve bolji. Pomaci se vide, kao i sve veća zainteresiranost učenika i učitelja koji to prate i vode, ali i roditelja koji nas podupiru. Svi radimo na tome da naši učenici jednog dana postanu samostalni, da znaju organizirati posao, ali i marketing, prodaju, nešto zaraditi i ostati živjeti na svom tlu, tamo gdje su rođeni. Poduzetništvo u osnovnoj školi definitivno je opravdano. Pridružila nam se i predškola. Ove smo godine zvali u pomoć Ekonomsku školu, čije su tri profesorice i trinaest učenika pratili sajam, a profesorice su nam u pripremnom dijelu sajma pokušale osmisliti cijelu priču tako da uključimo stvarne elemente kakvi su u životu, poput računa, poput prodajnog razgovora, prezentacijskih elemenata i tako dalje. Bila je to hvalevrijedna pomoć Ekonomske škole.

………….

Željko VURM