Školska knjiga za vas
INTERLIBER > 40. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA I UČILA
Beletristika i dječja izdanja: Novi naslovi
objavljeno: 6. studenoga 2017.

■  BELETRISTIKA 

 

FARRELL, Ivan ARALICA

Araličino pripovjedno tkanje, koje neprekinuto traje evo već više od pola stoljeća, uvijek iznova očarava. Nakon Sjena, Kepeca, Japundžeta, Bunara na turskoj granici i Anastazije još jednim opsežnim romanom pisac nam daje na znanje da čarobni vrutak priča nije presušio. Majstorsko kazivanje o ljubavi, izdaji i idealima.

Najnovijim povijesnim romanom Farrell, u kojemu prati život Gašpara Grbeše u hrvatskoj emigrantskoj zajednici u američkom industrijskom gradu Farrellu, Aralica je zaokružio svoju razgranatu romanesknu obradu života stanovnika dalmatinskog zaleđa. Posegnuo je za još jednom omiljenom temom – komunizmom. Aralica otkriva nevjerojatnu informaciju da je gotovo sedmina svih članova Komunističke partije u Americi potjecala iz nevelike hrvatske zajednice u Farrellu! Iako za to postoji mnogo povijesnih i drugih razloga, taj podatak govori ponešto i o sklonosti Hrvata da utočište za svoje probleme i nacionalne slabosti često pokušavaju naći u sklopu velikih ideologija. 

ŠPILBERK, Hrvoje HITREC

Hrvoje Hitrec napisao je intrigantan biografski roman čiji je narativni okvir priča o barunu Trenku – Jamesu Bondu 18. stoljeća, vojniku, gospodinu, kockaru i junaku, sinu pruskog časnika koji se rodio u Kalabriji, talijanskoj regiji, 1. siječnja 1711. kao Franz Seraphicus barun von der Trenck. Bio je najpopularniji junak u tadašnjoj Europi, koji je svojim hrabrim i dotad neviđenim vojnim pothvatima sa šačicom Slavonaca okupljenih u postrojbi zvanoj Trenkovi panduri preživio 102 dvoboja, 14 ranjavanja i dvije osude na smrt, kojemu su od kuge umrli žena i četvero djece. U tamnici Špilberk proveo je dvije godine.

Špilberk je treći dio ciklusa romana Hrvoja Hitreca u kojem oslikava političku povijest Hrvata. U romanu Kolarovi ispripovjedio je političku povijest 20. stoljeća (od smrti Stjepana Radića do Domovinskoga rata), u romanu Što Bog dade i sreća junačka bavio se 19. stoljećem i banom Josipom Jelačićem, a priča Špilberka smještena je u 18. stoljeće. Roman je pisan u epistolarnoj formi (iz kaznionice Špilberk plemić Lovro piše pisma svojoj ženi…). Hitrec se zavidnom naratološkom vještinom približio remek-djelu epistolarnog romana – romanu Opasne veze Pierrea Choderlosa de Laclosa.

Upustivši se u biografsku avanturu oblikovanja napetosti između priča koje su već poznate i ispričane i priče koju će sam ispričati, Hrvoje Hitrec je, rekonstruirajući prošle događaje iz života baruna Trenka, osobe začuđujućeg erosa prema znanju, konstruirao njegov posve nov portret. U tom epistolarnom romanu o povijesti, strasti i slobodi prepoznaje se Hitrecova strast za razotkrivanjem istine koju je povijest dosudila važnim osobama navodeći čitatelja na stalna, opetovana čitanja pikanterija iz njihova života.

 

DA ZAĐE MJESEC, DA IZAĐE SUNCE, Petar GUDELJ

Novi pjesnički rukopis Petra Gudelja, vlasnika jednog od najvažnijih i najvećih hrvatskih pjesničkih opusa u dvadesetom stoljeću. Mediteranskim zavičajem i južnjačkim arhetipovima, tradicijskom misaonošću i nadrealnom vizualnošću natopljena je svaka molekula njegova pjesničkog opusa.

U većem dijelu posljednje zbirke Da zađe Mjesec, da izađe Sunce glas se pjesnikov javlja iz nekog vrlo konkretiziranoga zagrebačkog podnebesja, iz nekog nebodera čiji je dvanaesti kat pozornica ovih vježba oko smrti, ovih stihovanih pokušaja da se pokaže kako je vještina umiranja ipak svladana. Iz tako konstruiranog podnebesja pjesniku se čini da život može dogledati golim okom, da ga može sagledati u onom prijelaznom trenutku koji se dogodi između Mjesečeva zalaza i Sunčeva izlaska. Pjesme u ovoj zbirci pjeva onaj kojemu je glava netom skinuta s kolca, to su pjesme o zimi i raspadanju tijela, o strvinarima i zlokobnim vranama, o Stiksu koji je crna rijeka perja i krvi. Tamne su slike obuzele ovu knjigu, tamne posebno u njezinu posljednjem odjeljku koji nosi naslov Osamdesete i u kojem pjesme pjeva onaj koji više ne zna ni sanjati, koje govori Orfej koji ne pjeva, nego plače. Ni u jednoj dosadašnjoj zbirci Petar Gudelj nije tako opsesivno opjevao vlastiti nestanak kao u ovoj, ni u jednoj nije sagledavao svijet nakon smrti.

IMOTSKA KNJIGA, Petar GUDELJ

Petar Gudelj stvorio je u dosadašnjoj povijesti svoje Imote njezin najobuhvatniji poetski inventar. Po zaslugama svojeg duha i na osnovi zabilježenih riječi Gudelj je pjesnik vulkanskog opusa. Petar Gudelj govori o zavičaju u kojem se s patosom govori o smrti, ali se u tom zavičaju, gdje ima mnogo više mrtvih nego živih, lako umire, a još lakše poigrava sa smrću i s navodnom ozbiljnošću životnih sličica pa ih se lako preokreće i karnevalizira.

Ovaj mistični Mediteranac i plemeniti gorštak, čiji je glas njegov zavičaj čekao stoljećima, ishodište svoje poetike uporno pronalazi u biblijskoj frazi i u mitskim slikama izgubljenoga pa na kraju pronađenog zavičaja, u metaforici često zatamnjenoj i nerijetko okrutnoj, u pjesmama koje su u njegovoj radionici nekad bolno patetične, a redovito erotski neobuzdane. Gudelj je pjesnik tradicijskog sinkretizma, on je pjevač arkadskih sjećanja, pripovjedač pučkih predaja i hvalitelj viteštva svojeg zavičaja, pjesnik koji poput medija verbalizira arhetipska iskustva svojih predaka. Gudelj je bogomdani eklektik kojemu je pošlo za rukom uspješno asimilirati modernističku slikovnu redukciju s klasičnim i ponešto retrogradnim stihovanjem, s lapidarnošću koja ga je ne jednom približila ritmu rečenica i slika uklesanih u zavičajne stećke ili iskazanih u stihovima narodnih popijevki.

Imotska knjiga donosi raskošan izbor autorovih pjesama u prozi o ilirskoj duši njegova zavičaja.

THEURGIA, Drago ŠTAMBUK

Nova pjesnička zbirka suvremenog nomada, diplomata i pjesnika najdublje je impregnirana čežnjom za domovinom, a žanrovski varira između pjesme u prozi i lirskog dnevnika, između unutrašnjeg monologa i gotovo automatskog pisanja. Knjiga Theurgia sastavljena je od četiri ciklusa, svaki ima točno osamdeset čestica, a svaka čestica pokriva približno jednak pravokutnik, kadar od trinaest do šesnaest redaka. Stroga arhitektura, prava struktura, numerička i geometrijska pravilnost rasporeda građe svjedoči o pretenziji svojevrsnog svođenja računa s jednim dijelom doživljajnosti i refleksivnosti. Pred nama je očito Štambukova summa brasiliana.

Nema zemlje u kojoj je Drago Štambuk djelovao a da u njoj nije ostavio traga, no još je mnogo važnije što je svaka od kultura s kojima je došao u dodir ostavila vidljiva traga u njegovim stihovima i knjigama. Štoviše, pojedinačni se naslovi prepoznaju upravo po lokalitetima i tipologijama nadahnuća pa zbirke možemo odrediti kao londonske ili indijske, japanske ili brazilske, egipatske ili interregionalne.

■  IZDANJA ZA DJECU

 

Tom Gates je zakon, Liz PICHON

Iznimno uspješan peti nastavak serijala o Tomu Gatesu donosi nove pustolovine popularnog junaka u školi i kod kuće. Svjetski hit-serijal o Gatesu preveden je na 36 jezika i prodan u više od milijun primjeraka samo u Velikoj Britaniji. Svojim humorom i zabavnim crtežima Tom Gates osvojio je sve ljubitelje Gregovog dnevnika, ali i djecu, pogotovo dječake, kojoj čitanje nije među omiljenim aktivnostima. Velikoj popularnosti knjiga britanske književnice i ilustratorice Liz Pichon pridonijele su i prestižne nagrade: Roald Dahl, za najsmješniju dječju knjigu; Waterstone’s, za dječju knjigu godine, i Red House Award, za najbolju knjigu za mlade čitatelje.

 Tajna najboljih prijatelja, Hrvoje KOVAČEVIĆ

Novi roman majstora krimića za djecu i mlade.

Vjeko je rukometna zvijezda u svojoj školi… Zna to čak i Anja u koju je zaljubljen. Znaju to i njegovi prijatelji. I sve bi bilo ok da se nije pojavio misteriozni neznanac prijetećeg izgleda. Tko je taj Veliki Igrač i što želi od Vjeke i njegovih prijatelja?

 Snježna kraljica, Hans Christian ANDERSEN, ilustracije Vladislav JERKO

Bajka Snježna kraljica poznata je i omiljena diljem svijeta. Andersenove riječi bile su nadahnuće za prekrasne ilustracije Vladislava Jerka, poznatoga ukrajinskog ilustratora i dobitnik mnogih nagrada na uglednim izložbama slika i sajmovima knjiga. Ilustracijama u Andersenovoj Snježnoj kraljici Vladislav Jerko osvojio je prvu nagradu u natjecanju za Ukrajinsku knjigu godine (2000.)

Zelene slikopriče, Željka HORVAT VUKELJA 

Svaka je mrvica važna, Marica MILČEC

Lijepa naša domovino, ilustrirala Marsela HAJDINJAK

Prekrasno ilustrirana slikovnica o hrvatskoj himni donosi uz hrvatski tekst i prijevode nacionalne himne na pet svjetskih jezika (engleski, talijanski, francuski, njemački, španjolski) u vrsnim prijevodima Mate Marasa i Viktora Žmegača. Kroz simbole nacionalne kulture i povijesti ilustriran je značenjski sloj teksta hrvatske himne što ga čini razumljivijim djeci, a simboli su dodatno objašnjeni u legendi uz ilustracije u knjizi. U slikovnici su i kratke informacije o himni te notni zapis. Namijenjena je djeci u zemlji i inozemstvu od 8+.

 

DOKEO – enciklopedija

Dokeo? Dokeo na grčkom znači MISLIM!

Znate li zašto kockice leda plutaju?

Koliko se mišića pokrene kad nekoga poljubimo?

Koja vrsta mrava uzgaja gljive?

U kojem položaju rađaju žirafe?

Odgovore na ta i još mnoga pitanja možete pronaći na više od 450 stranica enciklopedije za sve generacije, od 9 do 99 godina.

Želim biti pisac

Knjiga Želim biti pisac jedinstvena je knjiga za poticanje kreativnog potencijala i razvoj vještine pisanja. Nakon uvodnog postavljanja mjesta, vremena radnje i glavnih likova autor vodi čitatelja kroz različite situacije i prepušta mu da dovrši priču.

Ovim zabavnim putovanjem kroz svijet pripovijedanja budući će pisci upoznati najvažnije elemente pripovjednog teksta, ovladati glavnim osobitostima različitih žanrova, osvijestiti proces nastajanja tekstova – od umjetničkih djela do praktičnih tekstova nužnih u životu, osmisliti različite zabavne likove, promišljati o riječima koje im služe kao alat za izražavanje vlastitih misli. Okušat će se u pisanju različitih književnih i neknjiževnih vrsta, naučiti brojne književne i praktične pojmove, promisliti o zanimljivim životnim mogućnostima i situacijama i pritom se dobro zabaviti!

Knjiga Želim biti pisac namijenjena je svima koji žele otputovati u svijet priča te razvijati sposobnost pisanog izražavanja i vlastitu kreativnost.

Želim biti ilustrator

Želim biti ilustrator knjiga je za poticanje neograničene dječje mašte s pomoću procesa proizvodnje „slika koje pripovijedaju“ – ilustracija. Mladi će čitatelji osloboditi svoj kreativni potencijal sudjelujući u stvaranju knjige u ulozi autorova „ilustratorskog šegrta“. Autor naglašava kako je knjiga namijenjena svima – i onima koji misle da ne znaju crtati te ih na vrlo duhovit i zabavan način korak po korak vodi kroz stvaralački proces. Na samom početku budući ilustratori prikupljaju potreban pribor koristeći se svime što im može poslužiti, a zatim počinju stvarati pretvaranjem črčkarija u crteže, crtanjem u jednom potezu, crtanjem na brzinu i crtanjem kratkim rezovima. Nizom zabavnih aktivnosti budući će ilustratori naučiti o vrstama crte, o odnosu veličina i proporcijama te prikazivanju detalja. Ovladat će znanjem o različitim perspektivama i kutovima gledanja, svladati osnove kadriranja i osmišljavanja kompozicije. Okušat će se i u izradi ilustracija od plastelina, recikliranog materijala i kolaža proširujući tako znanja o raznolikim mogućnostima izražavanja. Knjiga Želim biti ilustrator maštovito je, smiješno, poučno i nevjerojatno zabavno putovanje kroz svijet pripovijedanja grafičkih priča.