Školstvo u medijima
NAJBOLJI UČITELJI ZAPOČINJU NOVU GODINU NIZOM ODLUKA
Kako poboljšati praksu u svojoj učionici
objavljeno: 17. studenoga 2017.

Što je to s tim učiteljima koji donose novogodišnje odluke? Njihova radna etika daje im samopouzdanje, strpljenje s djecom i sposobnost stvaranja vrijednoga i brižnog razreda. U biti, sve se svodi na postavljanje visokih očekivanja samom sebi i pronalaženju načina kako ih ostvariti.

Koje su neke od najučinkovitijih novogodišnjih odluka za učitelje? Pokušajte s ovima.

  BUDITE ISKRENI PREMA SEBI

Svi imamo osobnu razinu izvedbe. No, bez obzira na to gdje se nalazimo, uvijek imamo priliku rasti. Nedavno sam sjeo s učiteljicom veterankom s 25 godina iskustva i bio sam impresioniran njezinom voljom da sluša, bilježi i provodi zaključke konferencije u svoju profesionalnu praksu. Ona je visoko poštovana učiteljica, i to ne samo zbog svoje osobnosti i inteligencije nego i zbog neumorne usmjerenosti na napredak. Gdje biste se trebali poboljšati? Koja je vaša slaba točka? Koji savjet biste dali sami sebi?

  IMAJTE POZITIVAN STAV PREMA ŠKOLI I UČENICIMA

Negativnost je užasna stvar. Uvuče se u život škole i uništava sav trud. Nažalost, negativnost je često rana koju nanosimo sami sebi.

Ne dajte se uvući u ogovaranje svojih učenika, kolega, školske administracije. Umjesto toga pokušajte, kad god možete, naglasiti jače strane i trud svojih učenika, posvećenost kolega i potporu roditelja. Škola će imati koristi od takva stava, a vaš će ugled porasti.

  BUDITE LJUBAZNIJI

Nakon što završi školska godina, sve domaće zadaće budu napisane i svi testovi položeni, učenici će se od svega toga najbolje sjećati kako ste se prema njima ponašali dok ste ih podučavali. Djeca moraju biti okružena odraslima koji su ljubazni prema njima.

Odlučite biti strpljiviji, pažljiviji i velikodušniji. Otvorite učionicu za vrijeme ručka i dopustite učenicima da sjede u prisutnosti ljubazne odrasle osobe. Postoje učenici kojima je potrebna blizina nekoga tko ih prihvaća, sluša i nudi pozitivnu povratnu informaciju. Djeci nije ništa draže od odrasle osobe koja im pruža potporu.

  VIŠE SLUŠAJTE

Živimo u kulturi koja nas potiče da se izražavamo i prečesto saslušamo sugovornika samo na trenutak prije nego što progovorimo. Dajte priliku svojim učenicima da progovore o vašoj nastavi i onome što su naučili od vas.

Ponesite štopericu i držite je u ruci dok govorite. Iznenadit će vas koliko vremena provodite govoreći umjesto da date priliku učenicima da se izraze. Biti slušatelj znači poručiti drugima kako vjerujete da i oni imaju nešto važno reći.

  BUDITE ODLUČNI

Teško se držati izazovnih odluka, zato su fitness-centri prilično prazni nakon sredine veljače. Odlučnost i ustrajanje na ovim ciljevima koristit će više vama nego vašim učenicima. Iskrenost, pozitivan stav, slušanje i ljubaznost otvorit će priliku vama da postanete najbolja verzija sebe.

Trikovi kojima se služe ljudi kako bi oživjeli svoje ciljeve jesu zapisivanje na papir, slanje na neko mjesto gdje mogu biti viđeni ili jednostavno kažu drugim ljudima za njihovo postojanje. Ako se osjećate posebno hrabrima, podijelite ih sa svojim učenicima. Dopustite im da vide kako izgledaju te osobine kada ožive.

………………

NAPOMENA

  • Concordia University-Portland – posvećeno pripremi učenika za život i potpori edukatorima
  • Izvor: education.cu-portland.edu