Iz školskog svijeta
ODRŽAN MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL ČAROBNA FRULA
Pjevali su i bili sretni
objavljeno: 5. prosinca 2017.

… jer su se od petka do nedjelje održale tri polufinalne i finalna večer “Međunarodnog dječjeg festivala Čarobna frula, Zagreb 2017.”

Na jednoj su se polufinalnoj večeri natjecala djeca iz Hrvatske, a na ostale dvije i ona iz drugih zemalja. Ove godine odabrano je 97 pjesama i ukupno 110 djece solista iz osam država [Slovenija, Srbija, BiH, Crna Gora, Rumunjska, Bugarska, Malta i Hrvatska] i svi su oni uz druženje i zabavu nastojali prikazati raskoš svog talenta.

Finalnu je večer prigodnim govorom otvorio Zoran Bubaš, posebni viši savjetnik gradonačelnika, a uslijedio je natjecateljski dio programa. Iako se u tom djelu festivala, pred punom dvoranom, probiralo one najbolje, atmosfera među kandidatima bila je prije svega prijateljska i svi su isticali kako im je drago što sudjeluju jer su upoznali puno djece sa sličnim interesima i stekli nove prijatelje, a da su u tim izjavama iskreni moglo se vidjeti i kroz potporu koju su jedni drugima pružali.

Festival Čarobna frula opisuju kao solistički festival dječje pjesme, zajedništva, radosti i prijateljstva, a kroz pomaganje Domovima za nezbrinutu djecu “Domovi Karmelićanki”, čiji su štićenici bili i publika u drugom polufinalnom natjecanju do izražaja dolazi i njegova humanitarna strana.

Djeca su djelovala sretno dok su čekala svoj red ili pratila nastupe iz publike, a čestitke, zagrljaji i drugi znakovi potpore izmjenjivali su se u prolazu, kada su se između pjesama vrata dvorane nakratko otvarala kako bi oni koji su nastupili i oni koji to tek trebaju zamijenili mjesta.

Vidljiva je bila i svojevrsna prisnost koja se možda razvila zajedničkom avanturom vožnje u “Veselom božićnom tramvaju Djeda Božićnjaka”, razgledavanju grada uz turističkog vodiča ili posjetu ZOO vrtu gdje su kitili bor, upoznali se djecom iz “SOS-Dječjeg sela Lekenik” i pjevali.

Čarobna frula ponikla je iz dječjeg zbora “Kikići i genijalci” i pod pokroviteljstvom Grada održava se treći put. Kako smo ove godine osnovali i udrugu Međunarodni dječji festival Čarobna frula te kako je projekt rastao stvorila se potreba za prilagođenijim i većim prostorom pa smo odabrali Centar za kulturu Trešnjevka”, objasnila je nakon finalne večeri vidno umorna, ali ozarena Mirela Gašpert Bertić predsjednica organizacijskog odbora festivala.

“Ono što mogu reći na kraju je da sam presretna. Najviše zbog toga što smo uspjeli usrećiti jako puno djece. Ne samo natjecatelje nego i djecu štićenike domova koja su nas posjetila”, istaknula je Mirela.

Djeca su se natjecala u kategorijama od 3 do 6 godina, od 7 do 9 godina, od 10 do 12 godina, od 13 do 15 godina te u kategoriji dueta, a u finalnoj su večeri odabrani najbolji u svakoj kategoriji te najbolji na festivalu.

Nakon natjecateljskog dijela uslijedio je onaj revijalni tijekom kojeg je, ubacujući listiće u kutije poredane na bini, i publika glasala za omiljenog kandidata, ali težak zadatak konačnog odabira, uz festivalski žiri u sastavu Tamara Cipek, Nikola Tadić, Suzana Vidas Karoli, Ema Ančić, Marijana Dujmušić, imali su i članovi dječjeg žirija.

“2015. godine sudjelovala sam na ovom festivalu i završila kao druga u finalu pa mislim da su me i zbog toga ove godine pozvali da pjevam u revijalnom djelu i sudjelujem kao član žirija. Otpjevala sam pjesmu “Cvrčak i mrav”, a mislim i kako smo uspješno odradili posao u dječjem žiriju. Nije bilo lako odlučiti jer su svi bili sjajni, a presudne su bile nijanse”, rekla je članica dječjeg žirija Emilija Boškić iz Mrkonjić Grada.

Na Emilijin nastup slušatelji su reagirali jako pozitivno, a i njezina kolegica iz dječjeg žirija desetogodišnja Darija Vračević iz Beograda ostavila je tijekom revijalnog dijela sjajan dojam na publiku.

“Pozvali su moju mamu i pitali je i onda je ona rekla ideš na Čarobnu frulu. A tek kada sam bila blizu saznala sam da ću biti u žiriju. Bilo mi je teško jer je bilo mnogo divnih pjesama, ali društvo je sjajno”, rekla je Darija i dodala, “Druženje je najbolji dio festivala.”

 Zahvalnice su dobili suorganizator, sponzori i članovi žirija, a među njima i Školska knjiga kao sponzor.

…………

Kad su natjecateljski i revijalni dio finalne večeri završio djeca su kao zbor otpjevala himnu festivala, a uslijedila je podjela zahvalnica, diploma i pehara. Prvo su posebne zahvalnice dobili CeKaTe kao suorganizator i  ŠKOLSKA KNJIGA kao jedan od sponzora, a zatim su se zaredali članovi žirija i natjecatelji.

Točke su se smjenjivale, nagrade su se dijelile i cijeli program je tekao u ritmu koji je na neki način diktirao voditelj sve tri festivalske večeri Gregor Grga Cipek.

“Nastupilo je stotinu i deset natjecatelja iz različitih zemalja i meni je bilo predivno slušati svu tu djecu dok su pjevala prave dječje pjesme i gledati ih kako se druže. Iako je to možda subjektivno, rekao bih da je ovo najbolji dječji festival koji sam vidio”, prenio je Gregor svoje dojmove.

Bilo je veselo i dok su se djelila priznanja jer su svi koji su sudjelovali u finalu na neki način bili nagrađeni, dok razlika u osvojenim trofejima izgleda nikome nije bila posebno važna.

Sergej Božić i Lucija Stipanović osvojili su glavnu nagradu festivala.

…………..

Svi su si međusobno čestitali, a naviše je čestitki bilo usmjereno prema Sergeju Božiću i Luciji Stipanović koji su nastupom u kategoriji dueta osvojili i glavnu nagradu festivala.

“Bilo je jako puno jako dobre djece i svi smo se trudili pokazati ono najbolje. Ne znamo što nam je donijelo pobjedu, a budući da smo jako samokritični pa sami sebi nagradu možda ne bi dodijelili, teško nam je procijeniti što je presudilo. Svaki je festival poseban na svoj način i što ih više posjetiš oni postaju sve bolji. Ovo je bilo jedno divno iskustvo” izjavili su Sergej i Lucija skladno se nadopunjujući u razgovoru.

Vidu Tunguz odabrao je dječji žiri

……….

Dječji je pak žiri najboljom proglasio desetogodišnju Vidu Tunguz pa je ona dobila i posebnu nagradu. “Jako sam zadovoljna i ponosna na sebe zato što sam dobila nagradu dječjeg žirija. Iznenađena sam jer ne znam kako su baš mene izabrali, ali sam zbog toga jako sretna” uzbuđeno je ispričala.

“Bilo mi je divno. Upoznala sam puno novih prijatelja i sjajno sam se zabavljala s njima. A ovaj festival je stvarno poseban”, zaključila je Vida dok su djeca razmjenjivala posljednje poruke prije rastanka. [ IZ DRUGIH IZVORA | tresnjevka.online | Fotografije: Kristijan Hnojčik ]