Zanimljivosti
GIMNAZIJA VUKOVAR
Počeli s projektom „Uz STEM sve više raSTEM!“
objavljeno: 1. prosinca 2017.

LEGO kockice i bezgranične mogućnosti njihova slaganja oduvijek su bile u području interesa djece različitih dobi. LEGO kockice potiču maštu, kreativnost i nadasve inovativnost. Djeci je u svijet programiranja najlakše kročiti igrom. Stoga smo odlučili spojiti ta dva interesna područja i, igrajući se kockicama, programirati vlastite robote.

Prva faza projekta podrazumijevala je edukaciju učenika i nastavnika te je stoga i prvi korak bio ostvariti suradnju s Udrugom Osijek Software City i članom udruge profesorom Filozofskog fakulteta Tomislavom JAKOPECOM, koji je posljednjih nekoliko godina održavao predavanja u školama o robotima Lego Mindstorms EV3. Sada njegove studentice održavaju radionice u osnovnim školama pod nazivom RoboCode kako bi zainteresirale učenike za robotiku i informatiku. Uputili smo poruku elektroničke pošte u kojoj smo naveli svoju želju za suradnjom i vrlo brzo stigao nam je potvrdan odgovor.

Naše edukatorice, Ana LEH, Jelena DUVANČIĆ i Dajana STOJANOVIĆ, ponudile su termin radionice i u roku tjedan dana od našeg iskaza za suradnjom, radionica je održana. Učenici 2. c razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja prisustvovali su i aktivno sudjelovali u radionici u kojoj su dobili priliku ovladati matematičkim i logičkim razmišljanjem te upoznati se s mogućnostima programiranja korštenjem softvera Lego Mindstorms EV3.

Učenicima, edukatoricama i nastavnicama obratio se i ravnatelj Gimnazije Vukovar Davor ŠIJANOVIĆ, koji je istaknuo kako je škola svjesna činjenice da svoje učenike mora pripremati za cjeloživotno učenje, koje se nameće kao nužni preduvjet uspješnog djelovanja u budućem društvu znanja te da stoga ulaže iznimne napore i spremnost za uvođenje novih tehnologija u svim segmentima kurikula kako bi omogućila svojim učenicima dobru startnu poziciju za ravnopravno pozicioniranje u utrci za globalno tržište rada. Početak suradnje s Udrugom Osijek Software City osobito je važan i hvalevrijedan te kao škola prepoznajemo i cijenimo inicijativu koju su pokazali u želji da putem radionice podijele svoja znanja s našim učenicima.

Edukatorice su učenicima predstavile set LEGO Mindostorms EV3 za učenje programiranja robota opremljenoga senzorom za dodir, udaljenost, raspoznavanje boje… te mikroprocesorom i servomotorima za kretanje robota, objasnile su njegove karakteristike i programiranje je moglo započeti.

Programiranje se temelji na sučelju „drag and drop”, koje olakšava razumijevanje logike samog programa. Djeca bez prethodnog znanja iz područja programiranja lakše svladavaju osnovne algoritamske konstrukcije: slijed, grananje i petlje, određuju vrijednosti varijabla, upoznaju se sa simbolima dijagrama toka, ugrađuju brojače određenih događaja u program. Zadatci tako kombiniranjem jednostavnih načela robotike i LEGO kockica obuhvaćaju informacije iz područja znanosti (područja fizike, tehničkog odgoja – senzori), tehnologije (bežična komunikacija, načini dijeljenja i pohranjivanja informacija), inženjerstva (osmišljavanje zadataka, realizacija, testiranje i dokumentiranje vlastitih rješenja) i matematike (koordinatni sustav, mjerenja i mjerne jedinice….), a rješenja zadataka pokazuju konkretnu primjenu, npr. potpuno funkcionalni model robota koji obavlja automatizirane zadatke.

Zadovoljstvo naših učenika nakon uspješno riješenih izazovnih zadataka samo je potvrdilo naša razmišljanja i odluku da moramo intenzivno raditi na razvoju programerskih vještina, kreativnosti, kolaboracije, inovativnosti u učenika svih dobnih skupina te stjecati korisna iskustava u tijeku učenja.

I mi, nastavnice-polaznice ove edukacije i nositeljice projekta: Sanja Pavlović Šijanović, Karolina Dvojković i Kristina Kristek, stekle smo iznimno mnogo novih informacija, znanja i vještina, koja zajedno sa svojim učenicima namjeravamo širiti na sve veći broj učenika i nastavnika koji iskažu zanimanje za stjecanjem znanja i iskustva u području programiranja, i to putem novih radionica koje će svojim sadržajima upotpuniti i osuvremeniti obrazovne programe u segmentima informatike, fizike, kemije…

Ovo je tek prvi korak i znamo da je još mnogo posla pred nama. No uz ovakvu kvalitetnu suradnju i pomoć naših edukatorica kakvu smo imali na prvoj radionici te uz entuzijazam i želju naših učenika da što prije počnu s rješavanjem sve izazovnijih zadataka, sigurne smo da će ovo biti nova avantura za koju smo potpuno spremni!

…………

Pišu: Sanja Pavlović ŠIJANOVIĆ, Kristina KRISTEK i Karolina DVOJKOVIĆ