Zanimljivosti
TURISTIČKO-UGOSTITELJSKA ŠKOLA POREČ
Posjetili sajam ribarstva CroFish
objavljeno: 9. studenoga 2017.

Učenici 2. i 3. thk razreda u pratnji predmetnih nastavnika Helene Miletović, Gordane Barnjak i koordinatorice projekta Silvane Vlačić posjetili su 11. Crofish, međunarodni sajam ribarstva i ribarske opreme, akvakulture i sportskog ribolova u Poreču. Učenici 2. thk bili su i na predavanju Konzumacija ribe u Hrvatskojnavike, stavovi i znanje potrošača u 2017., koje je održao mag. ing. Toni Bartulin iz Eurofisha – međunarodne organizacije za razvoj ribarstva i akvakulture u Europi sa sjedištem u Kopenhagenu. Učenici su upoznati s rezultatima istraživanja na 1 001 ispitaniku iz šest hrvatskih regija: Slavonije, središnje Hrvatske, sjeverne Hrvatske, Dalmacije, Istre i primorja te Zagreba. Na razini Republike Hrvatske od riba se najviše konzumira oslić, srdela i šaran, preferira se riba podrijetlom iz Hrvatske i divlja riba naspram ribe iz uzgoja, većina ispitanika smatra da je riba iz uzgoja masnija, slabije kvalitete i skupa. Morska je riba mnogo popularnija u u usporedbi sa slatkovodnom. Važan je i podatak da općenito postoji negativan stav prema deklaracijama (na zamrznutoj ili prerađenoj ribi) jer ih većina konzumenata ne razumije ili im ne vjeruje. [ IZ DRUGIH IZVORA | porestina.hr ]