Školstvo u medijima
UPRAVLJANJE EMOCIJAMA I NAČINI RAZVIJANJA TE VRIJEDNE VJEŠTINE
Ne zbog emocija, nego s njima
objavljeno: 7. prosinca 2017.

Svijet oko nas sastoji se od neprekinutog niza događaja i interakcija s ljudima koji nas okružuju. Ti su događaji sami po sebi neutralni, a negativni ili pozitivni predznak dajemo im upravo mi.

Na primjer, tanjur juhe pao vam je na pod. To je objektivno samo činjenica: „Tanjur je pao. Juha se prolila.“ No vi toj činjenici pripisujete značenje.

  • „Tužno i frustrirajuće, mora se obrisati juha i kupiti novi tanjur.“
  • „Super, bolje da pojedemo salatu, a navečer ćemo prošetati s prijateljicom po trgovinama i naći novi tanjur.“

Zato se kaže da je svijet onakav kakvim ga vidimo.

   ŠTO JE EMOCIONALNA INTELIGENCIJA?

Naš se život svakog dana oslikava emocijama, koje su katkad nesvjesne i nekontrolirane, potpuno vladaju nama i utječu na naše ponašanje. Možemo li nekako utjecati na ta strujanja i staviti osjećaje pod kontrolu?

Odgovor: možemo. Sposobnost razumijevanja osjećaja onih koji nas okružuju, primjerena reakcija na te emocije, spoznavanje vlastitih emocija i njihova kontrola upravo je ono što čini emocionalnu inteligenciju čovjeka.

Vratimo se na tanjur. Ako je vaša emocionalna inteligencija na visokoj razini, vaša reakcija bit će približno ovakva: „Tanjur je pao. Juha se prolila. Žao mi je što se to dogodilo u tako nezgodnom trenutku. Ljut sam. No od moje ljutnje nema koristi, ona može pokvariti moje raspoloženje za cijeli dan i utjecati na moj odnos s prijateljima. Prihvaćam svoju ogorčenost. Okrećem situaciju u svoju korist, poći ću večeras u kupnju s prijateljima i zabaviti se.“

   ZAŠTO RAZVIJATI EMOCIONALNU INTELIGENCIJU?

Istraživanja na području psihologije širom svijeta vode k jednom zaključku: da bi čovjek osjetio sreću i unutarnji sklad, potrebno je najprije naučiti ostvariti sreću i biti u harmoniji sa svojim osjećajima. To nije ništa manje važno od razvoja intelektualnih sposobnosti i širenja svojih horizonata.

Visoka razina emocionalne inteligencije pomaže dijetetu lakše proći kroz sve krize odrastanja i lakše se adaptirati u novi kolektiv te pozitivno utječe na komunikaciju s vršnjacima i odraslima. Takvoj je djeci lakše doseći više obrazovanje i izgraditi karijeru. Razvijene vještine emocionalne inteligencije proširuju horizonte i omogućuju veći uspjeh. Emocionalna inteligencija nije slučajno ušla u popis vještina budućnosti, tj. onih vještina bez kojih je nemoguće dosegnuti visoku karijeru u sljedećih nekoliko desetljeća.

   KAKO RAZVIJATI EMOCIONALNU INTELIGENCIJU OD RANOG DJETINJSTVA?

Postoji mnogo opcija. Predlažemo da obratite pozornost na sljedeće jednostavne metode – odaberite one koji su zanimljive za vas i vašu djecu.

  • Za najmanje su prikladne kartice s jarko obojenim i jasnim ilustracijama izraza različitih emocija. Pokazujte ih jednu po jednu i objasnite emocije razumljivim i jednostavnim riječima. Ne zaboravite najočiti način izražavanja emocija, bebe vole kada se prave grimase.
  • Starijoj djeci bit će zanimljivo s roditeljima sastavljati riječnik emocija. Koristite kao primjer emocije koje se pojavljuju u vašemu svakodnevnom životu. Objasnite djetetu njihove uzroke, posljedice i kako upravljati njima. Upišite emociju u posebnu bilježnicu. a prikladnu sliku dijete može nacrtati samo ili izrezati iz starog časopisa.
  • Kazalište emocija. Iz zaliha kućnih igračaka uzmite psiće, robote, životinje s različitim izrazima na licu. Pomozite djetetu da smisli igru s tim igračkama ili postavite pravu kazališnu scenu.
  • Emocionalnu inteligenciju moguće je razvijati: igrajući omiljene djetetove igre – uključite fantaziju. Dijete voli crtati? Zašto ne nacrtati ljude, zvijeri, čudovišta s raznim emocionalnim izrazima? Voli modeliranje? Odlično! Moguće je oblikovati bilo koju emociju. Pjeva i pleše? Pokušajte plesati i pjevati zajedno izražavajući pritom odgovarajuću emociju.
  • Najsigurniji mogući način je vaša uključenost u djetetov život i stalna komunikacija s njim. Nakon pročitane knjige ili odgledanog crtanog filma razgovarajte s djetetom o iskustvima glavnih likova. Govorite o svojim emocijama, osjećajima članova obitelji i prijatelja. Učite ih razmišljati i analizirati postupke drugih ljudi i otkrivati motive vlastitih postupaka.
  • Učinite razvoj emocionalne inteligencije sastavnim dijelom života svih članova obitelji. Vjerujete, to neće djelovati blagotvorno samo na budućnost vašeg djeteta nego će utjecati i na odnose među odraslima, naučiti vas slušati i čuti jedan drugoga. Sretni roditelji, ljubav i razumijevanje u obitelji – to je glavni čimbenik sreće vaših bližnjih.

………………

NAPOMENA

  • Newtonew jest prosvjetiteljski medij – projekt o obrazovanju posvećen najaktualnijim i najkorisnijim konceptima, teorijama, metodama, tehnologijama i istraživanjima.
  • Izvor: newtonew.com