Jučer-danas-sutra
PREDSTAVLJENA NACIONALNA STRATEGIJA POTICANJA ČITANJA
Poticajan okrugli stol „Čitanje za budućnost“
objavljeno: 15. studenoga 2017.

Na okruglom stolu sudjelovali su Maja Zrnčić, koordinatorica Povjerenstva za izradu NSPČ-a pri Ministarstvu kulture, prim. mr. sc. Marija Radonić, voditeljica Pedijatrijskog odjela Opće bolnice Dubrovnik, dr. sc. Anita Peti Stantić, članica Upravnog odbora COST projekta Osnaživanje kompetencija europskih građana uz pomoć uspostavljanja Europske mreže pismenosti, Snježana Berak, Predsjednica Hrvatskoga čitateljskog društva, Miroslav Mićanović, pisac, pjesnik, kritičar i urednik, voditelj programa Pisci na mreži i Čitamo i pišemo s piscem u stanu pisca, Snježana Marić, glavna urednica časopisa Smib. Okrugli stol o čitanju vodila je urednica mr. sc. Emica Calogjera Rogić.


Najprije je predstavljena vizija NACIONALNE STRATEGIJE POTICANJA ČITANJA i osnovni strateški ciljevi, te članovi radnih skupina i kako je tekao rad na Strategiji. Potom se razgovaralo o budućim planovima i načinima realizacije mjera iz Akcijskog plana.

Predstavljene su dvije nacionalne kampanje poticanja čitanja djeci od rođenja ROĐENI ZA ČITANJE koju već gotovo deset godina provodi prim. mr. sc. Marija Radonić, voditeljica dječjeg odjela Opće bolnice Dubrovnik u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i kampanja Čitaj mi koju od 2013. godine provodi Hrvatsko čitateljsko društvo u suradnji s Hrvatskim knjižničarskim društvom – Komisijom za knjižnične usluge za djecu i mladež, UNICEF-om, Hrvatskim pedijatrijskim društvom,  Hrvatskom udrugom istraživača dječje književnosti i Hrvatskim logopedskim društvom.
Snježana Berak predsjednica Hrvatskog čitateljskog društva predstavila je rezultate kampanje ČITAJ MI i ČITATELJSKOG PROGRAMA ZA RODITELJE ZATVORENIKE U KAZNIONICAMA Požega, Glina i Lepoglava za koji su ove godine dobili Europsku nagradu najinovativniji program poticanja čitanja.

O početnom čitanju i izazovima pri usvajanju početnog čitanja te ulozi časopisa za djecu u poticanju čitanja govorila je Snježana Marić glavna urednica Smiba.
 Na okruglom stolu razgovaralo se o rezultatima PIRSL I PISA testiranja te odnosu prema čitanju kao važnom čimbeniku za uspjeh na standardiziranim testovima. O gubitku čitatelja u višim razredima osnovne škole te kako nove tehnologije utječu na čitanje govorila je dr. sc. Anita Peti Stantić.

Programi poticanja čitanja ČITAMO I PIŠEMO S PISCEM U STANU PISCA i PISCI NA MREŽI koje vodi Miroslav Mićanović, poslužili su kao primjer dobre prakse programa poticanja čitanja za učenike i nastavnike te su bili okosnicom za raspravu o lektiri i važnosti primjena inovativnih praksi u obradi književnih djela. [ IZ DRUGIH IZVORA | min-kulture.hr ]