Zanimljivosti
STROJARSKA I PROMETNA ŠKOLA VARAŽDIN
Uz Dan grada proveli akciju „Dan ljubaznosti u prometu“
objavljeno: 8. prosinca 2017.

– Zapisujem vozače koji staju na pješačkom prijelazu kada prolazi pješak i oni koji ne staju, a zapisujem i pješake: jesu li pravilno prešli preko pješačkog prijelaza – rekla je Doroteja HORVAT, učenica 4. b razreda Strojarske i prometne škole Varaždin, jedna od dvadesetak učenika koji su danas sudjelovali u akciji.

– Cilj akcije je uspostaviti je tolerantan odnos između vozača i pješaka, odnosno želimo potaknuti vozače da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima, što je osobito važno u vrijeme zimskih mjeseci, kada je slaba vidljivost – objasnila je Monika ŠIPEK, nastavnica skupine predmeta iz prometa u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin i voditeljica akcije „Dan ljubaznosti u prometu“.

Ovo je već šesta godina kako se provodi ta akcija, a iskustva su vrlo pozitivna.

– Imamo potporu HAK-a, Grada Varaždina i PU varaždinske, koja nam uvijek iziđe ususret. Vozači, kad vide naše učenike, ipak malo uspore i kulturniji su nego inače, što nam je drago – rekla je Šipek.

I I ove će godine Strojarska i prometna škola Varaždin nagraditi tri najbolja vozača.

– Pješaci su među najosjetljivijim sudionicima u prometu i upravo je taj suživot vozača motornih vozila i pješaka bitan na cesti. Važno je da vozači poštuju pješake kada prelaze preko obilježenoga pješačkog prijelaza, ali i da se pješaci koriste obilježenim pješačkim prijelazom za prelazak preko ceste, a ne da cestu prelaze s mjesta koja su teško uočljiva, pa se vozači teže zaustave – kaže Bezak.

Policijski službenici u tijeku godine provode niz preventivnih i represivnih akcija, no i ove akcije, u kojima sudjeluju mladi, budući vozači vrlo su važne.

– Takve preventivne aktivnosti pridonose usvajanju pozitivnog stava i prometnih propisa. Osobito je to bitno za mlade koji će jednog dana također biti vozači i shvatit će koliko je važno biti oprezan kad su u prometu pješaci, pogotovo kad su ti pješaci starije osobe ili djeca – objašnjava Bezak.

Inače, u prvih 11 mjeseci ove godine na području Postaje prometne policije Varaždin dogodile su se 34 prometne nesreće u kojima su sudjelovali pješaci, što je povećanje više od 50 posto u odnosu na isto razdoblje lani, kada su se dogodile 22 prometne nesreće.

Prema podacima PU varaždinske, u prometnim nesrećama u 11 mjeseci ove godine 24 pješaka zadobilo je lake tjelesne ozljede, dok ih je devet zadobilo teške tjelesne ozljede. Varaždinci još pamte tešku prometnu nesreću u Zagrebačkoj ulici, koja se dogodila u petak u noćnim satima, u kojoj je automobil naletio na pješakinju koja se nalazila na kolniku i od zadobivenih je ozljeda preminula.

– Upravo takvi, najteži događaji upozoravaju na nužnost i stalno poduzimanje i preventivnih i represivnih aktivnosti u prometu kako bi se smanjio broj prometnih nesreća s najosjetljivijom skupinom sudionika u prometu. Zato pješacima posebno ističemo da se koriste obilježenim pješačkim prijelazima, a radi vlastite sigurnosti da se uvijek, prije nego krenu prelaziti cestu, uvjere da je sigurno, a u noćnim satima nose reflektirajuće prsluke kako bi bili vidljiviji na prometnici – poručio je Bezak. [ IZ DRUGIH MEDIJA | regionalni.com ]