Školstvo u medijima
PARADOKSI ŠKOLSTVA U SLAVONIJI I BARANJI
Dvorana je uz matičnu školu s manje učenika nego u područnoj školi
objavljeno: 14. prosinca 2017.

… možda je nedavno u Marijancima na radnom sastanku sa županom osječko-baranjskim Ivanom Anušićem najbolje progovorio ravnatelj Osnovne škole Matija Gubec iz Magadenovca Branko Belcar.

On je iznio zanimljive podatke prema kojima trenutačno u novoj područnoj osmogodišnjoj školi u Marijancima, koja je sagrađena nakon 40 godina čekanja, ima više učenika nego u matičnoj školi u Magadenovcu. Naime, nakon gradnje nove škole, od ove školske godine u Marijancima nastavu pohađaju 103, a u Magadenovcu 91 učenik. Osim toga, u Marijancima, koji tek čekaju obećanu sportsku dvoranu, predviđeno je održavanje ukupno 22 sata tjelovježbe, koja će se bez dvorane tijekom zimskih mjeseci održavati improvizirano, u otežanim uvjetima. Istodobno, u matičnoj školi u Magadenovcu, gdje se nastava održava samo od petoga do osmog razreda, uz školu je prije desetak godina sagrađena dvorana, u kojoj se održava samo osam sati tjelesnog odgoja na tjedan! Sada pak treba naći rješenje kako istodobno iskoristiti dvoranu u Magadenovcu i riješiti problem održavanja tjelesnog odgoja u vrijeme zimskih mjeseci u Marijancima, što će neosporno za osnivača značiti novi trošak.

– U vrijeme kada je u Marijancima ugašena osmogodišnja škola, prije točno 40 godina, u Marijancima i Kunišincima bilo je ukupno 270 učenika od prvoga do osmog razreda. Učenici od prvoga do četvrtog razreda nastavu su pohađali u područnoj školi u Marijancima, a sve ostale učenike od petoga do do osmog razreda svakog su dana godinama po dva-tri autobusa na dan vozila na nastavu u desetak kilometara udaljeni Magadenovac, odakle je bilo samo nekoliko učenika, a sagrađena je matična škola za nastavu od petoga do osmog razreda. Nikomu do danas nije jasno zašto se postupilo na takav besmislen način i zašto je sve to tako dugo trajalo – konstatirao je načelnik Općine Marijanci Darko Dorkić prisjećajući se tog razdoblja i razloga zbog kojih su stanovnici Općine Marijanci desetljećima priželjkivali povratak vlastite osmogodišnje škole.

Ravnatelj Belcar dodao je i da Osnovnu školu u Magadenovcu pohađaju djeca iz četiri jedinice lokalne samouprave: Općine Magadenovac (134 učenika), Općine Marijanci (103), Donjeg Miholjca (60) i Općine Viljevo (4 učenika). Gradnjom nove škole situacija se iz temelja promijenila, tako da je od ove školske godine u Osnovnoj školi u Magadenovcu ostao 91 učenik, a nova škola u Marijancima dobila je 103 učenika. Kako je dvorana u Magadenovcu sada ostala vrlo slabo iskorištena, ravnatelj Belcar uputio je molbu Županiji da u zimskim mjesecima sudjeluje u sufinanciranju prijevoza dva puta na tjedan za djecu iz Marijanaca na nastavu tjelesnog odgoja u Magadenovac, kako bi se barem koliko-toliko izjednačili uvjeti pohađanja nastave za djecu iz obje jedinice lokalne samouprave…

Nije nepoznanica da je upravo Osnovna škola u Magadenovcu, poznata još i kao „škola na kotačima”, i izvan granica Slavonije i Baranje znana po svome specifičnom ustroju jer se nastavni rad provodi u čak deset objekata. Kako doznajemo na stranicama škole, predmetna nastava organizirana je u matičnoj školi u Magadenovcu, a razredna nastava u jednoj područnoj školi te osam područnih odjela. Škola je odmah na početku rada, kada su u jednu ustanovu spojene tri samostalne osnovne škole, dobila veliko upisno područje koje obuhvaća četrnaest naselja s područja četiriju jedinica lokalne samouprave. [ IZ DRUGIH MEDIJA | glas-slavonije.hr ]