Pljesak molim
OSNOVNA ŠKOLA CENTAR, PULA
Sretan ti 150. rođendan, školo!
objavljeno: 19. prosinca 2017.

Proslava u kazalištu, na kojoj su učenici još jedanput glasno poručili „Sretan rođendan, školo!“, bila je prigoda da se pokaže kraći dio dokumentarnog filma o školi autorice Drite Jusufi, učiteljice engleskog jezika.

Film traje dva sata, a temelji se na razgovorima s četrdesetak viđenijih Puljana, bivših učenika ili bivših zaposlenika, ili pak osoba koji su bili i jedno i drugo, poput učiteljice Anite Brečević.

„Nastavnici su, to sada vidimo, imali vremena za nas. To je bio entuzijazam“, poručio je učenicima, roditeljima i uzvanicima s platna profesor Dean Duda, svojedobno učenik škole koja se kroz povijest zvala „Dante Alighieri“, „Moša Pijade“ i Centar.

– Mnogo je tu anegdota, zanimljivosti, uspomena. Uostalom, od aktera u filmu dosta toga doznajemo o gradu i prošlim vremenima, jer škola je dio grada – rekla nam je Drita Jusufi.

Među ostalim, u filmu je dokumentiran razgovor s povjesničarem umjetnosti i bivšim učenikom Otmarom Šircem, koji se rado sjeća doprinosa slikara Martina Bizjaka, koji je kao nastavnik i pedagog svojedobno radio u toj školi. Drita Jusufi zabilježila je razgovore sa Stanislavom Peharcem, Brunom Langerom, Đulom Erdešijem, Diegom Bosuscom, pa i književnikom Borisom Domagojem Biletićem, koji se sjeća da su kao djeca bježali iz škole da bi u susjedstvu gledali boksače poput Parlova i Banovca. U filmu se pojavljuju i Stefan Riff, Elizabeta Kukić, Lidija Bastianich, Vlasta Bačić, Gojko Nikolić…

– Na filmu sam radila više od godinu dana, a dva ili tri mjeseca samo na montaži. To su sati i sati materijala, a cijeli film traje dva sata. Sve je počelo kada je bivša učenica Marija Družeta ponudila pomoć, kontaktirala je s mnogim ljudi, počeli smo prve intervjue, a onda se krug počeo širiti i krenulo je dalje. Da je bilo više vremena, bilo bi i više sugovornika. Najstariji je sugovornik 85-godišnji Walter Peteh, a cilj je bio arhivirati sjećanja živih svjedoka – priča redateljica filma.

To su doista vrijedna svjedočanstva. Peteh se sjeća nastave pod savezničkim bombama, Gigliola Piccoli govori o prvom susretu s američkim vojnicima, a Albino Crnobori da su kao učenici u ruševinama obližnje pošte tražili marke za filatelističke zbirke. Juraj Bačić i Vladimiro Gagliardi govore kako su kao djeca u neimaštini sama izrađivala pribor i opremu za školu, a o svojim iskustvima govori i bračni par Laura i Mario Levak, koji je zajedno od školskih klupa. Dragica Janjić sjeća se gužve u školi jer je u poratnim vremenima u jednom trenutku ustanova, koju danas pohađa 274 učenika, okupljala čak 1200 djece!

– Ponosna sam što vodim ovu školu te na njezine učenike i zaposlenike. Ona diše i radi za učenike. Ove godine pokazali smo što sve možemo – rekla je ravnateljica Melita Milić okupljenima u kazalištu. Zato je program u kazalištu ostvaren kao svojevrsna retrospektiva cjelogodišnjih aktivnosti u slavu velikog jubileja. Programe, izložbe, glazbeno-scenska ostvarenja i ostalo zaposlenici i učenici OŠ Centar Puljanima su već predstavljali u lipnju, potom u listopadu, pa i sada u prosincu.

Posljednja priredba bila je prigoda da se škola zahvalnicama za plodnu suradnju oduži pojedincima i predstavnicima institucija poput Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Povijesnome i pomorskom muzeju Istre te Arheološkome muzeju Istre, Mjesnom odboru Stari grad, pulskome Crvenom križu i Društvu Naša djeca, Školi za odgoj i obrazovanje, Zajednici tehničke kulture, udruzi Zelena Istra, Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, odnosno službama za školsku medicinu i prevenciju, pulskom Zavodu za zapošljavanje, Odjelu prevencije pri Policijskoj upravi istarskoj i drugima.

Među ostalim, velika je zahvala pripala Sofiji Cinguli, pod čijim su vodstvom i uz pratnju studenata Muzičke akademije u Puli djeca izvela glazbeno-scensku točku o temi prijateljstva i boja. Prije toga je prikazan i kraći lanjski film o prvom razredu koji nastavu svladava na tabletima autora Gorana Zeca, a učenice i učenici šestoga i sedmog razreda izveli su skeč o jako staroj pulskoj školi koji je osmislio učitelj hrvatskog jezika Martinko Ribarić.  [ IZ DRUGIH MEDIJA | glasistre.hr ]