PRVA OSNOVNA ŠKOLA BJELOVAR

Šestaši iz Prve osnovne u Zagorju

četvrtak, 7. prosinca 2017.

Učenici šestih razreda Prve osnovne škole bili su na terenskoj nastavi u Hrvatskom zagorju. Cilj putovanja u Hrvatsko zagorje bio je bolje upoznavanje nematerijalne baštine koju je zaštitio UNESCO.

Šestaši iz Prve osnovne u Zagorju

Budući da je 2018. godina EUROPSKA GODINA KULTURNE BAŠTINE, u našoj školi se već uvelike pripremamo za taj važni događaj. Stoga su učitelji glazbene i likovne kulture, geografije i engleskog jezika osmislili ovu, po svemu posebnu, terensku nastavu, kako bi povezali različita predmetna područja s istom temom – kulturnom baštinom.

Već u autobusu učenici su bili podijeljeni u skupine te su dobili zadatke. Nisu bili mrzovoljni jer su zadatci bili nešto posve novo, a i pobjedničku grupu čekala je nagrada. Naime, učenici su na listiću dobili QR kod koji je skrivao zadatke koje su oni nakon svake radionice morali rješavati. Osim klasičnih kviz zadataka, učenici su morali fotografirati određene predmete te fotografije slati učiteljici preko aplikacije Viber, kako bi uspješno završili ovu interaktivnu igru.

Najprije smo posjetili grad Lepoglavu i Ekomuzej čipkarstva. Razgledali smo postav muzeja i čuli priču o povijesti izrade ove rukotvorine. Iskusna čipkarica pokazala nam je umijeće i tehniku toga staroga i zahtjevnog ručnog rada koji se već godinama prenosi iz generacije u generaciju. U izradbi čipke mogli su se okušati i učenici, a bilo je zainteresiranih i djevojčica i dječaka.

Biti u Lepoglavi, a ne posjetiti vulkan bila bi prava šteta. Nakon muzeja uputili smo se do obližnjega vulkanskog nalazišta GAVEZNICA. Uz stručno vodstvo prošetali smo se vulkanskim obroncima, spustili se u grotlo nekadašnjeg vulkana te pronašli pokoji primjerak kamene lave ili ahata. Nakon razgleda vulkana uslijedio je razgled izložbe minerala u Domu kulture, gdje je održana i radionica.Učenici su prikupljene kamenčiće istraživali putem digitalnog USB mikroskopa. Snimku tog istraživanja dobili su na CD-u koji im je ostao za uspomenu.

Zadovoljni smo nastavili putovanje prema Mariji Bistrici u potrazi za novim izazovima.

Najprije smo posjetili radionicu izradbe drvenih igračaka. Nešto smo naučili od pravog majstora starih zanata, a nešto kroz multimedijsku prezentaciju i kviz. Učenici su imali priliku sami sastavljati drvene igračke i okušati se u oslikavanju. Također je svaki učenik na dar dobio drveni stolčić koji će obojiti i ukrasiti na nastavi likovne kulture.

Budući da najslađe dolazi na kraju, otputili smo se u medičarnu, gdje smo uživali u bojama i okusima licitara i medenjaka. Učenici su čuli priču o medičarskom obrtu i vidjeli postupak izradbe licitara. Svaki učenik, a i učitelj, ukrasio je svoje licitarsko srce koje je ponio kući za uspomenu ili kao ukras za nadolazeće blagdane.

Kako učenike učimo o važnosti tradicije, ove godine će i naša školska jela biti ukrašena licitarima koje su učenici izradili na satovima likovne kulture.

Posljednji zadatak bio je uslikati popularni selfie na kojem se vide licitari učenika, nakon čega su učitelji pregledali odgovore na pitanja iz kviza i pristigle fotografije te objavili pobjednike, koji su se počastili slatkim nagradama.

Prepuni dojmova i novih znanja sretno smo se vratili kući sa željom učenika za što skorijim ponavljanjem ovakve vrste nastave. [ IZ DRUGIH IZVORA | zvono.eu ]

Vezani članci
Školski portal: Uspješno nastavljamo tradiciju provođenja EU projekata

Uspješno nastavljamo tradiciju provođenja EU projekata

… bila jedina škola u Hrvatskoj koja je u jednoj…

Školski portal: Terenska nastava trećih razreda

Terenska nastava trećih razreda

Proširiti i utvrditi znanje o Sisačko- moslavačkoj županiji bio je…

Školski portal: Koprivničani istraživali ljepote Kalnika i Križevaca

Koprivničani istraživali ljepote Kalnika i Križevaca

Odlučili su bolje upoznati prigorski kraj te istražiti tajne ljepote…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Predstavljen udžbenik za hrvatsku nastavu u inozemstvu

Predstavljen udžbenik za hrvatsku nastavu u inozemstvu

Prvo zagrebačko predstavljanje udžbenika za hrvatsku…

Školski portal: Pjesme na nastavi biologije i kemije

Pjesme na nastavi biologije i kemije

Ovih dana to i mene muči,…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…