PULA

Djeca uče o zdravim navikama i od lokalnih poljoprivrednika

utorak, 14. studenoga 2017.

U pulskoj Komunalnoj palači predstavljen je jedinstven projekt suradnje Gradskih dječjih vrtića, Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda te pulske Tržnice, a riječ je o edukaciji o važnosti zdravog načina prehrane unajmlađe, vrtićke populacije.

Djeca uče o zdravim navikama i od lokalnih poljoprivrednika

Naime, nakon što je Udruga hrvatskih tržnica u sklopu projekta „Vrtići i škole na tržnicama“ izdala ilustriranu slikovnicu i društvenu igru „Šetnja tržnicom“ autorice Marije MARTINKOradi poticanja stvaranja navika konzumacije domaćih i svježih proizvoda u najmlađih, na inicijativu pulske Tržnice, koju već tradicionalno organizirano posjećuju polaznici pulskih vrtića, organiziran je i posjet seoskim gospodarstvima kako bi djeca iz prve ruke mogla vidjeti kako se uzgaja voće i povrće.

Riječ je o hvalevrijednoj inicijativi u kojoj je je izražena specifičnost Pule i umrežavanja naših ustanova. Cilj inicijative je senzibiliziranjem i edukacijom djece djelovati na stvaranje ili mijenjanje navika koje uvelike utječu na kvalitetu života i podučiti djecu o važnosti zdravog načina prehrane. Djeca tako uče i o našoj nematerijalnoj kulturnoj baštini kao što su naši običaji i način prehrane te vjerujem da je ovo iskorak prema edukaciji i zdravim navikama“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Kako je objasnio direktor Tržnice d. o. o. Pula Renato Perc, Tržnica je naručila 1500 primjeraka slikovnice koja će se podijeliti predškolskoj djeci, a nakon toga djeca će posjetiti lokalne poljoprivrednike koji svoje proizvode i inače prodaju na pulskoj tržnici. „Ovakva inicijativa jedinstven je primjer u Hrvatskoj i drago mi je da je od početka dobro prihvaćena“, istaknuo je Perc.

Ravnateljica DV-SI Rin Tin Tin dodala je kako je važna i poveznica cjelokupne inicijative, odnosno projekt zavičajnosti, koji se putem Zavičajne nastave Istarske županije provodi u pulskim vrtićima. „Putem ove inicijative djeca će na sebi prihvatljiv način vidjeti cjelokupni proces uzgoja voća, povrća, mliječnih proizvoda i slično. Važan je i doprinos roditelja i obitelji, zbog čega ćemo imati i radionice kako bismo ih detaljno upoznali s mnogobrojnim aktivnostima koje provodimo“, rekla je Tamara Brussich i dodala da će se posjet seoskim domaćinstvima provoditi do ljeta iduće godine.

Ravnateljica dječjeg vrtića Mali svijet Sanja Subotić i ravnateljica Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Loretta Morosin izrazile su zadovoljstvo ovim projektom, koji će, kako kažu, pridonijeti da djeca od najranije dobi spoznaju pravu vrijednost zdrave hrane.

Seoska gospodarstva koja će djeca posjetiti su OPG Zohil i OPG Peršić, koje su ukratko danas predstavili Emilijano Zohil i Ivan Peršić. Obitelj Zohil bavi se uzgojem voća i povrća, dok se obitelj Peršić bavi mlijekom i mliječnim proizvodima.

Osim slikovnice i posjeta OPG-ovima, u projektu sudjeluju Pula Film Festival, koji je zadužen za snimanje edukativnog filma, Pulapromet, koji će osigurati prijevoz djece, istarski domovi zdravlja i Zavod za javno zdravstvo Istarske županije sa svojim edukativnom programima te Arheološki i Etnografski muzej Istre. [ Izvor | Grad Pula ] 

 

Vezani članci
Školski portal: Studijsko putovanje: Učenje kroz praksu

Studijsko putovanje: Učenje kroz praksu

... LUMEN održano kao dio niza aktivnosti usmjerenih na jačanje…

Školski portal: Podni roboti u svim osnovnim školama

Podni roboti u svim osnovnim školama

Grad Sisak te je robote nabavio kako bi izvannastavne informatičke…

Školski portal: Ove godine 16 milijuna kuna za završetak dvorane i energetsku obnovu

Ove godine 16 milijuna kuna za završetak dvorane i energetsku obnovu

… kao i završetak osnovnoškolske sportske dvorane te energetsku obnovu…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu nagrade “Maslačak znanja”

Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu nagrade “Maslačak znanja”

…Element 3 – Organizacija Tjedna cjeloživotnog…

Školski portal: Varaždin želi biti Europska prijestolnica mladih

Varaždin želi biti Europska prijestolnica mladih

Vremena je malo. Ova je inicijativa…

Školski portal: Studijsko putovanje: Učenje kroz praksu

Studijsko putovanje: Učenje kroz praksu

... LUMEN održano kao dio niza…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…