Savjeti stručnjaka
KAKO PAMETNO S PAMETNIM TELEFONOM
U kojoj je dobi primjereno djetetu dati pametni telefon?
objavljeno: 6. prosinca 2017.

Istraživanja nam govore da pametni telefoni mogu biti uzrok ovisničkog ponašanja, da vrijeme provedeno pred ekranom može naštetiti učenju, ali zar ta mikroračunala ne bi mogla djecu naučiti odgovornosti i staviti edukativne aplikacije na vrh njihovih prstiju?

Da bismo naučili više, pogledajmo slučaj dvaju obitelji:

  • jedna, u kojoj su pametni telefoni dopušteni za djecu osnovnoškolske dobi
  • druga, u kojoj nisu.

Sydney CROWE je u šestom razredu i ima pametni telefon. Iako priznaje da ga većinom upotrebljava za „igranje igrica i gledanje televizije“, njezina majka Patty, kaže da to nije razlog zbog kojeg joj je kupila telefon.

Glavni razlog za nabavljanje pametnog telefona bila je sigurnost. Kada je Sydney bila u četvrtom razredu, autobus katkad ne bi stao na njezinoj stanici i njezini su se roditelji zabrinuli zbog toga. Bez mogućnosti da nazove roditelje, ona bi hodala kući pješice pokraj vrlo prometne autoceste.

Tada je Patty kupila svojoj kćeri preklopni mobitel. No Sydney bi ga često zaboravila napuniti. Preklopni telefon za nju jednostavno nije bio zabavan, ona ga uopće nije upotrebljavala. Stoga, kada je njezin muž odlučio kupiti novi iPhone, oni su odlučili dati stari iPhone svojoj kćeri.

Patty kaže da joj se nije svidjela ideja da njezino dijete ima pametni telefon, ali naposljetku je popustila zbog jednog razloga: da se ne mora stalno brinuti.

S druge strane imamo Mercy SHANNON. Ona ima devet godina i nema mobitel. Mercy se voli igrati na otvorenome i zabavljati se uz karaoke.

Njezina majka Brooke SHANNON, poput mnogih drugih roditelja osnovnoškolske djece, suočila se s ovom dilemom vrlo rano. „Oni su počeli tražiti mobitel već u prvom razredu“, kaže Brooke za svoju djecu.

Brooke je osjećala pritisak svoje djece, ali i od drugih roditelja. Stoga je pokrenula mrežnu zajednicu pod nazivom „Pričekajte doosmog razreda“ da bi potaknula roditelje da pričekaju barem do osmog razreda prije nego što svojoj djeci daju pametne telefone.

Dosad je četiri tisuće roditelja širom zemlje potpisalo peticiju na internetu.

Osim toga što želi da se njezina djeca odmore od ekrana, Brooke je posebno zabrinuta zbog efekata društvenih medija.

„Djeca jednostavno nemaju dovoljno razvijen mozak u ovoj dobi da bi se mogla snaći u škakljivim društvenim situacijama koje dolaze s društvenim medijima.“

Roditelji nisu jedini kojima to zadaje brigu. Richard FREED, dječji psiholog i autor knjige koja se bavim tim problemom, želio ga je istražiti nakon što je primijetio porast broja djece koja su mu dolazila zbog tjeskobe i depresije.

On predlaže da postavite neka temeljna pravila. „Želio sam da roditelji razumiju koliko su nevjerojatno moćne i zavodljive ove tehnologije.“

Mnogi se slažu da ne postoji neka prikladna dob u kojoj je ispravna odluka djecu dati pametni telefon.

Common Sense Media neprofitna je organizacija usmjerena na djecu i tehnologiju, kaže da bismo se umjesto dobi djeteta trebali usredotočiti na zrelost.

NEKA PITANJA KOJA MORATE UZETI U OBZIR

  • Ponašaju li se djeca odgovorno prema svojim stvarima?
  • Hoće li poštovati pravila u vezi s upotrebom telefona?
  • Hoće li to što imaju jednostavan pristup prijateljima koristiti njihovu društvenom životu?
  • Trebaju li djeca biti u kontaktu s vama iz sigurnosnih razloga? Ako da, može li staromodni preklopni telefon biti dovoljan?

……………….

NAPOMENA

  • National Public Radio (obično skraćeno na NPR) američka je privatno i javno financirana neprofitna medijska organizacija koja ima mrežu od 900 javnih radiopostaja u SAD-u.
  • Izvor: npr.org