Zanimljivosti
POŽEGA
Otvorena nova zgrada Dječjih vrtića Požega
objavljeno: 7. prosinca 2017.

… a ukupna investicija vrijedna je 15,2 milijuna kuna. Vrtić će zadovoljiti sve potrebe i standarde, imat će pet vrtićkih i pet jasličkih jedinica, od kojih svaka skupina može imati 20 do maksimalno 25 djece, a jaslička do petnaestero. Zgrada je prizemna, s prostorijama za upravu te gospodarskim dijelom s kuhinjom i blagovaonicom.

Organizirana briga o djeci predškolske dobi u Požegi počinje 7. studenoga 1949. godine, kada se otvara Dječji vrtić s upisanih tek dvadesetak djece. Na dan 1. svibnja 1971., u sadašnjoj Vukovarskoj ulici, otvorena je nova zgrada – Dječji vrtić Pod gradom, a 1. rujna 1972. počinju s radom i Dječje jaslice. Danas je u Dječje vrtiće Požega, vrtić Pod gradom i Cvjetnu livadu upisano više od 400 djece s kojima svakog dana radi stručni tim vrtića s vrsnim odgajateljima. Više o važnosti te ustanove na svečanom je otvorenju rekla njezina ravnateljica Sanda Lukić.

Radostan je danas dan za sve one, a ima ih mnogo, koji surađuju s nama i koji s nama dijele isti cilj, a to je da djecu kvalitetno pripremimo za život i da im pružimo sretno djetinjstvo. Sigurna sam da je današnji dan radostan i za našeg gradonačelnika, koji se istinski trudio da ovaj vrtić ima sve ono što treba imati vrtić 21. stoljeća. U ovome novom objektu koji smo čekali 49 godina djeca i zaposleni će imati sve ono što iziskuje moderan odgoj i obrazovanje predškolske djece. Osim deset soba dnevnog boravka koje zadovoljavaju zahtjeve pedagoškog standarda, u ovom vrtiću omogućeno je djeci da se razvijaju na svim područjima. U multifunkcionalnoj dvorani u kojoj se sada nalazimo djeca će moći razvijati svoje fizičke potencijale i kulturne potrebe predstavama, igrokazima i priredbama koje ćemo im omogućiti. Vrtić ima i modernu kuhinju, praonicu rublja, u svim sobama omogućen pristup internetu, a velika je pozornost stavljena i na sigurnost djece. Vanjski prostor opremljen igralima omogućit će djeci kvalitetan boravak na zraku. Ovaj prostor bit će, sigurna sam, poticaj i njihovim odgojiteljicama da u djece, kako su i do sada činile, potiču sve ono što će u konačnici kao posljedicu imati skladan i uravnotežen razvoj djeteta te sigurno, poticajno i sretno djetinjstvo – rekla je ravnateljica Lukić, izrazivši zahvalnost svima onima koji su sudjelovali u realizaciji projekta, a najviše osnivaču, Gradu Požegi.

Gradonačelnik Darko Puljašić istaknuo je da ima čast dovršiti vrtić koji je počeo njegov prethodnik te obećao da će politika stvoriti jednake uvjete za najmlađe kao u ostalim europskim zemljama.

Imam posebno zadovoljstvo i čast otvoriti ovaj vrtić. Smatram da kao odgovorna vlast u ovom gradu moramo pružiti našim sugrađanima, posebice najmlađima i najvažnijima, pristojne uvjete za odrastanje. Dugo smo promišljali kako i gdje, ulagali i evo – možemo govoriti o milijunima, milijuni su utrošeni, ali kvalitetno – 15,2 milijuna kuna najbolje uloženih u mom životu! Uloženi su u budućnost Požege, u budućnost Hrvatske, u budućnost moga grada i moje domovine. Vrtić i škola mjesta su od kojih se počinje, gdje možemo učiti kako postati bolji ljudi. Pobrinuli smo se da ovi uvjeti budu primjereni, da ovi mladi ljudi imaju kvalitetnu priliku za start u zdravu i sigurnu okružju. Malo je potrajalo, slažem se, bilo je i kritika. No potrajalo je zato da danas, kada počne raditi, vrtić bude na sigurnu mjestu, u zelenilu, skladno uklopljen u okoliš. Jer, nadamo se da će ovaj vrtić biti poticaj i da ovdje mladi ljudi, roditelji osnivaju svoje obitelji, grade kuće te žive ovdje, u Hrvatskoj. Nigdje nije ljepše nego u domovini, treba je voljeti, ali i raditi. Nadam se da ćemo nastaviti proširivati vrtić, a mlade roditelje pozivam – dajte da nas bude što više! – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Vrtić i sve one koji će u njemu boraviti blagoslovio je požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević.

Današnjemu svečanom otvorenju, uz izaslanika predsjednika Vlade RH gradonačelnika Darka Puljašića i njegove zamjenike, nazočili su pomoćnik ministra unutarnjih poslova Cvjetko Obradović, saborski zastupnik Franjo Lucić, župan Alojz Tomašević, predstavnici gradova i općina s područja Županije te voditelji ustanova s područja Županije, gospodarstvenici, donatori te mnogi drugi gosti i roditelji djece koja će pohađati novi vrtić.

Program otvorenja svojim su nastupom obogatili mališani dječjeg vrtića i Glazbena škola Požega, a za uređenje vrtića, uz vrijedne odgajateljice, pobrinuo se i dream team. [ IZ DRUGIH IZVORA | pozega.hr ]