UPRAVLJANJE EMOCIJAMA I NAČINI RAZVIJANJA TE VRIJEDNE VJEŠTINE

Ne zbog emocija, nego s njima

četvrtak, 7. prosinca 2017.

Psihologica i autorica metodike razvoja emocionalne inteligencije u djece Viktorija ŠIMANSKAJA govori o upravljanju vlastitim emocijama i načinima razvijanja te vrijedne vještine u djeteta.

Ne zbog emocija, nego s njima

Svijet oko nas sastoji se od neprekinutog niza događaja i interakcija s ljudima koji nas okružuju. Ti su događaji sami po sebi neutralni, a negativni ili pozitivni predznak dajemo im upravo mi.

Na primjer, tanjur juhe pao vam je na pod. To je objektivno samo činjenica: „Tanjur je pao. Juha se prolila.“ No vi toj činjenici pripisujete značenje.

  • „Tužno i frustrirajuće, mora se obrisati juha i kupiti novi tanjur.“
  • „Super, bolje da pojedemo salatu, a navečer ćemo prošetati s prijateljicom po trgovinama i naći novi tanjur.“

Zato se kaže da je svijet onakav kakvim ga vidimo.

   ŠTO JE EMOCIONALNA INTELIGENCIJA?

Naš se život svakog dana oslikava emocijama, koje su katkad nesvjesne i nekontrolirane, potpuno vladaju nama i utječu na naše ponašanje. Možemo li nekako utjecati na ta strujanja i staviti osjećaje pod kontrolu?

Odgovor: možemo. Sposobnost razumijevanja osjećaja onih koji nas okružuju, primjerena reakcija na te emocije, spoznavanje vlastitih emocija i njihova kontrola upravo je ono što čini emocionalnu inteligenciju čovjeka.

Vratimo se na tanjur. Ako je vaša emocionalna inteligencija na visokoj razini, vaša reakcija bit će približno ovakva: „Tanjur je pao. Juha se prolila. Žao mi je što se to dogodilo u tako nezgodnom trenutku. Ljut sam. No od moje ljutnje nema koristi, ona može pokvariti moje raspoloženje za cijeli dan i utjecati na moj odnos s prijateljima. Prihvaćam svoju ogorčenost. Okrećem situaciju u svoju korist, poći ću večeras u kupnju s prijateljima i zabaviti se.“

   ZAŠTO RAZVIJATI EMOCIONALNU INTELIGENCIJU?

Istraživanja na području psihologije širom svijeta vode k jednom zaključku: da bi čovjek osjetio sreću i unutarnji sklad, potrebno je najprije naučiti ostvariti sreću i biti u harmoniji sa svojim osjećajima. To nije ništa manje važno od razvoja intelektualnih sposobnosti i širenja svojih horizonata.

Visoka razina emocionalne inteligencije pomaže dijetetu lakše proći kroz sve krize odrastanja i lakše se adaptirati u novi kolektiv te pozitivno utječe na komunikaciju s vršnjacima i odraslima. Takvoj je djeci lakše doseći više obrazovanje i izgraditi karijeru. Razvijene vještine emocionalne inteligencije proširuju horizonte i omogućuju veći uspjeh. Emocionalna inteligencija nije slučajno ušla u popis vještina budućnosti, tj. onih vještina bez kojih je nemoguće dosegnuti visoku karijeru u sljedećih nekoliko desetljeća.

   KAKO RAZVIJATI EMOCIONALNU INTELIGENCIJU OD RANOG DJETINJSTVA?

Postoji mnogo opcija. Predlažemo da obratite pozornost na sljedeće jednostavne metode – odaberite one koji su zanimljive za vas i vašu djecu.

  • Za najmanje su prikladne kartice s jarko obojenim i jasnim ilustracijama izraza različitih emocija. Pokazujte ih jednu po jednu i objasnite emocije razumljivim i jednostavnim riječima. Ne zaboravite najočiti način izražavanja emocija, bebe vole kada se prave grimase.
  • Starijoj djeci bit će zanimljivo s roditeljima sastavljati riječnik emocija. Koristite kao primjer emocije koje se pojavljuju u vašemu svakodnevnom životu. Objasnite djetetu njihove uzroke, posljedice i kako upravljati njima. Upišite emociju u posebnu bilježnicu. a prikladnu sliku dijete može nacrtati samo ili izrezati iz starog časopisa.
  • Kazalište emocija. Iz zaliha kućnih igračaka uzmite psiće, robote, životinje s različitim izrazima na licu. Pomozite djetetu da smisli igru s tim igračkama ili postavite pravu kazališnu scenu.
  • Emocionalnu inteligenciju moguće je razvijati: igrajući omiljene djetetove igre – uključite fantaziju. Dijete voli crtati? Zašto ne nacrtati ljude, zvijeri, čudovišta s raznim emocionalnim izrazima? Voli modeliranje? Odlično! Moguće je oblikovati bilo koju emociju. Pjeva i pleše? Pokušajte plesati i pjevati zajedno izražavajući pritom odgovarajuću emociju.
  • Najsigurniji mogući način je vaša uključenost u djetetov život i stalna komunikacija s njim. Nakon pročitane knjige ili odgledanog crtanog filma razgovarajte s djetetom o iskustvima glavnih likova. Govorite o svojim emocijama, osjećajima članova obitelji i prijatelja. Učite ih razmišljati i analizirati postupke drugih ljudi i otkrivati motive vlastitih postupaka.
  • Učinite razvoj emocionalne inteligencije sastavnim dijelom života svih članova obitelji. Vjerujete, to neće djelovati blagotvorno samo na budućnost vašeg djeteta nego će utjecati i na odnose među odraslima, naučiti vas slušati i čuti jedan drugoga. Sretni roditelji, ljubav i razumijevanje u obitelji – to je glavni čimbenik sreće vaših bližnjih.

..................

NAPOMENA

  • Newtonew jest prosvjetiteljski medij – projekt o obrazovanju posvećen najaktualnijim i najkorisnijim konceptima, teorijama, metodama, tehnologijama i istraživanjima.
  • Izvor: newtonew.com
Vezani članci
Školski portal: Učitelji nisu međusobno zamjenjivi alati na tvorničkoj pokretnoj traci

Učitelji nisu međusobno zamjenjivi alati na tvorničkoj pokretnoj traci

Kao roditelji i građani, očekujemo od učenika da odu iz…

Školski portal: Učinkoviti učitelji rade na svoj način

Učinkoviti učitelji rade na svoj način

…ne toliko o poučavanju općenito, već posebne stvari koje možete…

Školski portal: Moraš se bojati školstva nakrcanog papirnatim peticama

Moraš se bojati školstva nakrcanog papirnatim peticama

Pritisak je užasan i glavni problem sigurno nije u »patološki…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Predstavljen udžbenik za hrvatsku nastavu u inozemstvu

Predstavljen udžbenik za hrvatsku nastavu u inozemstvu

Prvo zagrebačko predstavljanje udžbenika za hrvatsku…

Školski portal: Pjesme na nastavi biologije i kemije

Pjesme na nastavi biologije i kemije

Ovih dana to i mene muči,…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…