Školstvo u medijima
KOMUNIKACIJA: RODITELJI I UČITELJI
Pet savjeta za dobru interakciju učitelja i roditelja
objavljeno: 11. siječnja 2018.

Jedini način za izbjegavanje budućih konflikata koji sam uspjela otkriti rana je pozitivna komunikacija.

Iako svoje učenike viđate svakog dana, roditelji su važan činitelj želite li učinkovito obavljati svoj posao. Roditelj može biti savjetnik iza kulisa koji podupire naš rad i ohrabruje svoje dijete da nam vjeruje te da ozbiljno shvaća školu.

Pridobivanje roditelja na stranu učitelja zahtijeva dobru komunikaciju. Ako želite s uspjehom početi svoj odnos s roditeljima, slijedite pet savjeta za učinkovitu komunikaciju te tako zaslužite njihovo povjerenje.

1) DAJTE IM DO ZNANJA ŠTO NAMJERAVATE I KAKO

Najbolji način da pridobijete roditelje jest da im date do znanja koje su vaše namjere. Iskreno i otvoreno objavite da želite surađivati s njima kako biste im pomogli u napretku njihova djeteta. Pošaljite im uvodnu karticu na početku godine kako biste uspostavili prvi kontakt.

Recite roditeljima da cijenite njihovu potporu. Ako se potrude i podupru vas, podsjetite ih, kada budete razgovarali s njima na roditeljskim sastancima ili školskim priredbama, koliko ste im zahvalni i koliko je to važno za njihovo dijete.

2) KOMUNICIRAJTE ČESTO

Roditelji vole slušati što su radila njihova djeca, vjerovali ili ne. Podijelite s njima, barem svakog tjedna ako ste u mogućnosti, kako njihova djeca uče i rastu. Redoviti kontakt vrlo je važan, možete poslati vlastiti tjedni bilten u kojem izvješćujete roditelje o događajima u školi ili nadolazećim projektima. Možete predlagati i načine za bolju interakciju s djecom – recite im da pitaju dijete što je naučilo o Sunčevu sustavu ili da pokaže što je nacrtao u razredu.

3) PREVODITE SVE

Katkad ćete otkriti da vi i roditelji ne govorite istim jezikom. Pozabavite se tim pitanjem što prije. Potrudite se naći posrednika za roditeljske sastanke i obratite pozornost i na druge roditelje koji vas možda nisu razumjeli najbolje. Morate znati pravilno izgovarati njihova imena i prezimena kako ih ne biste doveli u situaciju da se osjećaju neugodno. Budite otvoreni i pristojni.

4) NAZOVITE I JAVITE POZITIVNE VIJESTI

Većina roditelja užasava se poziva iz škole, jer to znači da im je dijete u nevolji. A što ako je telefonski poziv nešto čemu se treba radovati? Uputite im telefonski poziv kako biste ih obavijestili koliko im dijete dobro napreduje. Uvijek povedite razgovor dobrim vijestima, čak i kada imate neke nedoumice u vezi s djetetom koje vas muče i koje želite podijeliti s njima.

5) SLUŠAJTE I PITAJTE

Roditelji znaju mnogo o vlastitoj djeci i možete od njih dosta naučiti. Ako mislite da dijete dobro napreduje, a oni misle da može bolje, možda imaju pravo. Mnogo ćete naučiti raspitujući se o djetetu. Roditelji bi vam tu i tamo mogli uzvratiti povratnom informacijom, samo ako pokažete da vam je njihovo mišljenje važno. Tako ćete se obogatiti mnogim korisnim spoznajama.

………………

NAPOMENA