Nesvrstani
PŠ NORŠIĆ SELO
Dani ljekovitog bilja u Noršić selu
objavljeno: 22. prosinca 2017.

Učenici su dosta znali o narodnim pripravcima, ali malo su se njima koristili.  Na izvannastavnim aktivnostima koje sam s učenicima viših razreda imala svake srijede nakon nastave [izrada tradicionalnog nakita, dramska grupa] razvijali smo ideju o petogodišnjem projektu – DANIMA LJEKOVITOG BILJA.

Svake godine možemo odabrati drugu biljku, samoniklu i ljekovitu koja raste u prekrasnoj okolici i čistoj prirodi Noršić Sela. Ideja vodilja bila je skupiti recepte „od predjela do deserta“, od ljekovitih biljaka koje su lako dostupne za branje i spremne za preradu u svibnju dok nam školske obveze dopuštaju takav izlet. Naizgled se sve čini jednostavno, na kraju tako i bude, no tome prethode sati i dani detaljnih priprema.

U neposrednoj blizini škole rasle su koprive i izbor prve biljke nametnuo se sam.

Tadašnji ravnatelj, Boris ZARINGER, podržao je projekt i osigurao materijalna sredstva, a u pripremanju su mi uz učenike najviše pomogle kolegice Valentina MARTNIČEK i Kornelija TURIĆ DOROTIĆ. Koristile smo se svim dobrim rješenjima i iskustvom s Dana jabuka.

S puno smo entuzijazma počeli projekt koji se ubrzo proširio izvan PŠ Noršić Selo i školskog dvorišta.  

Nakon što smo odabrali koprivu za temu projekta, slijedio je istraživački rad: skupljanje recepata i načina korištenja u narodnoj medicini. Kasnije smo odabrane recepte prepisivali i popisivali potrebne namirnice, proučavali upute o pripremanju i sl. Izradili smo plakat, naručili dostavu namirnica u područnu školu.

Detaljno smo isplanirali redoslijed pripremanja vodeći brigu o kapacitetima male školske kuhinje [jedna pećnica i jedan štednjak], nedostajalo je kuhinjskog posuđa i pribora… Za sve smo uspješno pronašli rješenje!

Uoči projekta proizveli smo sirup, sok i vino od kopriva , a svoje smo proizvode ponudili gostima na prodajnoj izložbi kao suvenir. Naravno, bilo je i kopriva za čaj.

  • Peti Dan ljekovitog bilja – Dan bazge, jagoda, kopriva, maslačka i tratinčica

Godinu po godinu i došli smo do jubileja, za malu područnu školu velikog i važnog. Naš su projekt prepoznali brojni gosti koji nas svojim dolaskom podržavaju u radu. Stvarno je bilo lijepo opet vidjeti prepunu školu!

Peti Dan ljekovitog bilja održan je 11. svibnja 2017. i na njemu su ponovljene biljke s prethodnih projekata, a dodali smo i dosta novih recepata. U projekt su ravnopravno uključeni učenici matične i područne škole.

Voditeljice timova bile su: Valentina MARTINČEK, Kornelija TURIĆ DOROTIĆ, Željka SKENDROVIĆ, Ivančica HUĐEK i Marija AŠČIĆ.

Unatoč sve manjem broju učenika, mi smo povećali broj jela, svaki tim pripremao je po 5 recepata [sve je bilo u znaku broja 5].

Unaprijed smo pripremili i proizvode u kojima su naši gosti mogli uživati i kod kuće, a to su: sirup i med od maslačka, sirup, losion i tonik od kopriva, začinska sol, biljni čajevi, krema od nevena i maslačka, sirup od bazge i najslađa – marmelada od jagoda.

Nakon pozdravnog  govora ravnatelja Škole, započela je prodajna izložba i degustacija svih pripremljenih jela. Bogatstvo okusa, mirisa i boja provuklo je stolu male i velike, a osmijesi na licima svjedočili su o ugodnom okusu i raspoloženju koje vlada.

Gosti su pitali za recepte i mogli su ih „preuzeti“ s plakata na ulazu u školsku zgradu (prepisati ili fotografirati). 

Iduće godine planiramo objediniti i objelodaniti sve recepte „od predjela do deserta“ s Dana ljekovitog bilja i na taj način proslaviti mali jubilej, svečanost posvećenu biljkama, učenicima i Noršić Selu!

…………………..

Marija AŠČIĆ, prof. hrvatskog jezika | PŠ Noršić Selo