Zanimljivosti
PRVA OSNOVNA ŠKOLA BJELOVAR
Šestaši iz Prve osnovne u Zagorju
objavljeno: 7. prosinca 2017.

Budući da je 2018. godina EUROPSKA GODINA KULTURNE BAŠTINE, u našoj školi se već uvelike pripremamo za taj važni događaj. Stoga su učitelji glazbene i likovne kulture, geografije i engleskog jezika osmislili ovu, po svemu posebnu, terensku nastavu, kako bi povezali različita predmetna područja s istom temom – kulturnom baštinom.

Već u autobusu učenici su bili podijeljeni u skupine te su dobili zadatke. Nisu bili mrzovoljni jer su zadatci bili nešto posve novo, a i pobjedničku grupu čekala je nagrada. Naime, učenici su na listiću dobili QR kod koji je skrivao zadatke koje su oni nakon svake radionice morali rješavati. Osim klasičnih kviz zadataka, učenici su morali fotografirati određene predmete te fotografije slati učiteljici preko aplikacije Viber, kako bi uspješno završili ovu interaktivnu igru.

Najprije smo posjetili grad Lepoglavu i Ekomuzej čipkarstva. Razgledali smo postav muzeja i čuli priču o povijesti izrade ove rukotvorine. Iskusna čipkarica pokazala nam je umijeće i tehniku toga staroga i zahtjevnog ručnog rada koji se već godinama prenosi iz generacije u generaciju. U izradbi čipke mogli su se okušati i učenici, a bilo je zainteresiranih i djevojčica i dječaka.

Biti u Lepoglavi, a ne posjetiti vulkan bila bi prava šteta. Nakon muzeja uputili smo se do obližnjega vulkanskog nalazišta GAVEZNICA. Uz stručno vodstvo prošetali smo se vulkanskim obroncima, spustili se u grotlo nekadašnjeg vulkana te pronašli pokoji primjerak kamene lave ili ahata. Nakon razgleda vulkana uslijedio je razgled izložbe minerala u Domu kulture, gdje je održana i radionica.Učenici su prikupljene kamenčiće istraživali putem digitalnog USB mikroskopa. Snimku tog istraživanja dobili su na CD-u koji im je ostao za uspomenu.

Zadovoljni smo nastavili putovanje prema Mariji Bistrici u potrazi za novim izazovima.

Najprije smo posjetili radionicu izradbe drvenih igračaka. Nešto smo naučili od pravog majstora starih zanata, a nešto kroz multimedijsku prezentaciju i kviz. Učenici su imali priliku sami sastavljati drvene igračke i okušati se u oslikavanju. Također je svaki učenik na dar dobio drveni stolčić koji će obojiti i ukrasiti na nastavi likovne kulture.

Budući da najslađe dolazi na kraju, otputili smo se u medičarnu, gdje smo uživali u bojama i okusima licitara i medenjaka. Učenici su čuli priču o medičarskom obrtu i vidjeli postupak izradbe licitara. Svaki učenik, a i učitelj, ukrasio je svoje licitarsko srce koje je ponio kući za uspomenu ili kao ukras za nadolazeće blagdane.

Kako učenike učimo o važnosti tradicije, ove godine će i naša školska jela biti ukrašena licitarima koje su učenici izradili na satovima likovne kulture.

Posljednji zadatak bio je uslikati popularni selfie na kojem se vide licitari učenika, nakon čega su učitelji pregledali odgovore na pitanja iz kviza i pristigle fotografije te objavili pobjednike, koji su se počastili slatkim nagradama.

Prepuni dojmova i novih znanja sretno smo se vratili kući sa željom učenika za što skorijim ponavljanjem ovakve vrste nastave. [ IZ DRUGIH IZVORA | zvono.eu ]