Školstvo u medijima
OGLEDNI PRIMJER STRUKOVNE NASTAVE
U proizvodnju bućina ulja uključeni učenici pet smjerova
objavljeno: 20. prosinca 2017.

Uzimanjem pola šake golice na dan mogu se zadovoljiti dnevne potrebe organizma za željezom, manganom, magnezijem, bjelančevinama i cinkom.

Golica se uzima za liječenje prostate, potiče pravilno lučenje hormona, smanjuje kolesterol, poboljšava imunitet, ima antikancerogeno djelovanje, dobar je antioksidans, a zahvaljujući cinku, jača kosti. Njezine su dobrobiti za naše zdravlje gotovo nemjerljive.

Upravo se stoga inovativna i modernizirana Srednja škola Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskog Broda dosjetila kako iskoristiti potencijal te zanemarene biljke. Kako je SBplus objavio, brodska je škola jedna od 30 potpisnica ugovora s Ministarstvom poljoprivrede i stoga joj je za vlastiti projekt „Golica – uljna kraljica“ osiguran iznos bespovratnih sredstava od oko 465 tisuća kuna.

Vršiteljica dužnosti ravnatelja Biserka Halavanja opisala nam je osmišljeni projekt svoje škole te detaljno prikazala na što škola namjerava potrošiti gotovo pola milijuna kuna.

Projektom želimo uložiti u novu opremu na školskome poljoprivrednom gospodarstvu i opremiti novi praktikum za proizvodnju hladno prešanog bućina ulja. Isto tako želimo povećati vrijednost poljoprivrednih proizvoda škole i školske zadruge – navela je u dopisu Biserka Halavanja.

Kako doznajemo, cilj projekta „Golica – uljna kraljica“ jest jačanje kompetencija učenika u Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića tako da se opremi školsko gospodarstvo, a zaposlenici stručno obuče. Tako će se podići kvaliteta obrazovanja u našoj školi, a uz to i omogućiti učenicima stjecanje modernih kompetencija putem pristupa najnovijim tehnologijama.

Prioritet projekta jest podučavanje učenika o primjeni nove mehanizacije te cjelokupnog procesa proizvodnje hladno prešanog bućina ulja te inovativnog procesa u našoj školi i na području županije te cijele regije. Njime ćemo pojačati praktičnu nastavu u smjerovima agroturistički tehničar, agrotehničar, fitofarmaceut, nutricionist te mehaničar poljoprivredne mehanizacije. Naši će učenici učiti kako pripremiti tlo za sadnju bundeve, kako je ekološki zaštititi od bolesti i nametnika bez primjene kemijskih sredstava, zatim će proći berbu i postupak proizvodnje hladno prešanog bućina ulja, u kojem nastaju i nusproizvodi za prehranu tla i stoke – objasnila je Biserka Halavanja.

Ciljne skupine projekta nisu samo učenici i zaposlenici škole nego i krajnji korisnici njihovim rukama izrađenih prehrambenih proizvoda. Od novih će znanja koristi svakako imati i slavonske obitelji jer će se njihovim školarcima ponuditi nova znanja s pomoću kojih će moći pridonijeti razvoju vlastitih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, što će u konačnici pridonijeti i opstanku i razvoju sela.

Isto tako, novim će znanjima, vještinama i modernim kompetencijama po završetku srednjoškolskog obrazovanja biti konkurentniji na tržištu rada jer će im se povećati mogućnost zapošljavanja, ali i samozapošljavanja.

Rušenje predrasuda o poljoprivredi kao zastarjelom zanimanju svakako će biti jedna od bitnih namjera ovog projekta. Mladi će uvidjeti kako i poljoprivreda može biti modernizirana i inovativna te kako se od nje može itekako dobro živjeti.

Promocijom poljoprivrednih zanimanja, moderne mehanizacije, ekološke poljoprivrede, zaštite okoliša i ekoloških proizvoda zaposlenici škole pokušat će podignuti razinu svijesti javnosti o mogućnostima koje poljoprivreda nudi, o važnosti odnosa čovjeka prema okolišu i klimatskim promjenama te važnosti ekoloških proizvoda za zdravlje ljudi.

Rezultati projekta bit će uistinu veliki. Školsko gospodarstvo dobit će novi kombajn, perilicu, sušilicu, prešu, malo dostavno vozilo, sjeme za sadnju bundeve i sušeno sjeme. Čak 16 zaposlenika škole unaprijedit će svoje stručne kapacitete, a najvažniji će uspjeh projekta biti učenici koji će biti educirani za proizvodnju hladno prešanog bućina ulja. [ IZ DRUGIH MEDIJA | sbplus.hr