Zanimljivosti
PROSJEČAN RADNIK OTPRILIKE DESET SATI NA DAN SJEDI
Najjednostavniji način da provedete što manje vremena sjedeći
objavljeno: 11. siječnja 2018.

…surfamo internetom ili gledamo TV, većina nas cijelog je dana u sjedećem položaju.

No, dugoročno, sjedenje je povezano s povećanim rizikom od gomilanja masnog tkiva i debljanjem. Možda mislite da je to samo zbog toga što, dok sjedimo, mi ne izgaramo višak kalorija, ali zapravo postoji drugi razlog.

Kada ostanete u sjedećem položaju u duljem razdoblju, stavljate stanice svog tijela pod fizički pritisak. To potiče formiranje lipida unutar vaših masnih stanica te rezultira povećavanjem i širenjem masnog tkiva. Ta „stanična ekspanzija“ može značiti da vaše masne stanice narastu do 50 posto.

Da budemo precizni, sjedenje u duljem razdoblju potiče pohranu masnoća u stražnjici. Da stvari budu još gore, nakon što vaše masne stanice počnu rasti, one se i stvrdnu, zbog čega se tkivo teže premješta dijetom i vježbanjem.

KAKO ZAUSTAVITI ŠIRENJE MASNIH STANICA

Nasreću, postoji nekoliko jednostavnih poteza koje možete učiniti da smanjite rizik od brze akumulacije masnoća. Ukratko, morate se više kretati! BritanskiČasopis za sportsku medicinu objavio je članak u kojem savjetuje današnje radnike da je potrebno stajati i kretati se barem dva sata u prosječnome radnom danu.

Stoga, kako početi?

Ne morate izići iz ureda i otići u dugu šetnju – mali i jednostavni pokreti, koji se često ponavljaju u tijeku dana, zapravo su najučinkovitiji.

POČNITE SE MIGOLJITI

Nedavna studija istražila je navike migoljenja i povezanost migoljenja sa zdravljem u 12 tisuća žena te našla jasnu povezanost između migoljenja i trajanja života. Ukratko, što se više migoljite, smanjujete svoj rizik smrtnosti. Ako uzmete samo nekoliko trenutaka da se krećete na svome radnome mjestu, promijenite držanje, ustanete, i otiđete u kratku šetnju, to može drastično smanjiti rizike povezane s učinkom dugotrajnog sjedenja.

Ako ste zabrinuti da će uzimanje kratkih stanki naštetiti vašoj produktivnosti, opustite se! Nema dokaza koji bi išli tomu u prilog. Zapravo, istraživanja pokazuju da uzimanje kratkih pauza pojačava produktivnost i kreativnost. Stoga, nemojte se bojati vlastito fizičko zdravlje staviti na prvo mjesto tako da podijelite svoj radni dan na manje dijelove.

„CEMENTIRAJTE PROMJENE“

Uvedite pravilo da ćete se svjesno potruditi da se krećete svakih dvadeset minuta dok radite. Možete postaviti podsjetnik na svom mobitelu ili računalu da ustanete i protegnete se, da promijenite držanje ili otiđete u kratku šetnju ako je moguće. Što se više krećete, to bolje! Ako radite u blizini drugih ljudi, možete svi zajedno odlučiti da zadužite jedni druge za to da se međusobno opomenete na tu nužnost.

Zapamtite, ne možete si priuštiti da ostanete previše nepokretni. To možda zvuči dramatično, ali naše navike sjedenja pravi su rizik za naše zdravlje. Potrudite se da se redovito krećete i to će vam pomoći da regulirate tjelesnu težinu. Jednom kad formirate nove navike, one će ostati uz vas u sljedećim godinama.

………………….

NAPOMENE

  • Lifehack je portal koji nudi savjete i izvore za poboljšanje svih aspekata vašeg života na učinkovit i jednostavan način.
  • Izvor: lifehack.org