Jučer-danas-sutra
NA HRT-U DODIJELJENE NAGRADE NAJLJEPŠIM ŠKOLSKIM VRTOVIMA U RH
Zlatna povelja HRT-a OŠ Milana Langa iz Bregane
objavljeno: 28. studenoga 2017.

… u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te mnogobrojnih privatnih donatora. Pokroviteljica je ovogodišnjega natječaja i svečane dodjele nagrada predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Uz nazočnost izaslanice predsjednice Republike Hrvatske Renate Margaretić Urlić te izaslanice predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravka Ponoša, župana, gradonačelnika i čelnika lokalne i regionalne samouprave Zlatnu povelju Hrvatske radiotelevizije za pobjednički školski vrt osvojila je Osnovna škola Milana Langa iz Bregane. Nagradu je uručio ravnatelj Poslovne jedinice program Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić.

  • Najljepši je vrtić u Republici Hrvatskoj vrtić Radost iz Jastrebarskoga.
  • Nagradu za najljepšu učionicu na otvorenome, koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dobila je Osnovna škola Bartola Kašića iz Vinkovaca.
  • Zelenu povelju Fonda za energetsku učinkovitost osvojila je Osnovna škola Velika Pisanica iz Velike Pisanice.
  • Nagrada Ministarstva poljoprivrede za tradicijski uzgoj otišla je u srednju školu u Ludbregu.
  • Dodijeljena je i nagrada za najljepšu područnu školu, a ove je godine to Osnovna škola „Petar Zrinski“ u Čabru – Područna škola Plešce.

Na svečanosti je dodijeljen i niz priznanja te zahvalnice svim ovogodišnjim sudionicima u projektu. Pobjednici su dobili novčane nagrade u vrijednosti od deset tisuća kuna, drugonagrađeni nagrade od pet tisuća kuna, a trećenagrađeni nagrade od tri tisuće kuna te darove privatnih donatora koji podupiru projekt. To su Stražaplastika iz Huma na Sutli, Unichem Agro d.o.o., Ambineti Čakovec, Aquae Vivae Krapinske Toplice i Studio za dizajn Reci Da.
U projektu Najljepši školski vrtovi sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, djeca iz centara za odgoj i rehabilitaciju te djeca iz domova bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastita krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim hrvatskim područjima.
Odluku o pobjednicima donijeli su članovi stručnoga povjerenstva: Tamara Rehak Biondić iz Hrvatskoga centra za hranu, selo i poljoprivredu – Hrvatski centar za bilje – krajobrazna arhitektica Astrid Horvat iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, Vesna Cetin Krnjević iz Fonda za zaštitu prirode i energetsku učinkovitost te Lidija Komes, autorica projekta Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj, koji je prije 23 godine i nastao iz emisije Hrvatskog radija (HRT – HR) Slušaj kako zemlja diše.
Projekt Najljepši školski vrtovi 2005. godine dobio je nagradu Europskog saveza novinara za jedinstveni ekološko-obrazovni pristup mladima. Od ove je godine projekt na svim platformama Hrvatske radiotelevizije: na Hrvatskom radiju (HRT – HR), Hrvatskoj televiziji (HRT – HTV) te mrežnim i društvenim stranicama.
Najljepši školski vrtovi lijepa su i uspješna priča koju Hrvatska radiotelevizija priča već godinama, a svi koji su danas bili s nama mogli su osjetiti tu radost i pozitivnu energiju koju širimo projektom. Svega toga ne bi bilo bez naših učitelja, nastavnika, profesora, odgajatelja i, naravno, djece, te im zato svima zahvaljujem što su ove sezone bili s nama. Nadam se da ćemo se iduće godine vidjeti u još većemu broju, a pozivam i sve donatore da nam se jave jer tako je lijepo dijeliti sreću i vidjeti osmijeh na licu djeteta koje otkriva prirodu u prirodi, a ne na računalu ili u videoigrici“, rekla je voditeljica projekta, dugogodišnja novinarka i urednica na Hrvatskoj radioteleviziji Đurđica Čočić. [ IZ DRUGIH MEDIJA | hrt.hr ]