Pljesak molim
Božićni koncert
Zajednički Božićni koncert
objavljeno: 15. prosinca 2017.

U prohladnoj Bazilici Srca Isusova (popularnoj Palmi) u četvrtak navečer (14. prosinca) zagrijala su se srca učenika, profesora, djelatnika škole, roditelja i prijatelja. Ravnatelji, izaslanici iz Gradskog ureda i ministarstva, savjetnici iz Agencija… pridonijeli su svojim prisutstvom.

Po prvi put čak četiri zagrebačke škole, II., VII. i XVI. gimnazija i Tehnička škola održale su zajednički Božićni koncert.

Organizacijski vođeni Lucijom Dizdar (VII. gimnazija), Marijanom Gotalom i Ivom Grisogono (Tehnička škola Zagreb), Katarinom Hadrović (II. gimnazija) te Snežanom Ponoš i Jadrankom Tukšom (XVI. gimnazija) – učenici i profesori četiriju škola glazbom su nam dočarali duh zajedništva i stvorili toplu božićnu atmosferu.

Zahtjevan, pomno pripremljen jedanipolsatni program uključivao je hod kroz hrvatsku tradicijsku baštinu uz poneke izlete u popularnu kulturu – u izvedbi impozantnog zbora XVI. gimnazije pod ravnanjem iznimne maestre Snežane Ponoš, malog orkestra (koji je uključivao klavir, kontrabas, violončelo, violinu, flautu, bubanj, gitaru, čak i kahon,  pa i neke tradicijske instrumente poput brača) uz solističke točke nadarenih učenika – instrumentalno, vokalno i u sinergiji.

Osobito zanimanje izazvale su Šesnaestinke – komorni sastav profesorica i učenica XVI. gimnazije uz instrumentalnu pratnju, a oduševila je i Sedma klapa, sastavljena od muških učenika i profesora VII. gimnazije, također i vokalno-instrumentalni sastav učenika VII. gimnazije. Svaka pojedinačna točka učenika (i jedne profesorice) ostavila je dojam. Simpatije je pobrao i tamburaški sastav Tehničke škole koji nam je svima veselo poželio sretan Božić, a na kraju su svi izvođači izašli pred publiku i cijela crkva zajednički je ispratila večer uz Svim na zemlji mir veselje. Izniman osjećaj.

Angažman svakog sudionika uključivao je podosta odricanja od slobodnog vremena, probe u nemogućim vremenima i uvjetima, puno entuzijazma i usklađenost u suradnji – zaista nije jednostavno okupiti tako velik broj izvođača u jednome koncertu, k tome još velikim dijelom amaterskih i iz različitih škola. Posebno treba zahvaliti najvećim entuzijastima, a to su nesumnjivo profesori koji su cijeli projekt inicirali i organizacijski ponijeli na svojim leđima.Na generalnoj probi bilo je stresno, uočavao se manjak vremena. Ali ogromna želja i obuzimajući duh pravog smisla Božića dali su nam fenomalnu kulisu. Pljesak kojim smo bili nagrađeni dokaz je da je ovakva suradnja moguća i itekako potrebna ne samo u božićnim vremenima.

Ana Bedek, prof.