Zanimljivosti
ISTARSKA ŽUPANIJA
Uspješna 9. informatička štafeta
objavljeno: 1. prosinca 2017.

Na ovom natjecanju sudjelovalo je devet škola s 36 učenika iz Istarske županije. Informatička štafeta ekipno je natjecanje s timovima koje čine po jedan učenik od petog do osmog razreda. Svaki član tima rješava zadatke iz svog područja, a kada završi ili ako protekne vrijeme, na njegovo mjesto dolazi drugi član tima (preuzima štafetu), koji nastavlja raditi na sljedećem zadatku. To se nastavlja dok svi članovi tima ne obave svoje zadatke. Osim točnosti riješenih zadataka, za plasman se uzima u obzir i brzina rješavanja zadataka.

Ove su godine najbolje rezultate postigli učenici

  • OŠ Veli Vrh iz Pule (učenici: Mario Poletan, Silvia Licul, Damjan Kosanović, Martina Licul – mentorica Aleksandra Žufić).
  • Drugo su mjesto osvojili učenici OŠ Tone Peruška (učenici: Marko Tomašić, Lucija Puljić, Marko Kozlica, Jurica Geneja – mentorica Ivana Tomišić), a
  • treće OŠ Veruda (Emil Anđelić, Tena Maretić, Mia Bojanić, Leon Kardaš – mentor Boris Bulešić).

Osim ekipnog plasmana proglašeni su i najbolji učenici po kategorijama-razredima.

Tako je najbolji učenik/učenica petih razreda bila Katarina Vuković (OŠ Vidikovac, mentorica: Ana Bačić), šestih Silvia Licul (OŠ VELI VRH, mentorica: Aleksandra Žufić), sedmih Damjan Kosanović (OŠ VELI VRH, mentorica: Aleksandra Žufić) i osmih Martina Licul (OŠ VELI VRH, mentorica: Aleksandra Žufić).

Ove je godine, kao i protekle, natjecanje u isto vrijeme održano i u Varaždinskoj županiji, s istim pravilima i zadatcima.

Učenici se vole pripremiti za ovo natjecanje jer organizator (uz sponzore) daje vrijedne nagrade za ekipe i pojedince s najboljim rezultatima. Ove su godine neke od nagrade bile micro bit računala, bluetooth zvučnici, pametni satovi, MP3 playeri s brojačem koraka i vrijedna literatura.

Društvo informatičara Pula zahvaljuje Gradu Puli, Zajednici tehničke kulture Istarske županiji, IRIM-u (Institut za razvoj i inovativnost mladih), Hrvatskom savezu informatičara (HSIN), Školskoj knjizi (ŠK) i OŠ VELI VRH Pula, koji su podržali natjecanje.

Društvo informatičara Pula više od deset godina radi na poticanju i poboljšavanju informatičkih znanja i vještina učenika osnovnih škola i njihovoj pripremi za natjecanja iz programiranja i izradbi softverskih radova. Dosad je programe i projekte Društva prošlo više od tisuću učenika. Sudionici priprema u organizaciji DIP-a redovito postižu izvrsne rezultate na županijskoj, a nerijetko dospiju na državnu, srednjoeuropsku ili olimpijsku razinu, ističu Janko Žufić voditelj 9. informatičke štafete i Ivana Tomišić predsjednica DIP-a. [ IZ DRUGIH IZVORA | pula.hr ]