INTERVJU ZA POSAO: SEDAM PITANJA NA KOJA SVAKI UČITELJ MORA ZNATI ODGOVORITI

Priprema je ključna da biste dobili posao svojih snova!

ponedjeljak, 13. studenoga 2017.

Intervjui za posao su uzbudljivi! Oni nude uvid u nove prilike, nove kolege i nove izazove koji će promijeniti vašu karijeru. No sve to nosi veliki pritisak i stres.

Priprema je ključna da biste dobili posao svojih snova!

Evo jednog načina na koji možete biti sigurni da ćete dobiti taj posao. Pripremite odgovore na neka uobičajena pitanja prije intervjua. U nastavku možete naći sedam pitanja koja će vam vjerojatno postaviti na intervjuu za posao. Preporučujemo da istražite svoje odgovore odmah. Zatim stanite ispred zrcala i počnite vježbati!

■  ZAŠTO STE ODLUČILI POSTATI UČITELJ?

Možda vam se čini da je to banalno i otrcano pitanje, ali nemojte dopustiti da vas to zavede. Ako nemate kvalitetan odgovor na nj, zašto se uopće prijavljujete? Škole žele znati da ste posvećeni obogaćivanju života učenika i žele razumjeti kako ste završili u toj profesiji. Odgovorite iskreno i ispričajte anegdote/primjere koji jasno pokazuju vaš put do edukacijske karijere.

■  KOJI TIP STRUKTURE UPRAVLJANJA UČIONICOM BISTE UVELI KAD BISTE DOBILI POSAO?

Ako ste učitelj veteran, raspravljate o tome kako ste se nosili sa svojim razredom u prošlosti. Dajte određene primjere za stvari koje su najbolje funkcionirale. Ako ste novi učitelj, tada objasnite što ste naučili kao student i koji je vaš plan za vođenje vaše prve učionice. Bez obzira na to koliko dugo podučavate, upoznajte se sa stavovima i mišljenjima škole o upravljanju razredom i disciplini. Spomenite da ćete inkorporirati njihovu filozofiju i pritom ostati vjerni sebi. Ako ne možete otkriti mnogo o školskoj politici prije intervjua, jednostavno zamolite osobu koja vas intervjuira da vam objasni.

■  KAKO STE PRIMJENJIVALI, ILI KAKO ĆETE PRIMJENJIVATI, TEHNOLOGIJU U UČIONICI?

Tehnologija je u prvom planu kada je riječ o obrazovanju – stoga je vaš intervju vrijeme da pokažete ono što znate. Recite nešto o tome zašto ste uzbuđeni u vezi s primjenom tehnologije sa svojim učenicima. Objasnite kako su pametne ploče poboljšale rezultate testova vaših učenika ili kakav je nevjerojatan ishod imala vaša posljednja razredna mrežna stranica. Također je dobro ubaciti činjenicu da kontrolirate svu elektroniku u svojoj kući s pomoću iPada ili nešto slično. Inovativno razmišljanje u vezi s tehnologijom nešto je što traži ne samo svaka škola nego i vaši učenici.

■  KOJA JE VAŠA FILOZOFIJA KAD JE POSRIJEDI PODUČAVANJE?

To je škakljivo pitanje. Nemojte na nj odgovoriti klišejem ili nekim standardnim odgovorom. Zapravo, vaš odgovor je vaša filozofija podučavanja. To je odgovor na pitanje zašto ste učitelj. Ono što može pomoći jest da zapišete svoj odgovor prije intervjua. Raspravljanje o vašoj filozofiji podučavanja prilika je da pokažete za što osjećate strast, što želite postići i kako ćete to primijeniti u ovoj novoj poziciji, u novoj učionici, u novoj školi.

■  KAKO ĆETE MOTIVIRATI RODITELJE DA SE ANGAŽIRAJU U VEZI SA ŠKOLOM I OBRAZOVANJEM SVOG DJETETA?

To je vrlo važno, ali teško provesti. Administratori vrše pritisak na učitelje da komuniciraju s roditeljima. Oni vas čak pokušavaju prikazati kao školskog „publicista“, kao nekog čiji je zadatak prenijeti roditeljima kulturu, snage i vrijednosti škole. Stoga, odgovorite na to pitanje konkretnim idejama. Objasnite kako će roditelji volontirati u vašoj učionici i kako ćete održavati redovit kontakt te izvješćivati roditelje i o negativnim i o pozitivnim stvarima. Izvrsno je podijeliti svoj plan za pružanje resursa roditeljima kada učenici imaju problema.

 ■  NA KOJE NAČINE PROCJENJUJETE I EVALUIRATE UČENIKE?

To je vaša prilika da raspravite o svojim planovima za lekcije i otkrijete svoje metode za postizanje društvenih, akademskih i fizičkih uspjeha svojih učenika. Objasnite tipove testova koje dajete učenicima zbog toga što oni govore najviše o prednostima i slabostima učenika. Pružite uvid u način na koji primjenjujete usmene izvještaje, zajedničke projekte i samostalne zadatke da biste odredili tko ima problema, a tko napreduje. Također, objasnite na koji način unosite otvorenu komunikaciju sa svojim učenicima da biste otkrili što im je potrebno da uspiju.

■  ŠTO VAS ZANIMA U VEZI S NAŠOM ŠKOLOM?

Istražujte, istražujte i još istražujte prije intervjua. Pretražite internet za sve što možete u vezi sa školom. Ima li škola kazališni program? Jesu li učenici uključeni u zajednicu? Koji tip kulture promovira ravnatelj škole? Služite se društvenim medijima da biste vidjeli što je škola nedavno ponosno promovirala. Zatim se raspitajte što su učitelji (prošli i sadašnji) voljeli, a što su mrzili u vezi s tom školom. Koja je poenta svega toga kopanja? Vi morate znati je li ta škola za vas ili nije. Zatim, pokažite koliko jako želite posao objašnjavajući kako biste se angažirali u tim odličnim školskim programima o kojima ste toliko čuli!

Ako ste nedavno bili na intervjuu za posao, koja česta pitanja biste vi dodali ovom popisu?

……………….

NAPOMENA

  • We Are Teachers mrežna je zajednica edukatora čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: weareteachers.com
Vezani članci
Školski portal: Djeca ipak ostaju vjerna klasičnim medijima

Djeca ipak ostaju vjerna klasičnim medijima

Tri četvrtine djece u dobi od četiri do trinaest godina…

Školski portal: U Europskoj uniji 109 milijuna predškolaca, učenika i studenata

U Europskoj uniji 109 milijuna predškolaca, učenika i studenata

…koji nudi širok raspon regionalnih statistika dostupnih za svih 28…

Školski portal: 'Poučavanje je jednostavno, ali ga vanjski promatrači čine složenim'

'Poučavanje je jednostavno, ali ga vanjski promatrači čine složenim'

Petnaest godina poučavanja – te godine i godine osvrtanja na…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Stručno usavršavanje u Rigi

Stručno usavršavanje u Rigi

… ispred OŠ don Lovre Katića…

Školski portal: Bakin vrt u mojem tanjuru

Bakin vrt u mojem tanjuru

S velikim zadovoljstvom objavljujemo da je…

Školski portal: Eksperiment s biljkama pokazao učenicima razornu moć zlostavljanja

Eksperiment s biljkama pokazao učenicima razornu moć zlostavljanja

Pored jedne je biljke postavljen zvučnik…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…