Jučer-danas-sutra
OŠ BRAĆA RADIĆ, KOPRIVNICA
Predstavljen priručnik za izvođenje robotike
objavljeno: 21. studenoga 2017.

… koji se provodi u sklopu Interreg V-A prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska.

CILJ MU JE uvođenje robotike kao izvannastavne aktivnosti u osnovne škole, stjecanje novoga teoretskog i praktičnog znanja putem stručnih edukacija i korištenja novih tehnologija odnosno robotičkih setova te upoznavanje s novim metodama učenja u području programiranja i robotike. Projektne aktivnosti usmjerene su na učitelje i učenike osnovnih škola prekograničnih partnera, a jedna od aktivnosti je i izrada modula (priručnika) iz robotike.

– Uvjeren sam da će ovaj priručnik s vježbama iz robotike svoje mjesto osim u koprivničkim osnovnim školama, pronaći i u ostalim osnovnim školama u Hrvatskoj. Robotika zauzima značajno mjesto u novim industrijskim i gospodarskim iskoracima i upravo u Koprivnici možemo napraviti taj novi iskorak u novim znanjima, tehnologijama i inovacijama zahvaljujući projektu RoboTech. Ponosan sam jer imamo kvalitetan kadar koji je osmislio i implementira cjelokupni program – rekao je Mišel JAKŠIĆ, gradonačelnik Koprivnice.

  • Autor priručnika je Ivica KOLARIĆ koji je ujedno i jedan od edukatora robotike na projektu. Priručnik je napravljen na 120 stranica i tiskan na dva jezika – hrvatskom i mađarskom. Grafičku pripremu napravila je tvrtka Superprint iz Koprivnice. Priručnik sadrži sedam cjelina i na korištenje će ga dobiti svi koprivnički učenici i učitelji koji sudjeluju u projektu.
    Uz priručnik škole su dobile i vrijednu robotičku opremu i to svaka škola po pet robotičkih setova te laptope.

– Trenutno se provode edukacije učitelja, a uskoro počinju edukacije učenika. U gradu Koprivnici u projekt je uključeno deset nastavnika i 45 učenika– objasnio je Bojan SOLOMUN, koordinator projekta RoboTech.

Projektne aktivnosti provode se na području Koprivničko-križevačke županije i Zala županije [Mađarska].

Glavni korisnik projekta je Grad Koprivnica, a projektni partner je Klebelsberg – Centar za upravljanje institucijama javnog obrazovanja. Ukupna vrijednost projekta svih partnera je 1,64 milijuna kuna, a budžet Grada Koprivnice iznosi oko 870 tisuća kuna. [ IZ DRUGIH IZVORA | koprivnica.hr ]