Iz školskog svijeta
STUDENT S ISLANDA MOŽDA JE UPRAVO SPASIO NAŠ PLANET
Ovo je golem korak u pravom smjeru
objavljeno: 6. studenoga 2017.

Nedavno je pronašao način za izradbu potpuno biorazgradive boce za vodu koristeći se prahom crvene alge.

Ari Jónsson izložio je svoju biorazgradivu bocu na festivalu dizajna u Reykjaviku ovog mjeseca.

Nakon što je čitao o količini plastičnog otpada koju ljudi svakog dana bacaju, Ari je odlučio učiniti nešto u vezi s tim.

„Pročitao sam da se otprilike 50 posto plastike upotrijebi jedanput i zatim se baca. Stoga smatram da postoji hitna potreba da pronađemo načine koji će zamijeniti goleme količine plastike koju proizvodimo.“

Tada je Ari postavio pitanje od milijun dolara: „Zašto upotrebljavamo materijale kojima trebaju stotine godina da se razgrade na prirodan način, a upotrebljavamo ih samo jedanput i zatim ih bacamo?“

Ari je zatim počeo istraživati prednosti i slabosti određenih supstancija i naposljetku je došao do rješenja u obliku plastike načinjene od algi.

Ta tvar može se oblikovati u bocu dodavanjem vode, zagrijavanjem, stavljanjem gela koji se dobiva tim postupkom u kalup i zatim stavljanjem kalupa u zamrzivač.

Ako boca ostane puna vode, ona će održati oblik, no čim se isprazni, ona se počinje razgrađivati – nismo mogli tražiti bolju alternativu.

Čak možete i pojesti bocu nakon što ste gotovi, što taj dizajn čini i praktičnim i rješava problem zagađivanja – nadamo se da se svijet neće oglušiti na takvo otkriće.

….……………….

NAPOMENA

  • HealthFoodSoul portal je usmjeren na to da vam pomogne postići optimalno zdravlje prehranom, prirodnim lijekovima i postizanjem ravnoteže između duha i tijela.
  • Izvor: healthfoodsoul.com