Zanimljivosti
SŠ MATIJE ANTUNA RELJKOVIĆA, SLAVONSKI BROD
Projektni tim boravio u Rumunjskoj
objavljeno: 12. prosinca 2017.

… pod pokroviteljstvom Agencije za mobilnost i programe Europske unije, programa Erasmus+ (K2) za strukovno obrazovanje i osposobljavanje. Cilj projekta jest izraditi platformu za učenje o poduzetništvu koja će koristiti mladima kako bi metodički inovativnijim pristupom razvili poduzetničke vještine.

Škole uključene u projekt imaju različita iskustva u razvoju mladih ljudi u poduzetničkim vještinama i u pristupima obrazovanju i zato zajedno rade na modelu suradnje i povezivanja škole, lokalne zajednice i poduzetnika. Učenici sudjelovanjem u projektnim aktivnostima istražuju poduzetničko okruženje i tržište rada.

Projekt namjerava uključiti sve nastavnike, a ne samo nastavnike ekonomije i društvenih znanosti jer poduzetničke se vještine razvijaju u različitim situacijama i svaki nastavnik tomu može pridonijeti.

Glavni rezultat projekta neformalni je alat za učenje – platforma za učenje na Moodleu s mogućnošću certifikacije – a radni materijali dostupni su na šest jezika: letonskome, rumunjskome, turskome, španjolskome, engleskome i hrvatskome.

U sklopu projekta profesorice Valentina Županić i Iva Bodrožić-Selak boravile su u Rumunjskoj u gradu Râmnicu Vâlcea na četvrtome međunarodnome projektnom sastanku koji je uključivao isključivo nastavnike.

Domaćin sastanka bila je srednja strukovna škola Colegiul Energetic.

Prvog dana sastanka pozdravili su ih predstavnici Škole i predstavnici lokalne zajednice i svi su partneri prezentirali svoj dosadašnji dvogodišnji rad na projektu.

Slijedio je niz sastanaka nastavnika na kojima su raspravili o temama poput organizacije daljnje provedbe projekta, uređivanja mrežne stranice projekta, financija, primjene eTwinninga radi diseminacije i provedbe projekta itd. Posebno je bilo istaknuto certificiranje učenika koji, koristeći se platformom za učenje, uspješno riješe ispite iz poduzetništva.

Prije sastanka među učenicima svih škola partnera provedena je anketa o korištenju i učinkovitosti platforme za učenje o poduzetništvu. Analizu rezultata ankete predstavila je profesorica Codruța Elena Țenea iz Rumunjske. Učenici su zadovoljni i kao prednost ističu mogućnost kombiniranog učenja, učenja u skupini i učenja putem platforme. Nedostatak učenja vide u učenju kod kuće jer su tada slabije motivirani.

Radom u skupinama pokušali su odgovoriti koliko su uspješni poslovni planovi koje izrađuju učenici, na koji ih način izrađuju i kako uspješno organizirati sajam poslovnih planova iduće godine.

Na drugom dijelu sastanka domaćini su organizirali posjete velikim i malim poduzetnicima.

Posjetili su tvrtku VILMAR osnovanu 1971. godine, koja je najviše standarde izvrsnosti dostigla nakon 1991. godine, kada ju je kupila tvrtka Groupe Genoyer, koja ju je pretvorila u moderni proizvodni pogon. VILMAR proizvodi i prodaje raznovrsnu paletu dijelova tehnološke opreme i dijelova koji se koriste u nekoliko industrijskih grana: nafti i prirodnom plinu, kemiji, petrokemiji, rudarstvu, nuklearnoj energiji itd. Obuhvaća 25 hektara s deset radionica koje posjeduju najnoviju tehnološku opremu i zapošljavaju gotovo 400 zaposlenika.

Sano Vita druga je tvornica s čijom su se proizvodnjom upoznali. Osnovana je 1995. godine radi toga da obrazuje javnost i promijeni rumunjski način života. Filozofija Sano Vitae je korištenje prirodne, visoke kvalitete hrane za pripremu dnevnih obroka. To je certificirana tvrtka i pridržava se međunarodnih standarda upravljanja okolišem, kvalitete hrane i sigurnosti.

Osim velikih, upoznali su se i s primjerima malog poduzetništva. Predstavile su im se dvije poduzetnice. Jedna je, motivirana nalaženjem pomoći za svoga bolesnog sina, osnovala i proširila biljnu ljekarnu, a druga je od hobija izradbe nakita proširila proizvodnju i prodaju putem mreže, sajmova i modnih revija.

Nije izostao ni kulturološki dio sastanka pa su sudionici posjetili transilvanijski kraj, grad Brasov i dvorac u kojem je kratko živio poznati vlaški knez Vlad Ţepeş, Drakula.

Vrativši se svojim kućama, partneri nastavljaju rad na projektnim zadatcima. Učenici se, osim polaganjem ispita putem Moodlea, pripremaju za prezentaciju svojih poslovnih planova, tvrtki i proizvoda, o kojima ćete čitati više kada se predstave na sajmu u Turskoj u Istanbulu, gdje će se održati i posljednji projektni sastanak u travnju 2018. godine. [ IZ DRUGIH MEDIJA | 035portal.hr ]