Jučer-danas-sutra
ELEKTROSTROJARSKA ŠKOLA, VARAŽDIN
Službeno otvorena Prva školska televizija
objavljeno: 23. studenoga 2017.

Novouređeni studio, kao i režiju, montažu, grafičku radionicu te novu opremu županu Radimiru Čačiću, zamjeniku Tomislavu Paljaku i pročelniku Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslavu Huđeku te novinarima predstavili su sami učenici zajedno s ravnateljem Elektrostrojarske škole Igorom Kosom, voditeljem projekta Tiborom Bünom i voditeljicom Prve školske televizije Valentinom Šinjori.

Župana Čačića učenici su pozvali u novi studio i intervjuirali ga. Zanimalo ih je što radi u slobodno vrijeme, bi li pristao glumiti u jednom od njihovih filmova, a i kakav je bio učenik. Voditeljima, Lari Oreški i Lovri Cmrečaku, otkrio je da je bio „totalni štreber“.

Iz svega sam imao odličan, a nikad u životu nisam pao ispit. Znate da sam studirao arhitekturu, a diplomirao sam u prvom predroku kao prvi u svojoj generaciji – ispričao je župan, koji je učenicima bez zadrške rekao da bi pristao i na snimanje filma.

U grafičkoj radionici, koju je obišao na kraju, učenici su mu darovali kalendar nastao zahvaljujući novom digitalnom printeru vrijednom 120 tisuća kuna.

Prva školska televizija djeluje u sklopu Centra izvrsnosti iz hrvatskog jezika, a u opremu je uloženo 1.029.119,90 kuna, od čega je Varaždinska županija izdvojila 65 posto ili 674.057,02 kune.

U potpunosti je opremljena za pretprodukciju, snimanje i montažu, odnosno za rad u svim fazama izradbe kraćih i dokumentarnih filmova, kao i snimanje nastavnih materijala poput pokusa i vježbi. Prvu Školsku televiziju trenutačno se može pratiti u gradu Varaždinu putem kabelske mreže Magić Telekoma, koji je besplatno ustupio opremu i kanal. Osim kanala, sve emisije objavljuju putem Youtube kanala.

Ovo je fascinantno. Naši učenici imaju istodobno prvorazrednu tehniku, montažu i vrhunski zvuk poput profesionalnih televizija. Ulaganja nisu bila mala, a osim Županije i sredstava iz različitih fondova, velik novac uložila je i sama škola. Prvu školsku televiziju pratiti mogu i građani Varaždina zahvaljujući donaciji Magića, a mi ćemo se uključiti i nastojati da se program emitira u cijeloj Varaždinskoj županiji jer će građanima zasigurno biti zanimljivo pratiti što učenici stvaraju – istaknuo je župan Čačić.

Prva školska TV nastala je kao rezultat projekta „Kroz školski kurikulum do suvremenih sadržaja i metoda u studijskoj produkciji“, koji je završen u svibnju 2016., a cilj je bio uvođenje novoga izbornog predmeta studijske produkcije da bi se četverogodišnji smjer medijski tehničar uskladio s potrebama tržišta rada.

Mi imamo kurikularnu reformu koja živi. Nismo čekali da nam je netko napiše, nego smo u suradnji sa Županijom i lokalnom zajednicom sve učinili sami. U glavnoj ulozi su naši učenici koji ovdje rade, a toliko im je dobro da ih morate tjerati van iz škole. Poenta je da školujemo mlade ljude koji su spremni za tržište rada, ali i za život – rekao je ravnatelj Igor Kos.

Ove godine je Varaždinska županija, koja je osnivač škole, osigurala sredstva za najvredniju opremu: 12 iMAC računala vrijednih 124.812 kuna, projektor za EPSON i platno od 85.000 kuna, dva TV sharpa za režiju vrijedna 5.075 kuna, kao i printer za digitalni tisak za grafičku radionicu vrijedan 120.237 kuna.

Zahvaljujući tomu, kao i preuređenju TV studija koje je završilo u listopadu ove godine, a što je vlastitim sredstvima financirala Elektrostrojarska škola (49.501 kuna), Prva školska televizija potpuno je opremljena.

Treba napomenuti i da je preostalih 35 posto ili 355.062 kuna osigurano putem projekta Zaklade Hrvatska za djecu (70.873,51 kn) , ESF projekta Novi kurikulumi (215.000 kn), projekta Ministarstva znanosti i obrazovanja (13.000 kuna) i vlastitih prihoda Elektrostrojarske škole (56.189,37 kn).

Prva školska televizija započela je suradnju s Varaždinskom televizijom, koja njihove emisije Izgradi šareno i Školski tjednik emitira u svojem programu.

Da rade kvalitetno, potvrđuje, primjerice, da ih je za izradu filma angažirao i Dječji vrtić Varaždin, a njihovi autorski filmovi osvajaju nagrade. Nikola Vnučec i Patrik Šavor dvaput su zaredom osvojili prve nagrade na državnim natjecanjima iz područja multimedije i audiovizualnih tehnologija, a igrani film Vrba (Vida Žagar) i dokumentarni film Milijun dana umjetnosti (Nikola Vnučec) odabrani su za 22. Filmsku revije mladeži i 10. Four River Film Festival, koji su održani u rujnu 2017. [ IZ DRUGIH IZVORA | varazdinska-zupanija.hr