Iz školskog svijeta
DUBROVNIK
Edukativni koncerti u ljetnikovcu Bunić – Kaboga
objavljeno: 6. prosinca 2017.

Riječ je o projektu Dubrovačkoga simfonijskog orkestra i pijanistice Ivane Jelača namijenjenu učenicima 7. i 8. razreda, koji počinje upravo prvim edukativnim koncertom 7. prosinca te će ugostiti učenike OŠ Marina Držića, a potom u 12.30 sati učenike OŠ Antuna Masle iz Orašca te OŠ Ivana Gundulića.

Ovaj projekt organiziran je u suradnji s Gradom Dubrovnikom radi edukacije djece osnovnoškolske dobi i razvoja publike. Program projekta podijeljen je na tematske cjeline, pa će učenici uz slušanje glazbenih izvedbi naučiti i o glazbenim oblicima, sastavu i povijesti orkestralnih tijela te će imati priliku doći u kontakt s izvođačima i glazbenim instrumentima koji im se predstavljaju. Važnu ulogu za projekt ima i mjesto održavanja, jer je riječ o povijesnom zdanju, čime će se posebna pozornost posvetiti ambijentalnosti, koja je oduvijek bila važna u glazbenom životu Grada. Upravo je i Zaklada Caboga Stiftung donator dijela spomenutog programa.

Dubrovački simfonijski orkestar i voditeljica projekta Ivana Jelača učenike će u četvrtak upoznati s djelima skladatelja koji su u povijesti glazbe bili značajni za formiranje novih glazbenih stilova, kao što su J. S. Bach, W. A. Mozart te L. van Beethoven. Izvedbe će pratiti projekcije vizualnih materijala te je na kraju predviđeno vrijeme za osvrte učenika i zadatke.

Program se nastavlja i 8. prosinca, kada dolaze učenici OŠ Marina Getaldića te učenici OŠ Ivana Gundulića, a u veljači i ožujku održavat će se programi usmjereni na glazbu u društveno-povijesnom kontekstu Dubrovačke republike (razvoj dubrovačkog orkestra, rad Luke Sorkočevića), zatim upoznavanje glazbala, komorne glazbe, popularne klasike i sličnoga. [ IZ DRUGIH MEDIJA | dubrovnikpress.hr ]