Iz školskog svijeta
ZNANOST I TEHNOLOGIJA NOVOG DOBA
Znanstvenici potvrdili: pametni telefoni mijenjaju kemijsku ravnotežu vašeg mozga
objavljeno: 19. prosinca 2017.

Studija predstavljena na sastanku Radiološkog društva Sjeverne Amerike otkriva da mladi ljudi koji su ovisni o pametnim telefonima pokazuju kemijsku neravnotežu u mozgu.

Skupina istraživača s korejskog sveučilišta provela je studiju koju je predvodio profesor neuroradiologije Hyung Suk Seo. Oni su se koristili spektroskopijom magnetske rezonancije da bi istražili kemijski sastav mozga tinejdžera kojima je dijagnosticirana ovisnost o njihovim pametnim telefonima ili internetu.

  • 19 mladih – 9 dječaka i 10 djevojčica u dobi od 15 godina – uspoređeno je sa zdravim kontrolnim subjektima istog spola.
  • 12 sudionika primilo je kognitivno-bihevioralnu terapiju, temeljenu na sličnom programu osmišljenu da pomogne ljudima koji su ovisni o videoigrama.

Standardizirani testovi pomogli su znanstvenicima odrediti koliko je težak svaki pojedini slučaj ovisnosti. Sudionici su bili ispitani o detaljima upotrebe pametnih telefona i koliko to utječe na njihove svakodnevne aktivnosti, od društvenog života do obrazaca spavanja.

POKAZALO SE DA TINEJDŽERI KOJI SU BILI OVISNI O SVOJIM PAMETNIM TELEFONIMA I INTERNETU IMAJU VIŠE REZULTATE NA TESTOVIMA KOJI MJERE DEPRESIJU, TJESKOBU, NESANICU I IMPULZIVNOST.

Sudionici su prošli spektroskopiju magnetske rezonancije prije i poslije svoje bihevioralne terapije, dok su kontrolni pacijenti testirani jedanput da bi se ustvrdilo osnovno stanje.

Spektroskopija magnetske rezonancije mjerila je razine gama-aminobuterne kiseline (GABA), neurotransmitera koji inhibira ili usporava moždane signale, te glutamat-glutamina (Glx), koji prouzročuje veću električnu uzbuđenost neurona. Postupak je otkrio da je omjer GABA-e prema Glx-u u mladih ovisnika mnogo viši nego prije terapije uspoređujući s razinama utvrđenima u kontrolnih pacijenata.

OVISNOST O TEHNOLOGIJI

Statistički podaci koje je objavio Pew Research Centar pokazuju da 46 posto Amerikanaca tvrdi da ne bi moglo živjeti bez svojih pametnih telefona. Mlade se ljude pogotovo često optužuje da su previše obuzeti svojim uređajima i online-komuniciranjem – ali ova studija pokazuje da postoji medicinska osnova za smanjenje upotrebe elektroničkih uređaja.

„Povećane razine GABA-e i poremećena ravnoteža između GABA-e i glutamata u prednjemu cingularnom korteksu, tj. regiji mozga koja je zadužena za racionalno odlučivanje i kontrolu emocija, može pridonijeti našem razumijevanju patofiziologije i liječenja ovisnosti“, rekao je Dr. Seo.

Prevelike razine GABA-e povezane su s nuspojavama koje uključuju mamurluk i tjeskobu. Dr. Seo vjeruje da bi ta neravnoteža mogla imati veze s gubitkom funkcionalnosti u smislu sposobnosti da pojedinčeva kognitivna i emocionalna neuralna mreža procesira njegova iskustva.

Bihevioralna terapija koja se primjenjivala u studiji zasigurno je imala željeni efekt. Omjer GABA-e prema Glx-u u ovisnih sudionika pokazala se mnogo nižom ili se čak smanjila na normalnu razinu, što se vidjelo na spektroskopiji magnetske rezonancije koja je učinjena nakon tretmana.

…………………….

NAPOMENA:

  • Portal Futurism posvećen je najnovijim tehnološkim i znanstvenim otkrićima koja će oblikovati budućnost čovječanstva i potaknuti ga prema maksimiziranju ljudskog potencijala.
  • futurism.com