Jučer-danas-sutra
TURISTIČKA I UGOSTITELJSKA ŠKOLA DUBROVNIK
Proslavili 70 godina postojanja
objavljeno: 5. prosinca 2017.

„Teško je u nekoliko crtica iznijeti sve uspjehe Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik u proteklih 70 godina. No smatram da je najveći od njih tradicija uspjeha u turizmu i ugostiteljstvu koja je održana na visokoj razini. Naravno, nikad se ne smijemo zadovoljavati postignutim i uvijek moramo težiti k višem jer je put izvrsnosti dug put. Čak bih se usudio reći da on nema kraj. Uvijek treba težiti biti bolji. Mnoge generacije od ’47. godine pridonijele su poziciji i dubrovačkoga i hrvatskog ugostiteljstva. Mi koji danas živimo Turističku i ugostiteljsku školu Dubrovnik imamo neizmjerno težak zadatak da tu slavu ne samo održimo nego i da je proširimo. Nadam se da ćemo učiniti sve kako bismo opravdali povjerenje koje nam je dano glede obrazovanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu“, izjavio je za Dubrovački dnevnik ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina.

Škola nije tek puki „štancer diploma“ koji stvara nezaposleni kadar. Baš naprotiv, njezini učenici imaju mogućnost daljnjega, pa i visokog obrazovanja, a obično se nakon završetka školovanja vrlo lako zapošljavaju, ponajprije zbog potrebe za stručnim turističkim ugostiteljskim kadrovima, koju Dubrovnik, ali i sama Hrvatska, ima.

„Od početka se zalažemo za to da kompetencija učenika nakon što završe školu ne budu samo vještine. Tu mora biti i znanje, ali i izgrađen stav. Samo učenik koji sve to ima može biti konkurentan, pogotovo u destinaciji kao što je Dubrovnik. Uistinu se nadam kako će i kurikulske reforme ići u tom smjeru i kako neće osiromašiti učenike u znanjima i stavovima kako bi se oni koji su izvrsni mogli probijati dalje i doseći vrhunac u svojoj struci te kako bi bili ti koji će voditi turizam i ugostiteljstvo u Dubrovniku. Često znam reći da se, poput mnogih drugih država, ni Hrvatska neće moći izboriti protiv potrebe uvoza radne snage, ali ako već moramo uvoziti radnu snagu, neka naša djeca budu voditelji, šefovi i direktori. Radna snaga koja dođe pod tim će dobrim vodstvom sigurno dati dobre rezultate,“ rekao je Perušina.

Turistička i ugostiteljska škola trebala bi se preseliti u nove prostore na glavici Babina kuka koji će se tek početi graditi, a riječ je o projektu o kojem se govori dulje vrijeme.

„I sam gradonačelnik Mato Franković rekao je da je postignuta sinergija između Grada i Županije, da je prostor na glavici Babina kuka ucrtan u GUP-u za potrebe Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik te da se kreće u smjeru ostvarenja nove škole. Nove, a stare, jer 1951. godine je TUŠ imala svoje prostore u kojima je mogla obrazovati kadrove za rad na tržištu, a mi danas, u 21. stoljeću, težimo tomu. Nadam se da ćemo se što prije preseliti u nove prostore odnosno da će oni biti sagrađeni, a dotad ćemo se truditi da se kontinuirano usavršavamo kako bismo jednog dana, kad se izgradi zgrada, bili dostojni raditi u njoj.“ – izjavio je ravnatelj. [ IZ DRUGIH MEDIJA | dubrovackidnevnik.rtl.hr ]