Savjeti stručnjaka
12 STVARI KOJE NIKADA NE SMIJETE REĆI UČITELJU SVOG DJETETA
Roditelji, izostavite ove teme kad pričate s nastavnikom
objavljeno: 14. prosinca 2017.

Najvažnije od svega, izbjegavajte postavljanje pitanja ili komentare poput sljedećih.

  „JESTE LI UPRAVO ZAVRŠILI FAKULTET?“

Bez obzira na to koliko mlado izgleda novi učitelj vašeg djeteta, pokušajte izbjeći postavljanje pitanja koja su povezana s dobi ili time kad je završio fakultet. Zapamtite, i vi ste jednom bili mladi.

  „AH, ZNAČI, VI NEMATE DJECE?“

Ne morate imati djecu da biste ih razumjeli, pogotovo kada radite s djecom cijeli dan. Neki od najboljih učitelja nikada nisu imali djecu, ali to ih ne sprečava da budu izvrsni edukatori.

  „KAO DIJETE, MRZIO SAM ŠKOLU…“

Nijedan učitelj ne želi čuti tako nešto… nikada. Naposljetku, kako biste se vi osjećali kada bi vam netko rekao koliko mrzi mjesto na koje vi odlazite svakoga dana da biste zarađivali za život? Čak i ako škola nije bila vaše omiljeno mjesto, zadržite to za sebe.

  „MOJE JE DIJETE GENIJALAC.“

Učitelji imaju šesto čulo za ovakve stvari i mogu vrlo brzo uočiti djecu koja su naprednija i djecu koja imaju poteškoća. Ako je vaše dijete doista genijalno, ono će i bez vaše pomoći impresionirati učitelja.

  „S MOJIM DJETETOM MOGLI BISTE IMATI PUNE RUKE POSLA, ALI…“

Nemojte nalaziti izgovore za svoje dijete prije nego što školska godina uopće počne. Osim toga, dopustite učitelju da formira vlastito mišljenje. Nema smisla da učitelju usadite pogrešnu sliku svog djeteta.

  „ZAŠTO JE PROCES PRIJEVOZA DJECE U ŠKOLU I NJIHOVIM DOMOVIMA TAKVA GNJAVAŽA?“

Ovo je klasičan problem u nekim područjima, a učitelji često slušaju o problemima koje ne mogu promijeniti ili utjecati na njih. Pokušajte sačuvati takve pritužbe za nekoliko tjedana nakon početka škole i nemojte za svaki problem koji postoji kriviti učitelja!

  „MOŽETE LI ME, MOLIM VAS, NAZVATI SVAKOG DANA NAKON RUČKA DA MI KAŽETE KAKO MOJE DIJETE NAPREDUJE?“

Nitko ne voli „helikopter-roditelje“. Izraz „helikopter-roditelji” odnosi se na prezaštitnički odnos roditelja prema djeci. Helikopter-roditelji su roditelji koji zaštitnički nadziru svaku aktivnost u koju je njihovo dijete uključeno.

Čak i ako učitelju svog djeteta svaki drugi dan šaljete poruku elektroničke pošte, pokušajte ne biti previše potrebiti prerano ujutro.

  „ZAŠTO MORAMO KUPOVATI TAKO MNOGO ŠKOLSKOG PRIBORA?“

Učitelj vašeg djeteta vjerojatno troši mnogo vlastitog novca na pribor za učionicu. To je realnost za mnoge učitelje, stoga nikako ne pomaže kada se žalimo zbog toga koliko smo novca upravo potrošili na nešto. Zapravo, ako od kuće donesete nekoliko paketića rupčića koji su vam višak, učitelji će vas zbog toga odmah zavoljeti.

  „KAKO ĆETE MOM DJETETU PRUŽITI IZAZOVE U NJEGOVU OBRAZOVANJU?“

Prerano, prerano – pričekajte nekoliko mjeseci (ili barem nekoliko tjedana) prije nego što to spomenete.

  „ŠKOLSKA PRIKUPLJANJA SREDSTAVA SU TAKO ZAMORNA…“

Prikupljanje sredstava za školu obično financiraju izlete i druge izvannastavne aktivnosti. Vaše gunđanje učitelju nikako ne pomaže.

  „NADAM SE DA NE DAJETE MNOGO DOMAĆE ZADAĆE.“

Ovo je još jedan od čestih razloga zbog kojih se roditelj žale. Domaća zadaća postoji iz određenih razloga, stoga se nemojte žaliti zbog nje odmah na početku godine. Bolje se uhvatite u koštac s njom.

  „IMALI STE SLOBODNO LJETO, ZAR NE? TO MORA DA JE LIJEPO.“

To nikada ne smijete reći nastavniku. Nikada. Jednostavno nemojte ulaziti u to.

……………….

NAPOMENA

  • We Are Teachers mrežna je zajednica edukatora čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: parents.weareteachers.com