Jučer-danas-sutra
ČUDNA TOČKA U KARIJERI
Deset znakova da više niste novi učitelj u školi
objavljeno: 22. siječnja 2018.

Prve godine puni ste energije i volje. Tada se odjednom probudite i već ste u petoj godini. I iz nekog razloga pišete poruku elektroničke pošte. A ponoć je.

U nastavku je deset znakova da ste od novog učitelja postali iskusni veteran.

1) Mogli biste napisati kraću knjigu o tome kako funkcionira sustav vaše učionice

Prva godina svodi se na svladavanje kurikula. U drugoj i trećoj godini usredotočeni ste na unapređenje nastave. Velik dio tog unapređenja proizlazi iz uspostavljanja solidnog sustava učionice.

No, već do pete godine vidjeli ste sve. Možete objasniti zašto nitko ne dobiva papir dok vi ne završite s obrazlaganjem, navodeći usput primjere. Na svakom zidu vaše učionice izloženi su grafikoni i tablice koji sadržavaju razumljive sustave na koje se redovito referirate. Nekako biste voljeli da i kod kuće funkcioniraju kao i u školi.

Svi vaši sustavi funkcioniraju jer moraju. Da je svaka godina kao prva, ne biste dogurali tako daleko.

2) Suosjećate s učiteljima početnicima

Bolno je gledati učitelja kojemu je to prva godina podučavanja. Taj vam je osjećaj dobro poznat. Vjerojatno će sve pohvatati. No to mu u ovom trenutku ne pomaže. Činite sve što je u vašoj moći kako bi se vaš novi kolega osjećao dobrodošao te ga podsjećate da je prva godina najteža.

Znate da ste već dulje vrijeme tu kada čujete nekog učitelja na prvoj godini kako predlaže ideje za nastavu i pomislite: „Bog ga blagoslovio, jadnička, za toliki optimizam.“ Mogli biste navesti najmanje 23 razloga zbog kojih njegova ideja neće uspjeti, ali umjesto toga samo klimnete glavom i kažete da zvuči super. Zatim se pomolite za njega.

3) Vaši prijatelji koji nisu učitelji prestali su se pretvarati da ih zanimaju priče o tome što se dogodilo u školi

Nikad nisu mislili da su vaše priče o školi zanimljive, ali su bili dobri prema vama prvih nekoliko godina. Sad se vaši prijatelji počinju igrati s telefonima čim spomenete problematičnoga klinca iz četvrtog razreda.

A ako ste već u petoj godini, i vama je pozlilo od školskih priča čim pobjegnete iz škole.

4) Prestali ste izlaziti vikendom

Zapravo, vaši vam prijatelji više i ne šalju poruke s planovima sve do petka. Naučili su.

5) Zaustavljate novog učitelja u plakanju i objašnjavate kako ste se vi nosili s istim problemom

Vadeći ručak iz hladnjaka, niste mogli a da ne čujete zvuk šmrcanja koji dolazi iz učionice. Ulazite i zatječete svoju prijateljicu kojoj je to prva godina poučavanja. Ona je ili na rubu suza ili plače. Drugaši su upropastili njezinu lekciju i ostavili nered i sve joj se čini previše.

Pogodite gdje ćete jesti ručak danas? Provest ćete sljedećih 15 minuta pripovijedajući joj svoje priče strave iz godine prve i kako ste se izdigli iznad njih.

To je prava prekretnica za učitelje.

6) Primjećujete da su se vaše obveze nekako učetverostručile

U početku vaše karijere od vas se nije tražilo da činite mnogo više od podučavanja. Možda vam još nisu vjerovali ili nisu željeli da pobjegnete i ne vratite se. Možda oboje.

7) Prestali ste govoriti stvari poput: „Danas je bio samo loš dan“

Učitelji prve godine borbeno su optimistični. Proveli su cijelu godinu govoreći pozitivne izjave kako bi se borili protiv svojih stvarnih osjećaja prema podučavanju (pitanja kao što je: „Je li to doista tako teško?“).

Učitelji koji su odradili pet godina hrabro su reflektivni i realistični. „Danas je bio samo loš dan, sutra će biti bolje“ zamijenili su sa: „Dakle, to je bila katastrofa, ali samo su tri tjedna do božićnih praznika!“

8) Vaši profesori s fakulteta bili bi zapanjeni pojedinim kombinacijama koje nosite na posao

Naravno, idealno je da na poslu uvijek izgledate najbolje što možete. No vaš profesor ne zna da ste u četvrtak bili budni gotovo do ocjenjujući zadaće i da ste spavali samo šest sati, dok su neki vaši prijatelji u to vrijeme bili u baru.

Do sada ste u svojoj karijeri nosili traperice i staru majicu na nastavi najmanje 15 puta.

9) Učenici su se prestali zanimati za vaš osobni život

Kada ste učitelj u svojoj prvoj godini podučavanja, djeca žele znati sve o vašem životu.

Što volite raditi? S kim se viđate? Kada ćete se udati? Gdje živite? Je li daleko od škole?

Onda, jednog dana, djeca prestanu postavljati pitanja. Znaju da ste zaručeni. I znaju koliko volite svog psa.

Ništa vas ne čini tako starim učiteljem kao kad učenici utihnu čim inicirate razgovor o životu izvan škole.

10) Kolege su se također prestale zanimati za vaš osobni život

U početku bi se stvorili prije prvog zvona da čuju kako je prošao spoj prošle večeri. Čuli su sve vaše lude studentske priče. Ponedjeljak ujutro nekad je služio za tračanje i prepričavanje vikenda.

Sada, škola je vaš život, ili ste u braku ili u vezi i živite više-manje kao i svaka druga osoba u školi. Do pete godine razgovori se vrte uglavnom oko učenika, nastave, poslastica u sobi za odmor i kako preživjeti do sljedećih praznika.

………………

NAPOMENA

  • Bored Teachers blog je za učitelje svih razina na kojemu mogu naći humor u frustraciji, iscrpljenosti i kompleksnosti koja dolazi s tom profesijom.
  • Izvor: boredteachers.com