Školstvo u medijima
VAŽNA ULOGA AUTORITETA
Pet načina kako steći više autoriteta
objavljeno: 27. studenoga 2017.

Oni postaju mirniji, zreliji, pristojniji. Autoritet učitelja ispunjava ih željom da mu udovolje, ponašaju se primjereno i budu bolji učenici.

Iako, na prvi pogled, autoritet izgleda kao urođeni dar rezerviran samo za sretnu nekolicinu, u tome zapravo nema nikakve misterije.

Svatko može steći više autoriteta emulirajući sljedećih devet osobina.

1) ODIJEVAJTE SE ELEGANTNO

Danas se učitelji odjevaju opuštenije nego ikad prije. Učinit ćete pravu stvar ako prekinete taj trend jer će to utjecati na to doživljavaju li vas djeca kao vođu kojeg vrijedi slijediti.

To ne znači da se morate odijevati formalno ili nositi skupu odjeću. Opći dojam urednog izgleda i kakvoća odjeće su ključni.

Odijevajte se kao vođa kakvi jeste i učenici će vas počastiti većim poštovanjem. Elegantnija odjeća također čini da se osjećate samouvjerenije, što pojačava vaš autoritet.

2) DRŽITE SE USPRAVNO

Povjerenje u način na koji se nosite šalje poruku vašim učenicima da znate što je najbolje za njih te da ih vodite u pravom smjeru.

To ih oslobađa, potiče da odbace obrambeni stav i daju vam svoje povjerenje. Zato budite uspravni. Zabacite ramena unatrag; krećite se, ponašajte i izražavajte se kao da znate točno što radite. Ako se ne osjećate potpuno samouvjereno, nema veze. Hinjena samouvjerenost može imati isti efekt.

3) DRŽITE RIJEČ

To je od goleme važnosti. Činite ono što kažete da ćete učiniti i s vremenom će vaš autoritet porasti. Ako pak budete neodlučni ili kršite svoja obećanja i ne slijedite vlastite planove, vrlo brzo izgubit ćete autoritet. Sve što kažete bit će dovedeno u pitanje. Vaši će vas učenici izazivati, raspravljati se s vama ili neće uopće obraćati pozornost na vas. Neki će čak i pokušati oteti kontrolu nad nastavom iz vaših ruku.

4) NJEGUJTE ISTINU

Budite izravni i iskreni u odnosu s učenicima. Ne upuštajte se u pretjerano laskanje ili bilo kakve manipulacije. Neka vaše riječi hvale budu iskrene i temeljene na pravim postignućima. Recite svojim učenicima istinu o tome kako stoje, u ponašanju i akademski.

Izravan pristup snažno motivira. To će vam dati autoritet, kao i dostojanstvo i moralnost, što su odlike svih jakih lidera.

5) BUDITE UGODNI

Upotreba zastrašivanja u bilo kojem obliku odlika je lošeg vodstva. Prodike, vikanje, ruganje i gubitak pribranosti mogu kratkoročno prestrašiti učenike i natjerati ih da se umire, ali cijena je gubitak poštovanja, srozavanje autoriteta i sve više i više loše ponašanje.

Dosljedna će vam ljubaznost pak pružiti povezanost bez truda, moćno oružje i utjecaj koji mijenjaju ponašanje učenika. Učenici će vas htjeti bolje upoznati bez uloženog truda s vaše strane, vaš plan vođenja nastave postat će im važan te će tako moći funkcionirati kako treba.

6) BUDITE SMIRENI

Učitelji koji su stalno u žurbi, usplahireni, rastreseni, napeti, neće nikad imati istu razinu autoriteta kao oni koji su smireni i pripremljeni. Ni izbliza. Nervozna energija ima tendenciju širenja učionicom, zarazit će svaki centimetar. Prouzročuje nepažnju i oblike ponašanja koje je teško eliminirati. Nervoza čini da izgledate kao da ne znate što radite.

7) POBOLJŠAJTE SVOJ GOVOR

Učitelji koji imaju problema s autoritetom imaju naviku govoriti brzo i razglabati bez kraja i konca. Ponavljaju se i njihove su rečenice ispunjene poštapalicama te uključuju detalje i nijanse koje niti pomažu niti unapređuju učenje.

Kako biste poboljšali svoj autoritet te učenje i interes na satu, usporite. Budite koncizni i držite se poente. Završavajte rečenice i činite stanke kako biste dali priliku učenicima da razumiju izgovoreno. To će ih potaknuti da se nagnu naprijed i fokusiraju. To će ih privući, a ne odbiti.

8) BUDITE FIZIČKI SPREMNI

Ne možete biti učinkovit učitelj ako ste pod stresom, umorni, napeti. Kvalitetno podučavanje zahtijeva od vas da budete potpuno spremni svakog dana u svakom tjednu.

Osigurajte sebi odmor, vježbajte za dodatnu energiju, sjednite za stol pojesti pravi, puni obrok. Provodite vrijeme s obitelji i prijateljima, uživajte u svome omiljenom hobiju.

To ne samo da će poboljšati vaš autoritet i simpatičnost nego će vas učiniti smirenijim, sretnijim učiteljem.

9) BIRAJTE VIDJETI SAMO NAJBOLJE

Negativne misli – o učenicima, vašem poslu, nastavnom planu i sl. – skupljaju se, isplivavaju na površinu i otkrivaju se u vašem ponašanju, govoru tijela, izrazima lica, pa čak i u stvarima koje izgovarate.

To je nešto što ne možete skriti i ozbiljno šteti vašoj sposobnosti da bude učinkovit učitelj.

Dobro podučavanje i inspirirano vodstvo temelje se na odbacivanju negativnih misli i svjesnom izboru da vidimo najbolje u ljudima, situacijama, okolnostima.

Naposljetku, to je izbor. Izbor koji ima dubok utjecaj na način na koji vas vide učenici, ali i na vašu osobnu sreću.

………………

NAPOMENA

  • Smart Classroom Management jest portal namijenjen učiteljima koji vjeruje u pridržavanje plana u vođenju nastave i kreiranje zajedništva. Snaga i radost ključ su uspješne nastave.
  • Izvor: smartclassroommanagement.com