Zanimljivosti
OBRTNIČKA ŠKOLA KOPRIVNICA
Predstavljen Božić, jučer, danas, sutra
objavljeno: 18. prosinca 2017.

Bile su to radionice izradbe klipića, pripreme kolača, izradbe ukrasa, aranžiranja stola sa slamom i dr. Radovi su bili izloženi na štandu u Obrtničkoj školi Koprivnica. Radionicama je istaknuta važnost tradicionalnih običaja i približeni su prošli običaji, koje su poštovali i čuvali djedovi i bake, a predstavljeni su i običaji koji su se promijenili.

Običaji na Badnjak jesu posluživanje raznog voća i orašastih plodova (orasi, lješnjaci, rogač, bademi, smokve, jabuke), unošenja tri panja na Badnju večer koji se stavljaju na ognjište te unošenje slame u kuću koju obično unosi glavni član domaćinstva i izgovara prigodne riječi.

Prezentacije o tradicionalnim običajima izradili su učenici 1. b razreda zanimanja tehničar za računalstvo Mateo Blažek, Teo Kastibol, Luka Šalaja, Mateo Majdak, Dominik Josipović i Krešimir Hontić te učenica 3. h razreda Monika Orak, kuharskog smjera.

Sudjelovao je i profesor Miroslav Ričko, koji je svirao gitaru i pjevao božićne pjesme s učenicima, a profesor Slavko Franjo bio je zadužen za prikazivanje prezentacija i puštanje božićnih pjesama. Najavljena je i anketa o poznavanju tradicionalnih običaja, a učenicima će se dijeliti darovi, zapakirani medenjaci. Cilj je projekta prikazati koliko su uistinu važni tradicionalni običaji, koje treba prenositi na buduće naraštaje. [ IZ DRUGIH MEDIJA | prigorski.hr