Zanimljivosti
OŠ BARTOLA KAŠIĆA, VINKOVCI
U Grčkoj su naučili mnogo o poduzetništvu
objavljeno: 3. studenoga 2017.

Naš Erasmus+ projekt Young Enterprising Europeans ovaj put je našu osmeročlanu ekipu odveo na transnacionalni sastanak u Atenu, jedno od izvorišta europske kulture i umjetnosti, čaroban grad kojim dominira veličanstvena Akropola, a svaki je dio grada osebujan i zanimljiv i priča neku svoju povijesnu priču. Naši su domaćini bili partneri u projektu, učitelji i učenici Prve gimnazije iz Cholargosa. Danas je to jedno od lijepih urbanih predgrađa, nekad zasebna grčka dema (općina) iz koje je potekao znameniti državnik i vojskovođa Periklo. U tjedan dana boravka u Grčkoj naši su se domaćini potrudili pokazati nam brojne znamenitosti , približiti nam svoju kulturu , tradiciju i običaje, glazbu i ples te ukusnu grčku kuhinju u kojoj se isprepleću mediteranski i istočnjački mirisi i okusi.

U školskom dijelu našeg boravka učenici, sudionici projekta iz Italije, Slovenije, Poljske i Hrvatske prisustvovali su nastavi sa svojim domaćinima, predstavili su rad svojih minikompanija i zadruga na školskom „bazaru“, sudjelovali u radovima u školskom vrtu, predstavili snimljene reklame o svojim proizvodima i prezentacije o načinu i elementima uspješnog reklamiranja.

Učitelji su se upoznali s radom škole i školskim sustavom u Grčkoj. Za sve je sudionike organizirano primanje kod gradonačelnika Cholargosa, na kojemu je naš projekt predstavljen. Za rastanak roditelji grčkih učenika priredili su nezaboravan oproštajni ručak u školi, za koji je svatko od njih donio najukusnije domaće specijalitete.

Ljepotu Grčke i poluotoka Atike najbolje smo upoznali na putovanju autobusom iz Atene do najjužnijeg dijela, rta Sounio. Putem smo u sklopu projektnog zadatka učenja o poduzetništvu posjetili jednu od tvornica najpoznatije grčke kompanije za proizvodnju prirodnih kozmetičkih proizvoda Apivita. Tvrtku je prije 35 godina pokrenuo bračni par farmaceuta, zaljubljenika u pčele i ljekovito bilje koji su stvorili brend vrhunske prirodne kozmetike, koji se može naći u svim većim svjetskim gradovima, skup i cijenjen upravo zbog svoje izvornosti i kvalitete.

Dalje nas je put odveo do primorskoga gradića Porto Rafti , koji svoj šarm, ljepotu mora, uređenih šetnica i raskošnih cvjetnih vrtova može turistima ponuditi i ujesen. Najljepše trenutke provedene u Grčkoj doživjeli smo pri posjetu hramu boga mora Posejdona. Ostatci hrama nalaze se na brežuljku uz Egejsko more, a pogled na mnogobrojne otočiće u blizini i veličanstveni zalazak sunca gledan s ovog mjesta pružaju jedinstven i neponovljiv osjećaj kao da je vrijeme stalo i vratilo nas u davnu povijest. Ne čudi što je i slavni romantičar, engleski pjesnik Byron, ovdje pronašao inspiraciju za svoja djela, a njegov je potpis zauvijek ostao na jednom od kamenih stupova.

Grad Atena, koji je ime dobio prema zaštitnici, božici mudrosti i inteligencije, s okolinom ima više od četiri milijuna stanovnika, a prostire se na golemom području. Atena je kroz povijest doživljavala mnogobrojne uspone i padove, osvajačke pohode i ratove, ali unatoč svemu ostala je srce antike, grad koji svi žele posjetiti i otkriti tajne prošlosti naše civilizacije.

Upravo je doba Periklove vladavine, zlatno doba Grčke – peto stoljeće prije Krista – vrijeme u kojem Atena postaje religijsko, znanstveno, filozofsko, političko i umjetničko središte. U to vrijeme pokreću se radovi na Akropoli, a njihov voditelj bio je poznati kipar Fidija. U kratkom razdoblju na brijegu iznad grada nastali su novi sakralni i drugi sadržaji koji su obogatili gradski život. Središtem Akropole dominira hram božice mudrosti i zaštitnice grada Atene – Partenon. Partenonske skulpture izradio je sam Fidija sa svojim učenicima. Na Akropoli se nalazi i hram Erehtejon, posvećen bogu Erihtoniju, poznat po svojim stupovima u liku mladih žena – karijatida – koje nose krov trijema svetišta. Propileji, niz impozantnih stupova, dijele religijske sadržaje od svakodnevnih , a posebno je zanimljivo Dionizijevo kazalište koje nas podsjeća na velike grčke tragičare Eshila, Sofokla i Euripida. S vrha Akropole pruža se veličanstven pogled na grad koji se prostire unedogled, a uspon na Akropolu kroz maslinik kojim je okružena nezaboravan je doživljaj.

O grčkoj povijesti, umjetnosti i mitovima naučili smo mnogo u novome muzeju Akropolis, koji se nalazi u podnožju Partenona. Ta supermoderna građevina golemih staklenih zidova i podova prepuna je vrijednih povijesnih izložaka, kipova, keramike, kamenih reljefa i antičkog nakita.

Šetnja Atenom na svakom koraku nudi mnogobrojne znamenitosti iz različitih povijesnih razdoblja. Jedno od omiljenih turističkih odredišta atenska je Plaka, stari centar grada, pješačka zona, prepuna malih restorančića s uređenim terasama u kojima se uz tradicionalnu grčku glazbu mogu kušati brojni specijaliteti poput suvlakija, giros-pite, musake i grčke salate . U blizini je Monastiraki, stara tržnica oko koje su mnogobrojne suvenirnice koje turistima iz cijelog svijeta nude tipične grčke suvenire kao što su proizvodi od maslinova drveta, male replike antičkih kipova u bronci ili kamenu, nakit i slatkiše. Syntagma je središnji atenski trg na kojem se nalazi zgrada Parlamenta, posebno zanimljiva zbog smjene straže koja se događa svakog dana u određeno vrijeme, a trg je okružen širokim avenijama, mnogobrojnim luksuznim hotelima, parkovima i trgovinama.

Kako bismo što bolje upoznali Grčku, naši domaćini odveli su nas na izlet na poluotok Peloponez. Najprije smo posjetili poznati Korintski kanal, koji povezuje Korintski zaljev s Egejskim morem. Ime je dobio po obližnjem gradu Korintu, koji se nalazi na zapadnom kraju kanala. On razdvaja taj poluotok od grčkoga kopna. Kanal je otvoren 1893. godine, dug je 6,3 km i širok oko 24 m, dok okolne stijene dosežu visinu do 75 m iznad morske površine.

Nezaobilazna je stranica u povijesnom pregledu Grčke grad Napflion, koji se nalazi na Peloponezu u Argolidskom zaljevu. Gradić je to kao iz bajke, prva grčka prijestolnica poslije oslobođenja Grka od Turaka. Mala gradska luka u prošlosti je imala osobitu stratešku važnost, svjedok brojnih osvajačkih pohoda, krije tragove bizantinske, franačke, mletačke i turske arhitekture. Na putovanju Peloponezom zaustavili smo se u kompaniji Melas, koja se bavi biouzgojem maslina, njihovom preradbom i proizvodnjom maslinova te kozmetičkih proizvoda od maslina. Nezaobilazna postaja bilo je antičko kazalište u Epidauru, najveće grčko kazalište koje je moglo primiti 12 000 gledatelja, amfiteatar isklesan u bijelom kamenu koji svojom ljepotom plijeni i danas. Savršeno usklađeno s predivnom mediteranskom prirodom, to antičko kazalište osvaja ljepotom gradnje, ali i nevjerojatnom akustikom.

Sedam dana našega grčkog sastanka brzo je proletjelo i uslijedio je povratak kući, a s puta, uz suvenire, donijeli smo vrlo mnogo fotografija, lijepih uspomena, novog znanja i pravih prijateljstava.

…………..

Adrijana Cvrković Lasić, ravnateljica | OŠ Bartola Kašića, Vinkovci