Jučer-danas-sutra
ŠKOLA ZA UMJETNOST, DIZAJN, GRAFIKU I ODJEĆU ZABOK
U kiparskom studiju s Augustinčićem
objavljeno: 8. studenoga 2017.

… Materijali i procesi oblikovanja i Projektiranje u Klanjcu u Galeriji Antuna Augustinčića i u novome Studiju GAA.

Izvanučionička nastava dogovorena je s ravnateljicom institucije Muzeji Hrvatskog zagorja Nadicom Jagarčec i ŠUDIGO Zabok, kao primjer dobre prakse nastave. Učenici i mentori razgledali su prvo stalan postav Augustinčićevih djela u „staroj” Galeriji i njezinu eksterijeru, a zatim su se upoznali i s tehničkim, znanstvenim i umjetničkim inventarom suvremenog prostora Studija GAA kao umjetničkom kiparskom i multimedijskom centru Hrvatskog zagorja.

Moderan Studio GAA raspolaže izložbenim prostorom s atraktivnim postavom recentnih djela mladih diplomanata na ALU u Zagrebu, konferencijskom dvoranom, stolarskom i restauratorskom radionicom, fotostudijem i knjižnicom. Koristili su se vrhunski dizajniranom multimedijom: interaktivnim kioscima koji su im osobito privlačili pozornost jer su prilagođeni različitim dobnim i obrazovnim skupinama, kao i skupinama s posebnim potrebama, s igrama, kvizovima i drugim zabavnim interaktivnim servisima (snimanje tematskih selfie-fotografija, slanje virtualnih razglednica, slaganje puzzli…). Autorskim tekstovima i fotografijama, muzejskom dokumentacijom i posebno snimljenim minidokumentarcima nudile su im se informacije o Augustinčiću i klanječkoj Galeriji.

S kiparskim opusom Antuna Augustinčića u kamenu, drvu, gipsu i bronci upoznala nas je muzejska pedagoginja Mateja Babić. Učenici su odradili praktičnu nastavu modeliranja glave u glini na drvenom stalku prema kiparskom predlošku, ekspresivnom portretu I. Mujezinovića u prostoru Studija za kreativne radionice. Bili su prava atrakcija gostujućoj grupi američkih posjetitelja.  [ IZ DRUGIH IZVORA | ss-sudigo-zabok.skole.hr ]