Zanimljivosti
ERASMUS+
Nove kompetencije za ivanečke i varaždinske srednjoškolce
objavljeno: 27. studenoga 2017.

Uz Srednju školu Ivanec, koja je glavni koordinator, na sastanku su bili i svi partneri na projektu, i to iz pet država članica EU-a: HERE International BV – Glavna podružnica Zagreb – jedna od vodećih svjetskih tvrtki za izradu digitalnih karata, Geodetska škola Zagreb, Gospodarska škola Varaždin, Srednja gradbena šola Ljubljana, Slovenija, IES Sefarad, Toledo, Španjolska, Liceo Scientifico e Linguistico „O. Tedone“, Italija i Liceum Przymierza Rodzin, Varšava, Poljska. Sveukupno je 26 sudionika nazočilo prvom transnacionalnom sastanku.
Mr. sc. Lidija Kozina, ravnateljica Srednje škole Ivanec, i Ante Sladojević, predstavnik HERE BV International iz Zagreba, održali su uime svih partnera na projektu konferenciju za medije i zainteresiranu javnost u Zagrebu.
Sladojević je otkrio da Facebook, Amazon, Microsoft, BMW, Audi upotrebljavaju HERE karte u svojim proizvodima i uslugama. Konferencija je najviše pažnje privukla u krugovima stručne javnosti koji se bave digitalnom kartografijom.
Istodobno, održana je edukacija za 14 nastavnika iz svih škola partnera, kojima će predstavnici HERE BV International održati niz predavanja i radionica te će transferom svojih znanja i iskustava podučiti nastavnike modernim trendovima izradbe digitalnih karata. Projektna aktivnost edukacije nastavnika uključuje upotrebu HERE softverskog alata za prikupljanje, vizualizaciju i analizu prostornih podataka i procesa. Here Map Creator je alat/aplikacija preko kojeg će nastavnici dodatno ojačati svoje kompetencije u izradbi digitalnih karata te sva ta novostečena znanja prenijeti učenicima radi stjecanja dodatnih vještina i poboljšavanja njihovih digitalnih kompetencija primjenom najmodernijih ICT tehnologija.
U tijeku ljeta 2018. godine učenici će školske klupe zamijeniti „radom na terenu“. Četrdesetak učenika, točnije njih 42 iz svih škola partnera sudjelovat će u ljetnom kampu, gdje će predstavnici HERE BV International u suradnji s njihovim nastavnicima dodatno usavršiti i podučiti učenike dodjelom praktičnih zadataka. Učenici će otkrivati specifične promjene u stvarnosti te promjene evidentirati na digitalnim kartama i sve to s pomoću aplikacije HERE Map Creator.
Nakon toga bit će osposobljeni u svojim školama, na praktičnom dijelu nastave, kreirati digitalne karte lokalnog područja turističkoga, kulturnoga ili bilo kojeg drugog sadržaja.
Na kraju ovog projekta usvajanjem novih znanja, razvojem digitalnih kompetencija i stjecanjem internacionalnog iskustva učenici će postati konkurentniji na tržištu rada, razviti vještine komunikacije na stranom jeziku, postat će poduzetniji, samostalniji i odgovorniji te će razviti sposobnost zaključivanja i kritičnog mišljenja. Sve je to izvrsna polazišna točka za njihovo buduće obrazovanje ili posao. Učenici će imati više vještina i iskustava, koja će utjecati na interes za nastavak obrazovanja u STEM ili ICT području – izjavila je ravnateljica mr. sc. Lidija Kozina. [ IZ DRUGIH MEDIJA | aktualno.hr ]