Zanimljivosti
SREDNJA ŠKOLA ZABOK
Gastronomski doživljaj za učenike i nastavnike
objavljeno: 22. studenoga 2017.

… za učenike i nastavnike ugostiteljsko-turističke struke Srednje škole Zabok s temom zaljubljenih.

Trojka izvrsnih mladih kuhara članovi su asocijacije CHEF.HR, rade u struci u domovini i inozemstvu, a sudjelovali su i na mnogim međunarodnim i svjetskim natjecanjima te se okitili mnoštvom zlatnih, srebrnih i brončanih medalja. Svoja iskustva odlučili su podijeliti sa sadašnjim učenicima i pokazati svojim profesorima što su za vrlo kratko vrijeme od završetka školovanja naučili i postigli.

Tema gastronomskog doživljaja bila su jednostavna moderna jela po modelu Michelinova vodiča – kuhinje čiji inspektori obilazeći u tajnosti najbolje restorane najčešće prate sljedeće kriterije: kvalitetu sastojaka, vještinu pripremanja hrane i kombinaciju začina, stupanj kreativnosti, postojanost kvalitete i pristupačnost cijene.

Zanimljiva radionica počela je s carpacciom od pastrve u chutneyju od jabuke s lukom, obloženo buketom matovilca s dresingom od senfa i limete uz mousse od cikle.

Sljedeći spacijalitet očarao je nepca i učenika i nastavnika – svinjeći file rossa u omotaču od začinskog bilja i parmezana u umaku od crnog vina, uz glazirano povrće, mascarpone palentu i marmeladu od luka.

Za desert su nas iznenadili touim od naranče i kremom od vanilije i limuna, s poširanim dunjama i kruškama uz karamelizirane banane s karamel-sladoledom na crumbelu.

Na radionici su sudjelovali učenici 2. THK i 4. THK, neki su pomagali i učili, neki su samo gledali, a većina je mogla i kušati nove i zanimljive okuse spretno i znalački sljubljenih namirnica.

– Zahvaljujemo Eleni, Alenu i Robertu te ih pozivamo da ponovo dođu i opet nas iznenade svojim postignućima i vještinama. Mladi chefovi zahvalili su Školi, ravnateljici i svojim bivšim profesorima prigodnim tiskanim zahvalnicama, ali i na svemu u tijeku trogodišnjeg školovanja jer su im pružili temelje na kojima oni ostvaruju svoju karijeru i upravljaju njome – poručuju iz Srednje škole Zabok.

– Budući da će se u cijeloj Europi tjedan od 20. – 24. studenoga obilježavati vještine stečene u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, i škola je pripremila niz događaja vezanih za cjeloživotno učenje, a osobito za suradnju škole i vrsnih stručnjaka iz ugostiteljstva, pa ćemo imati priliku održati još dvije radionice. [ IZ DRUGIH MEDIJA | zagorje.com ]