Savjeti stručnjaka
TUĐA ISKUSTVA > STVARI KOJE RODITELJI GOVORE
Da, to još nikad nismo čuli…
objavljeno: 7. veljače 2018.

Doista je teško smisliti profesionalan odgovor, pogotovo kada se ne možete prestati smijati.

Pročitajte ono što slijedi da biste vidjeli prepoznajete li koji od sljedećih komentara.

  „MOJA KĆI NIKAD PRIJE NIJE DOBILA TAKO NISKU OCJENU.“

Otkad su uvedeni e-dnevnici, mnogi roditelji ne shvaćaju da učitelji mogu vrlo lako pristupiti ocjenama učenika, transkriptu i tekućim ocjenama iz drugih predmeta (među ostalim). Prije dvadeset godina, u doba papirnatih dnevnika i tiskanih prijepisa ocjena, ta je strategija možda funkcionirala, ali digitalno doba prilično je olakšalo učiteljima da uoče tu malu laž.

  „AKO MU DATE ČETVORKU, TADA NEĆE MOĆI UPISATI FAKULTET KOJI ŽELI.“

Ako ne može zadovoljiti uvjete za prijam na fakultet koji mu se nalazi na prvome mjestu, možda tada ne bi ni trebao biti primljen? Zar to nije kako stvari funkcioniraju?

  „MOJE JE DIJETE NADARENO.“

Koji roditelj ne vjeruje da je njegovo dijete nadareno? Nažalost, neki roditelji imaju predrasude kada je riječ o određivanju talenata njihova djeteta. Katkad mlađa djeca pokazuju veliku nadarenost za određene predmete. Ipak, s vremenom ih njihovi vršnjaci sustignu, ali roditelji se svejedno drže činjenice da je prije pet godina, u razdoblju od otprilike tjedan dana, njihovo dijete bilo najbolje u razredu u zbrajanju. Iako je izvrsno da roditelji imaju tako pozitivno mišljenje o svojoj djeci, također je zdravo razumjeti njihove slabosti i činjenicu da se, dok djeca odrastaju, njihove sposobnosti mijenjanju.

  „MOJA KĆI PATI OD TJESKOBE I ADHD-A, A VJEROJATNO IMA I POREMEĆAJ UČENJA. NE, NISMO BILI S NJOM KOD LIJEČNIKA, ALI NJOJ SAMO TREBA MALO VIŠE VREMENA ZA VJEŽBANJE PRIJE TESTA. KAD BISTE JOJ DOPUSTILI DA SE KORISTI SVOJIM BILJEŠKAMA NA TESTOVIMA, TO BI BILO IZVRSNO.“

Neki roditelji pokušavaju igrati ulogu liječnika i učitelja specijalne edukacije, dajući dijagnozu svom djetetu i identificirajući njegove potrebe. Često učitelji ne sumnjaju u to da djetetu možda treba pomoć i željeli bi mu pomoći, ali roditelji moraju dobiti točnu dijagnozu i surađivati sa školom da bi točno odredili koje su djetetove potrebe.

  „MOJ SIN KAŽE DA ON NIJE JEDINI KOJI SE NEDOLIČNO PONAŠA, ALI ON JE JEDINI KOJI ZBOG TOGA NASTRADA.“

Učitelji ne dijele disciplinarne postupke s učenicima. Samo zbog toga što dijete možda ne vidi ili ne čuje da je i drugi učenik „nadrapao“, to ne znači da se to nije i dogodilo. Također, budimo iskreni: katkad se djeca ne sjećaju najbolje cijele situacije, ili jednostavno zataje neke dijelove.

  „OVOG TJEDNA IDEMO NA PUTOVANJE PRIJE BOŽIĆNIH PRAZNIKA. HOĆE LI MOJ SIN PROPUSTITI NEŠTO U ŠKOLI?“

 „Ne, mi ćemo samo sjediti i čekati da se on vrati. Definitivno nećemo pokušati završiti novu lekciju, ponavljati i pisati test prije praznika ili tako nešto.“

  „A AKO PROPUSTI NEŠTO, MOŽETE LI MU DATI SVE MATERIJALE KOJI SU MU POTREBNI TAKO DA MOŽE UČITI U AUTOMOBILU KAD BUDEMO NA PUTU?“

Iskreno, ja se jedva mogu sjetiti što ćemo raditi sutra, a kamoli sljedećih nekoliko dana. Dobar učitelj drži svoje lekcije fleksibilnima i sposoban je odgovoriti na potrebe svojih učenika. Možda imam neku opću ideju o tome kako će moj tjedan izgledati, ali to se vrlo lako može promijeniti.

  „MOJA JE KĆI REKLA DA SU NA TESTU BILE STVARI KOJE NISU UČILI.“

Da, baš… jer to je baš nešto što učitelji inače rade.

  „MISLIM DA BISTE TREBALI….“

Ne. Molim vas, jednostavno prestanite. Kako biste se vi osjećali da ja vama govorim kako da odgajate svoje dijete? Stoga, molim vas, nemojte mi govoriti kako da podučavam.

  „SAMO ŽELIM DA ZNATE DA VAS PODUPIREMO.“

U redu, istina je da su mnogi roditelji izvanredni! Za svakog roditelja koji ne shvaća kako stvari stoje, postoji mnogo drugih koji to shvaćaju. A mi učitelji uistinu cijenimo njihovo razumijevanje i potporu.

Što biste vi dodali ovom popisu najluđih stvari koje roditelji govore?

…………………….

NAPOMENA

  • We Are Teachers mrežna je online zajednica edukatora čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: weareteachers.com