Školska knjiga za vas
ZA UVOĐENJE PROMJENA NAJVAŽNIJE JE STALNO UČITI!
Učenje za budućnost
objavljeno: 13. prosinca 2017.

Više od dvije stotine učiteljica i učitelja razredne nastave Grada Zagreba i Zagrebačke županije uživalo je sinoć u vrlo inspirativnom, zanimljivom i poticajnom predavanju dr. sc. Predraga Pale, docenta na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, pionira i pokretača projekta uspostave interneta u Hrvatskoj 1991. godine i jednog od glavnih arhitekata Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet.

Internet je nevjerojatan alat koji imamo pred sobom, a zahvaljujući neprekidnom tehnološkom napretku, ukupno je ljudsko znanje danas dostupno svima. Danas su moguće stvari koje prije nismo mogli ni zamisliti, rekao je dr. sc. Pale i naglasio da je najvažnije kako se taj alat i mogućnosti koje nam nudi primjenjuju za učenje i podučavanje. A kakva je u tome uloga učitelja? I kako se zapravo mogu uvesti promjene? Njegov je odgovor jednostavan – najvažnije je stalno učiti! A učitelji, sudionici skupa, pokazali su da su za to i više nego spremni.

Direktorica školskog programa Školske knjige Matilda Bulić predstavila je nova izdanja Školske knjige koja će učiteljima pomoći u svakidašnjem radu. Radni listići kao dodatak kompletu za predškolu Vesela škola i predvježbama za pisanje Jan i prijatelji smišljeni su za one koji tek kreću u školu, a sadržavaju predvježbe za pisanje te raznovrsne i zanimljive zadatke s pomoću kojih djeca razvijaju fine motoričke i grafomotoričke vještine, pamćenje, kreativnost i snalaženje u vremenu i prostoru te samosvijest i socioemocionalne vještine. Zelene slikopriče razveselit će sve male čitatelje i pomoći im u bržem i lakšem razvijanju komunikacijskih vještina. Za one nešto veće tu je radna bilježnica za vježbanje i ponavljanje nastavnih sadržaja četvrtog razreda osnovne škole Želim znati te radni udžbenik za početno učenje računanja na abacusu sorobanu Učimo soroban. Priručnici Učitelj – od pripravnika do savjetnika i Učenici s teškoćama u redovitom školskom sustavu nastali su na temelju bogatog iskustva učitelja i koristan su vodič učiteljima svih generacija. Multimedijska didaktika pomoći će u odgovoru na pitanje kako poučavati učenike internetskih generacija. Prekrasno ilustrirane knjige hrvatskih autora Svaka je mrvica važna, Lijepa naša domovino i Male priče o velikim slovima vrijedna su izdanja za svaku školsku, ali i kućnu knjižnicu. Želim biti pisac i Želim biti ilustrator jedinstvene su knjige za poticanje kreativnosti i buđenje neograničene dječje mašte.

abba from Školski portal on Vimeo.

Za posebno blagdansko raspoloženje zaslužan je program pjevačkog zbora dugoselskih učitelja uz voditeljicu Mariju Šarkanj. Njihov izbor tekstova blagdanske tematike i izvedbe pjesama Tiha noć, Molitva, U Betlehemu i Thank You for The Music razveselili su i oduševili sve prisutne.