Jučer-danas-sutra
ŠKOLSKA KNJIGA NA INTERLIBERU
Promovirana sasvim posebna knjiga: MULTIMEDIJSKA DIDAKTIKA
objavljeno: 11. studenoga 2017.

– Vidite koliko je danas ljudi na Interliberu… mogu reći da narod koji voli knjigu ima budućnost. 2.000 knjiga je na štandu Školske knjige. Školska knjiga na svojim krilima nosi nacionalnu kulturu, i za nju ima javnu i nacionalnu odgovornost. Multimedijska didaktika može biti samo jedan ozbiljni, znanstveni prinos – kazao je na predstavljanju knjige MULTIMEDIJSKA DIDAKTIKA, predsjednik Nadzornog odbora Školske knjige, dr. sc. Ante ŽUŽUL. Knjigu su osim njega predstavili i dr. sc. Višnja RAJIĆ,te autori  prof. dr. sc. Milan MATIJEVIĆ, dr. sc. Tomislav TOPOLOVČAN i urednica Slavenka HALAČEV.

Za razliku od sličnih knjiga iz područja didaktike, u ovoj je istaknuta uloga svih medija koji pomažu u procesu učenja i poučavanja, pri čemu je osobita pozornost posvećena objašnjavanju učenja sa stajališta konstruktivističke didaktike. Učenike net generacija ne može zadovoljiti model nastave prema kojemu učitelji poučavaju, a učenici sjede, slušaju, gledaju i uče.

U knjizi Multimedijska didaktika autori zagovaraju metodičke scenarije u kojima učenici istražuju, otkrivaju, igraju se, komuniciraju te rješavaju stvarne ili zamišljene probleme. Autori su usustavili mnoge didaktičke spoznaje o kriterijima izbora medija i njihova didaktičkog dizajna te oblikovanja didaktičkih scenarija.

Utemeljili su ih na novijim psihologijskim i didaktičkim teorijama, ponajprije teoriji višestrukih inteligencija, konstruktivističkim i kurikulumskim teorijama te ih uklopili u kontekst velike komunikološke revolucije koja se događa posljednjih tridesetak godina.

Knjiga je namijenjena učiteljima, nastavnicima, pedagozima, ravnateljima, studentima nastavničkih fakulteta i roditeljima.  [Fotografija:  Zoran JELAČA]