Iz školskog svijeta
ŠKOLA PRIMIJENJENE UMJETNOSTI I DIZAJNA, OSIJEK
Učenici izradili dva trometarska orašara
objavljeno: 4. prosinca 2017.

Dva i pol tjedna marljivoga rada trebalo je učenicima 3. d razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, na čelu s profesorom kiparstva Dragom Stojakovićem, da izrade te dvije figure, kojima HNK počinje promidžbene aktivnosti za četiri izvedbe popularnog baleta Orašar u prosincu, ali i blagdansko, božićno raspoloženje, ne samo u kazalištu nego u gradu uopće.

Drvenu je konstrukciju 12 učenika obložilo stiroporom i prebojilo emajl-bojom otpornom na sve atmosferske (ne)prilike.

– Na vandalizam baš nisu otporni, a nadam se da to nitko neće ni iskušati, nego će uživati u radu naših učenika koji će lijepo ukrasiti ulaz kazališta – ističe Drago Stojaković, ponosan što su figure u cijelosti rad učenika, od ideje do svih faza izradbe, ne samo orašara nego i unutarnjeg uređenja HNK-a crveno-zlatnim kuglicama.

– Zaslužili su deset petica – kroz smijeh kaže profesor Stojaković. U HNK-u su vrlo zadovoljni suradnjom s ovom školom, i učenicima i profesorima, jer je to za učenike izvrsna praksa, a za teatar kreativno osvježenje. Suradnju su počeli za Valentinovo ove godine, kada su prigodno uresili zgradu u znaku ljubavi. Već su tada, ističe prof. Stojaković, počeli dogovori i pregovori za skulpture za Orašara, što je učenicima bio veliki izazov i zadovoljstvo. Učenicima 3. d pomogla su još dva razreda – 4. b, s profesorom Igorom Jerkovićem. te 3. a i profesorica Ana Čolaković, koji su bili zaduženi za uređenje interijera i eksterijera.

A imati Orašara u prosincu nešto je što mnoga kazališta u svijetu čine, pa tako i osječki HNK, na radost svoje vjerne publike.

Orašar je uistinu najpopularniji balet i već ga nekoliko sezona s radošću vraćamo na repertoar jer se na njemu odgajaju naraštaji kazališne publike. Mislim da ćemo ga zbog velikog zanimanja postaviti i u siječnju. Upravo pregovaramo s Vukom Ognjenovićem i solistima iz baletne škole Europaballett St. Pölten, čijih dvoje članova – Iacana Curtinhas de Castro (kao Klara i Vila šećera) te Florient Cador (u ulozi Princa) plešu.

– Ne bismo ovo mogli ostvariti bez pomoći sponzora i nadamo se da figure neće stradati, no ako se to i dogodi, učenici i profesori spremni su popraviti ono što se popraviti može. Bilo bi šteta da Osječani ne prepoznaju trud učenika, a bit će to i zgodno mjesto za fotografiranje. Ovo činimo za svoj grad i sugrađane – napominje Dina Begović.[ IZ DRUGIH MEDIJA | glas-slavonije.hr ]