Školstvo u medijima
ZAŠTO DOBRI UČITELJI ODLAZE IZ OVE PROFESIJE
Profesionalno sagorijevanje zaista postoji
objavljeno: 12. siječnja 2018.

Infografika je ilustrirala glavne razloge zbog kojih učitelji odlaze iz profesije.

Ova je tema potaknula naše čitatelje da nam pošalju gomilu povratnih informacija, a neki su učitelji istaknuli probleme poput izazovnih fizičkih i emocionalnih radnih uvjeta do zdravlja i osobnih razloga kao glavnih faktora odlaska.

 

OVDJE MOŽETE PRONAĆI NEKE OD GLAVNIH RAZLOGA ZBOG KOJIH UČITELJI ODLAZE IZ PROFESIJE KOJU SU NEKADA VOLJELI:

1) ZAHTJEVNI RADNI UVJETI

Prema jednom istraživanju iz 2017. provedenom na gotovo 5000 učitelja, gotovo dvije trećine njih osjeća se kao da je njihov posao „uvijek” ili „često” stresan – što je gotovo dvostruko od razine stresa koje doživljava opća radna snaga.

Cassandra M. kaže kako su „edukatori bombardirani papirologijom, smiješnim kurikulumom i manjkom vremena uz sasvim nerealistična očekivanja”.

Joan F. se slaže, citirajući cijeli popis prigovora: „Neodgovarajuće veličine razreda, manjak materijala, loši radni uvjeti, 10-15 sati rada dnevno uključujući i rad vikendima, neučinkoviti administratori, pretjerani sastanci i regulacije, manjak podrške za disciplinarne probleme, itd.”

Biti novi učitelj može biti posebno zahtjevno i naporno, posebno bez odgovarajuće podrške. Charrisa S. odustala je od svog prvog posla u poučavanju nakon samo dva mjeseca. Ona krivi „neodgovarajuću pripremu administracije i školskog odbora za školsku godinu, zahtjevne radne uvjete i nerealistična očekivanja za nove učitelje”.

Još jedna nova učiteljica, Christine M., kao razlog odlaska navodi frustraciju zbog rada na neodređeno i „poteškoće oko osiguravanja stalnog zaposlenja”.

2) MANJAK PODRŠKE, MANJAK POŠTOVANJA

Mnogi učitelji osjećaju negativne učinke onoga što smatraju manjkom poštovanja. Nedavni izvještaj Sveučilišta Penn State i neprofitne Organizacije Robert Wood Johnson ističe da među profesionalnim okupacijama učitelji rangiraju najniže u pogledu osjećaja da se njihova mišljenja uzimaju u obzir na poslu.

„Čini se da postoji malo ili nikakvo poštovanje prema učiteljima danas”, kaže Ann D.

Bez obzira na to dolazi li manjak poštovanja od učenika, roditelja ili administratora, on definitivno ostavlja svoj trag na same učitelje.”

„Stres, manjak poštovanja i manjak podrške”, kaže Erin T. „Teško je, čak i nakon 15 godina.” Georgianne H. pita „jesu li uništeni živci dovoljan razlog za odlazak”.

Uz to, mnogi učitelji izvještavaju o tome da se osjećaju kao da njima mikroupravljaju administratori i roditelji. „Administratori jednostavno ne poštuju učitelje”, tvrdi Rosanne O. „Naš glas kao da uopće nije važan.”

S druge strane, Carol R. je frustrirana „roditeljima koji očekuju da njihovo dijete dobije peticu iako je naučilo za trojku”.

3) TESTIRANJE I PRIKUPLJANJE PODATAKA

Zahtjevi koje učitelji osjećaju rezultat su standardiziranog testiranja visokih uloga i naglaska na prikupljanju podataka. Prema jednom istraživanju 72 posto učitelja odgovorilo je da osjeća „umjereni” ili „ekstremni” pritisak od škole i administratora za poboljšanjem rezultata testova.

Bonnie L. sažima svoje frustracije u samo dvije riječi – „prikupljanje podataka!”, a Kevin P. nam kaže da mrzi biti dio onoga što karakterizira kao „sustav testiranja i kažnjavanja”.

Amy L. je otišla iz profesije nakon samo tri godine zbog onoga što ona naziva mentalitetom „poučavanja prema testu”. „Tijekom moje prve godine poučavanja ravnatelj me pozvao u svoj ured i rekao mi neka poučavam samo prema standardima i ništa izvan njih te neka ne govorim svojim učenicima da ih pokušavam pripremiti za stvarni svijet ili fakultet. Od tog sam trenutka počela tražiti izlaz iz ove profesije.”

4) VIŠE NITKO NE GLEDA ŠTO JE U NAJBOLJEM INTERESU NAŠE DJECE

 Bonnie D. otišla je nakon 30 godina poučavanja zbog toga što je osjetila da sustav više ne radi ono što je u najboljem interesu svih učenika. „Sada se sve svodi na prolaženje ‘svemogućeg testa’. Administratori su donijeli odluku da se koncentriramo samo na one učenike koji bi mogli postići dobre rezultate. Nazovite me staromodnom, ali uvijek sam davala sve od sebe da bih doprla do svakog učenika i poučavala sve učenike u svojoj učionici, a ne samo one koji imaju najveće izglede da prođu test.”

Uz to, mnogi učitelji brinu o učinku kojeg testiranje visokih uloga ima na djecu. „Ponekad test pada na ono što je za nekog učenika loš dan”, kaže Michelle S., „ili na dan kada se učenik jednostavno ne osjeća dobro. To je nevjerojatna količina stresa za djecu.”

 5) NA KRAJU, OBITELJ JE PRIORITET

 Učitelji su vrlo ustrajna bića, ali ponekad neki odlaze zbog toga što su odlučili uložiti svoju energiju u nešto bliže domu. „Nakon osam godina poučavanja i 20 godina sanjanja o poučavanju, otišla sam iz profesije”, kaže Cedar R. „Zbog općeg manjka podrške imala sam problema s pronalaskom ravnoteže između poučavanja i odgajanja svoje dvoje djece.”

Heather A. izrazila je svoje razočaranje na sljedeći način. „Shvatila sam da je školski sustav pokvaren. Godine i godine površinskih zahvata i estetskih popravaka ne mogu ga više držati na okupu. Kada shvatite da vlastitu djecu ne biste poslali u svoju školu…tada jednostavno date otkaz.”

…………………..

NAPOMENA:

  •  We Are Teachers mrežna je zajednica edukatora čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: weareteachers.com
  • Photo by Jamie Street on Unsplash