Zanimljivosti
SREDNJA STRUKOVNA ŠKOLA, SAMOBOR
130. obljetnica strukovnog školstva u Samoboru
objavljeno: 18. prosinca 2017.

Bilo je to 9. siječnja 1887., a škola se, promijenivši ime i države šest puta, održala do danas. Punih 130 godina. Trenutačno se u njoj učenici školuju u četiri sektora – elektrotehnici, strojarstvu, osobnim uslugama te prometu i logistici – odnosno za devet zanimanja.

„Nismo ustanova koja je sama sebi svrha, nego uvodimo obrazovanje za deficitarna zanimanja, povlačimo sredstva iz EU-ovih fondova i stvaramo nove kurikule, poput pametnih kuća i aditivnih tehnologija. Baš su aditivne tehnologije, odnosno oprema koju smo dobili za ovaj fakultativni predmet – 3D printere zajedno sa skenerima i softverom – poslužile našim učenicima Martinu Sokoloviću, Lovri Stipanoviću i Josipu Orozu, uz mentorstvo Ivana Vlainića, da stvore ‘3D znanstvenu podmornicu’, koja je prepoznata i na sajmu inovacija u Nürnbergu u studenome ove godine i nagrađena zlatnom medaljom“, na današnjoj proslavi 130. godišnjice strukovnoga školstva u Samoboru rekao je ravnatelj Srednje strukovne škole Davor Škiljan. Mladim inovatorima, koji su nakon Nürnberga priznanje za svoj rad – srebrnu medalju – osvojili i na sajmu inovacija u Južnoj Koreji, čestitao je danas i župan Stjepan Kožić. Čestitao je nastavnicima ove škole, koji s djecom, rekao je, ne rade samo u okvirima kurikula nego i znatno više, prepoznajući učenike koji imaju potencijale.

„Bez kvalitetnoga nastavnog kadra neće biti ni dobroga gospodarstva i razvoja koji želimo. Stoga Županija, prije svega, maksimalno skrbi o obrazovanju i ulaže u nj“, rekao je župan, posebno naglasivši da je Zagrebačka županija, prema indeksu razvijenosti, nedavno ušla u četvrtu, najrazvijeniju kategoriju. Svečanosti u Srednjoj strukovnoj školi nazočio je i Večernjakov poduzetnik godine i njezin nekadašnji đak, a danas poduzetnik svjetskoga glasa Mate Rimac.

„Nisam bio neki super učenik, ali imao sam želju za stvaranjem, za radom. Izluđivao sam roditelje svojim projektima i stvaranjem nereda u kući. Mislili su da radim kojekakve gluposti, ali profesor Vlainić t je o prepoznao. Pogurao me. Došao sam prije desetak godina u ovu istu dvoranu prezentirati svoj prvi projekt (bežičnu ručnu tipkovnicu; nap. a.) i dobio nagradu. I tako je počeo moj put… Da se to nije dogodilo, danas ne bi bilo moje tvrtke s 300 zaposlenih“, rekao je Rimac, dodavši da svojim radom pokušava pokazati svijetu da je Hrvatska mjesto u kojem se mogu raditi velike stvari, gdje se može biti konkurentan i u najperspektivnijoj svjetskoj industriji. Svečanost je završila otvorenjem punionice za električne automobile, prve takve punionice u RH u sklopu neke škole. [ IZ DRUGIH IZVORA | hrvzz.hr ]