Savjeti stručnjaka
STIŽU NAM BLAGDANI, PRIPREMITE ODGOVORE
Povratak iritantnih komentara o učiteljima
objavljeno: 5. prosinca 2017.

I volimo ih, doista, ali je naporno odgovarati na sva ta iritantna pitanja o učiteljskoj profesiji naše dobronamjerne, ali neupućene obitelji.

Imajući to na umu, sastavili smo popis velikog povratka ludih pitanja, tako da za ovogodišnjim blagdanskim stolom (ili bilo kojoj prilici gdje se vaš profesionalizam dovede u pitanje) možete pokazati svojoj obitelji i drugima da je vaša profesija vrijedna najvišeg poštovanja.

Učitelji su proslavljene dadilje!

U redu, platite me onoliko koliko plaćate svoju dadilju. Deset dolara na sat, za rad od šest sati (iako ja radim devet, deset sati), to je 60 dolara na dan, ako to pomnožimo sa pet dana u tjednu (iako ja ponekad radim vikendom), to je 300 dolara na tjedan, puta 36 tjedana na godinu i to je 10 800 dolara na godinu, ali samo za jednog učenika! Pomnožimo to sa 30 učenika i dobit ćemo 324 tisuće na godinu. Nije loše za početak.

Vaši sindikati brinu se samo o većim plaćama i povlasticama! Što je s učenicima?

Istina je da, kada nam zakon to dopušta, Nacionalno obrazovno društvo redovito pregovara za bolje uvjete za učenike kao što su veličina razreda, profesionalni trening za poboljšanje učenja, suradnju radi dijeljenja najboljih tehnika za vođenje nastave, poboljšanje školske sigurnosti i zdravlja. Očajnički tražimo materijale i opremu za nastavu i zajednički rješavamo probleme kao što je bolja poduka za djecu u školama s lošim rezultatima. No ne bismo li uz to trebali imati i atraktivnije plaće kako bismo privukli najbolje učitelje? Ne zaslužuju li to naši učenici?

Učitelji imaju stalan posao. Možeš biti opušten bez obzira na to kako obavljaš posao.

Stalan posao ne znači doživotni posao. Znači da mora postojati opravdan razlog zbog kojeg bi osoba dobila otkaz. Svaki učitelj može biti otpušten iz opravdanog razloga nakon što školska administracija priloži dokaze. Ako mislim prosperirati u svojoj profesiji, moram obaviti dobar posao.

Oooo, sigurno je lijepo imati slobodna ljeta!

Za vrijeme praznika mapiram kurikul za slijedeću godinu, čistim i organiziram učionicu, pokušavam uhvatiti korak s profesionalnim razvojem i čitanjem stručne literature kojima se nisam stigla baviti vikendima, kada sam ocjenjivala i planirala lekcije. Što kažete, želite se mijenjati?

Previše si obrazovan da bi podučavao malu djecu? Zar nemaš ti magisterij?

Podučavanje je poziv, ne samo posao. U usporedbi s izazovima (i nagradama) u učionici, fakultet je mačji kašalj.

Nije valjda tako teško kontrolirati skupinu djece. Samo treba imati visoka očekivanja.

Vođenje nastave doista je umjetnost i uopće nije lako. No ako vi mislite da znate neke posebne trikove, dovest ćemo vam 30 djece sutra ujutro da vidimo vašu čaroliju.

Ako ne uspijem na ovom poslu, mogao bih jednostavno postati učitelj!

Ako imate želju posvetiti se i uložiti više od 50 sati na tjedan u veliku skupinu najrazličitijih tipova učenika, molim vas da razmotrite tu mogućnost. Uvijek su nam potrebni strastveni učitelji.

Sve što trebam jest odabrati predmet i magisterij.

Podučavanje nije samo prijenos znanja. Učitelj mora znati isplanirati lekciju, uključiti i motivirati učenike različitih preferencija u načinu učenja, primjenjivati informacije iz formativnih ocjena, upravljati ponašanjem na nastavi, kreirati testove i naći druge načine kako točno izmjeriti svaku izvedbu i razumijevanje svakog učenika. Stotinu je vještina potrebno za podučavanje, a diploma i ovladavanje predmetom samo su neke od njih.

Radite u vrtiću! Kako je lijepo igrati se bojama i šljokicama cijeli dan!

Da, istina, mi crtamo prstima u vrtiću. Da ne spominjem učenje osnova čitanja, pisanja, matematike i prirode, koji su temelj za učenje u sljedećih 12 godina.

Zašto ne biste preuzeli odgovornost za ocjene koje učenici dobivaju na ispitu? Ako dobro podučavate, učenici će moći postići i dobre ocjene.

Definiranje vrijednosti dobrog učitelja ili dobrog učenika samo prema ocjenama problematično je kada se uspjeh učenika može mjeriti na toliko učinkovitijih načina. Osim ako ne mislite da je vaš rezultat na prijamnom ispitu ultimativni pokazatelj vaše vrijednosti?

………………

NAPOMENA

  • NeaToday.org jest portal koji svakog dana donosi najnovije vijesti iz svijeta obrazovanja.
  • neatoday.org