Jučer-danas-sutra
DOMAĆI PROIZVOD
Mobilna aplikacija pomaže vam da zdravom prehranom spriječite i liječite bolesti
objavljeno: 29. studenoga 2017.

…  i dobit ćete procjenu pripadate li nekoj rizičnoj skupini.Posebnost te aplikacije jest što su je razvili naši stručnjaci u međimursko-varaždinskom timu – dr. sc. Bruno TRSTENJAK, viši predavač na studiju računalstva Međimurskog veleučilišta u Čakovcu te profesori nutricionistike Davor HOSTIĆ i Anita CAR (autorica Školske knjige).

Sve je to dio šireg projekta „Sustav potpore medicinskoj odluci“ (Medical Decision Support System). A osim što ćete dobiti procjenu rizika od bolesti, aplikacija vam predlaže i preventivni tjedni jelovnik koji su osmislili naši nutricionisti. Naši su se stručnjaci pozabavili najčešćim bolestima – dijabetesom tipa 2, srčanim i moždanim udarom, rakom debelog crijeva te rakom prostate. Taj način sprečavanja i liječenja bolesti prehranom naziva se dijetoterapija – propisani način prehrane koji pomaže da se neka bolest prevenira ili, ako se pojavi, da se lakše izliječi.

Mobilna aplikacija dio je tog projekta nastala kao rezultat provedenih istraživanja u prijašnjem razdoblju. Cilj razvoja aplikacije jest dati vlastiti doprinos u prevenciji bolesti te omogućiti široj zajednici primjenu IT rješenja za procjenu od rizika za nekoliko bolesti današnjice. Aplikacija se bavi bolestima kod kojih je znanstveno utvrđeno da prehrana ima znatan utjecaj na njihovu prevenciju – objasnio je Trstenjak.

Dijetoterapija ili dijetalna prehrana propisani je način prehrane koji stavlja težište na liječenje ili način života uzimanjem posebnih, određenih jela, tj. propisane hrane koja će pomoći da se neka bolest izbjegne, odnosno da se, kad se pojavi, izliječi ili ublaži – istaknuo je Davor Hostić.

Jelovnici su preventivni za navedene bolesti i svaki jelovnik sadržava osnovne smjernice koje se odnose na namirnice koje se preporučuju i specifičnosti koje, s laičkoga gledišta, osobama olakšavaju pripremu same namirnice. Isto tako, jelovnici su nutritivno i energetski izbalansirani – objasnila je Anita Car.

I ono što je također bitno u cijeloj ovoj priči – aplikacija je besplatna i možete je skinuti na ovoj poveznici. Isprobajte je, primijenite znanja koja su vam tamo ponuđena i pomognite svom zdravlju. [ IZ DRUGIH MEDIJA | evarazdin.hr ]